Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 5. 2013,
6.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

družina

Sreda, 15. 5. 2013, 6.46

8 let

Vedno večje breme pritiska na družine in marsikatera se je že zlomila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Družinam v Sloveniji ni lahko, opozarja Zveza družin pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije. "Vedno večje breme brezposelnosti, socialne negotovosti in materialnega pomanjkanja pritiska nanje."

Mednarodni dan družin, 15. maj, letos poteka pod geslom Spodbujanje družbenega vključevanja in medgeneracijske solidarnosti. Geslo predstavlja poziv družbam, naj ne pozabijo na revne in socialno izključene ter naj ne zanemarjajo vrednot solidarnosti.

Družinam v Sloveniji ni lahko Tokratno geslo opozarja vlade in civilno družbo, da si je treba prizadevati za prijazne strategije za družine, zlasti za tiste, ki se soočajo z revščino, je ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnost Anja Kopač Mrak zapisala v poslanici ob mednarodnem dnevu. To bo po njenih besedah omogočalo večjo socialno zaščito družin, vsi otroci pa bodo imeli enake možnosti za razvoj. Odsotnost z dela bo manjša, omogočena pa bo tudi uskladitev obveznosti v vseh življenjskih obdobjih, je navedla.

Družinam v Sloveniji ni lahko, opozarja Zveza družin pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije. "Vedno večje breme brezposelnosti, socialne negotovosti in materialnega pomanjkanja pritiska nanje in marsikatera se je že zlomila," je poudarila predsednica zveze Maja Kersnik. Zveza poziva vlado in njene institucije, "naj ne rušijo več dobrobiti socialne države in naj družinam pomagajo".

V povprečju so družine tričlanske V Zvezi družin bodo teden družine, do 22. maja obeležili z brezplačno akcijo Za družine brezplačno, ki so jo pripravili v sodelovanju z različnimi kulturno umetniškimi organizacijami.

V Zvezi društev upokojencev Slovenije pa državo pozivajo k pripravi programov, v okviru katerih bi mlajši in starejši sodelovali med seboj. "Zdaj se starejši bojijo mladih, mladi pa starejših," je dejala predsednica zveze Mateja Kožuh Novak.

V Sloveniji je bilo po podatkih državnega statističnega urada v začetku leta 2011 skoraj 567.400 družin. V povprečju so bile tričlanske, v vseh skupaj pa je živelo 81 odstotkov prebivalcev.

Generalna skupščina Združenih narodov je 15. maj razglasila za mednarodni dan družin leta 1993.

Ne spreglejte