Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 11. 2014,
11.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Vlasta Nussdorfer SDS

Sobota, 15. 11. 2014, 11.23

8 let

Varuhinja sporoča SDS, da se ne more opredeljevati do pristojnosti sodišča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer poslancem SDS odgovarja, da se varuh ne more opredeljevati do vprašanj, ki so v pristojnosti sodne veje oblasti.

Tega ni mogoče razlagati kot branjenje sodstva, ampak kot varovanje ustavne ureditve, meni.

Poslanci SDS so v začetku oktobra na varuhinjo naslovili štiri vprašanja o domnevnih izjavah predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše, novo pismo pa so ji poslali v začetku novembra. V dopisu so opozorili na to, da je v konkretnem primeru vprašljivo enako varstvo pravic in enakost pred zakonom, "ko se predsednik vrhovnega sodišča že vnaprej negativno opredeljuje do Janeza Janše".

Zanimalo jih je, ali je takšno ravnanje predsednika vrhovnega sodišča skladno z zakonom o sodiščih in s sodnim redom ter načelom zakonitega sodnika, ali je zagotovljeno spoštovanje ustavnih pravic in ali je s tem zagotovljena nepristranska obravnava. Pismo se nanaša na izjave, ki naj bi jih Masleša izrekel nekaj dni pred odhodom Janše v zapor, da je treba Janšo "s...kati", kar da pomeni uničiti. Priči domnevnih izjav sta slišano notarsko overila.

SDS: Varuhinja sploh ni odgovorila na vprašanja Poslanci SDS so ugotovili, da varuhinja na omenjena vprašanja v svojem dopisu, ki ga je poslala oktobra, ni odgovorila, ampak je poslancem posredovala "obsežno ekspertizo glede možnosti pritožbenih postopkov, o katerih niso niti spraševali".

Zato so menili, da se je varuhinja postavila močno v bran sodstvu in se obregnila ob slabo zakonodajo in ob ne dovolj dobro delo državnega zbora. Poudarili so, da je ustava in pristojni zakon predvidevata, da je varuh človekovih pravic zaščitnik šibkejših članov družbe proti državi in njenim institucijam. A ob tem ugotavljajo, da se ta vloga varuha človekovih pravic uporablja zelo selektivno in da se bo to očitno nadaljevalo tudi v prihodnje.

Varuhinja pa odgovarja, da je trditve, ki očitajo neodzivnost in selektivnost, mogoče ovreči z natančnejšim branjem letnih poročil varuha, kjer so navedeni tudi odzivi, zaradi katerih se očita neodzivnost. Ne more pa se varuh odzivati in opredeljevati do vprašanj, ki so izrazito politična, ali se opredeljevati do nekaterih zgodovinskih tem, so dodali v uradu.

Varuh se v skladu z ustavo in zakonom opredeljuje predvsem do vprašanj, ki jih nanj naslavljajo pobudniki in zadevajo aktualne dogodke. Tega pa ne more storiti, če se prizadeti, to so lahko tudi politiki, nanj ne obrnejo in tega ne želijo, je sklenila varuhinja.

Ne spreglejte