Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 7. 2015,
13.43

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Veronika Stabej veleposlanica Pariz nadzor zloraba položaja Peter Reberc

Ponedeljek, 27. 7. 2015, 13.43

4 leta, 7 mesecev

Veleposlanica v Parizu po poteh nekdanjega veleposlanika v Madridu? (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nadzor dela veleposlanice v Parizu Veronike Stabej naj bi pokazal na nezakonitosti, kot so zloraba službene kartice in vozila, neupravičena odsotnost iz države ter poneverba in oškodovanje proračuna.

Da bi nezakonitosti prikrila, je Veronika Stabej najverjetneje ponarejala tudi listine, piše MMC. Med množico raznolikih nepravilnosti, ki jih je odkril novembra 2014 opravljeni diplomatski nadzor dela veleposlaništva v Parizu, izstopajo predvsem zlorabe in goljufije, povezane s čezmerno ali neupravičeno uporabo javnih sredstev in dobrin veleposlanice. Ob uporabljanju službene kartice za potovanja in nastanitev hčerke, kar je po mnenju nadzornikov nedopustno, so šla v zasebni namen tudi sredstva za reprezentanco.

Kot primer glavni nadzornik Miha Vrhunec navaja dogodke od septembra do decembra 2011, ko so bila sredstva za reprezentanco močno presežena. Po njegovem mnenju otroški bazar, lutkovno-likovna predstava, miklavževanje in otroška delavnica ne spadajo med dogodke, ki bi bili namenjeni promociji Slovenije.

Odškodnina namesto na računu veleposlaništva pristala v žepu veleposlanice Osrednji očitek nadzora, navaja MMC, pa je nakazilo pet tisoč evrov odškodnine, ki jih je veleposlaništvo prejelo kot odškodnino zgornjih sosedov zaradi obnovitvenih del in posledičnega izliva vode v rezidenco. Po pogodbi, ki jo je podpisala veleposlanica, je prejela ček kot odškodnino, vendar je nato članom nadzora, ki so ugotovili, da odškodnina ni navedena med prihodki veleposlaništva, zatrjevala, da "se ne spomni nikakršne odškodnine".

Zbrani podatki banke Credit Agricole so razkrili, da je bil ček izdan na veleposlaništvo, konkretno na "AMB REPUBLIQUE SLOVENIE". Po navedbah v poročilu nadzora je "veleposlanica sama dopisala svoje ime na ček, saj je nadzor pridobil kopijo čeka, iz katerega je razvidno, da je pod vrstico 'AMB REPUBLIQUE SLOVENIE' dopisano 'Mma. Veronika Stabej'. Dodatno je nadzor pridobil obrazec za polog in unovčenja čeka, na katerem je navedena številka bančnega računa, ki je enaka številki bančnega računa, na katerega se nakazuje osebni dohodek veleposlanici Stabej."

Če se bodo nezakonitosti potrdile, veleposlanico čaka kazenska ovadba Nadzorniki so zapisali, da Stabejeva zdaj vztraja, da je s tem denarjem pokrila prekoračitev stroškov reprezentance. Na takšno razlago se je sicer oprla šele ob razkritju dokumentov. Članici nadzora je na prvem pogovoru povedala, da je za prekoračitev reprezentance namenila vso svojo mesečno plačo, kar dodatno kaže na to, da je hotela veleposlanica nadzoru prikriti dejansko stanje, so zapisali v poročilu.

Nadzorniki so ob razkritju zlorabe čeka ugotovili, da obstajajo razlogi za sum kaznivega dejanje zlorabe uradnega položaja, poneverbe, goljufije, oškodovanja javnih sredstev in zatajitve, zato bodo zadevo v preučitev posredovali še finančno-računovodski službi. Če bo ta nezakonitosti potrdila, bodo zadevo prijavili organom pregona.

Kot navaja MMC, so imeli težave tudi z odzivom ministrstva za zunanje zadeve (MZZ). Že februarja so jih prosili za odgovor, kako bodo v primeru Stabejeve ukrepali, in za vpogled v poročilo nadzora. Dobili so skromen odgovor, da je bil nadzor res opravljen, a da vpogled v poročilo ni mogoč.

Kot je znano, je MZZ leta 2010 brez težav pojasnjevalo podrobnosti ob odkritju primerljivih zlorab takratnega veleposlanika v Madridu Petra Reberca, ki je posledično ostal brez službe in je zaradi tega v kazenskem postopku. Šele na podlagi odločbe informacijske pooblaščenke, ki je za odločanje v zadevi porabila štiri mesece, so MMC posredovali odgovore glede Stabejeve.

Ne spreglejte