Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 8. 2017,
11.11

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,85

1

Natisni članek

Blejski otok pletnarji konkurenčnost

Sreda, 2. 8. 2017, 11.11

6 let

Varuh konkurence ugotovil omejevanje konkurence pri prevozih na Blejski otok

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,85

1

pletnarji Bled pletna jezero | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Agencija za varstvo konkurence je glede opravljanja javnih prevozov oseb na Blejski otok, ki jih večinoma izvajajo člani Združenje Pletna, ugotovila omejevanje konkurence. Agencija zato poziva k spremembam odloka o plovbnem režimu in zakonodaje o podeljevanju vodnih dovoljenj.

Agencija se je analize lotila na podlagi prijave in poziva k ukrepanju zaradi enotne cene vseh izvajalcev javnega prevoza oseb s pletno na Blejski otok v znesku 14 evrov na osebo. Javni prevoz oseb namreč izvajajo večinoma člani Združenja Pletna, ki ji je bilo 21. avgusta izdano vodno dovoljenje do 31. julija 2044.

Združenje Pletna ima tako monopolni položaj. Podjetje blejske župnije Blejski otok je lansko pomlad izkazalo interes za vstop na trg in izvajanje linijskega prevoza, vendar je po ostrem odzivu pletnarjev od te namere odstopilo, pletnarji pa so se lotili tudi linijskega prevoza z električnim čolnom po ceni 11 evrov na osebo.

Varuh: potrebno je zagotoviti konkurenco

Omejevanje konkurence pri javnem prevozu po jezeru sicer povzročajo že občinska določila o številu pristanišč in vstopno-izstopnih mest. Vendar pa to opravičuje omejena nosilnost prostora in javni interes, ki je v primeru Blejskega jezera izrazito izpostavljen.

Je pa zaradi takšne omejitve treba zagotoviti konkurenco za trg, sicer je konkurenca dvakrat omejena, opozarja agencija za varstvo konkurence in dodaja, da se konkurenca za trg mora zagotoviti tako, da se natančno in nedvoumno definira pogoje in merila za podelitev omejenega števila vodnih dovoljenj.

Pristojno ministrstvo bi moralo že v zakonu predpisati pogoje in merila za izdajo vodnega dovoljenja. Tako da bi lahko vsi zainteresirani ponudniki, ki izpolnjujejo objektivno in nediskriminatorno napisana merila in pogoje, konkurirali za pridobitev vodnega dovoljenja, navaja agencija za varstvo konkurence.

Vzpostavitev konkurence pa bi se morala odvijati na ponavljajočih se razpisih vsakih nekaj let, s čimer bi vzpostavili interes konkurentov po izboljšanju kakovosti storitev, tehničnemu napredku in stroškovno oblikovani ceni.

Bo združenje Pletna ostalo brez vodnega dovoljenja?

Agencija ugotavlja, da dovoljenje, izdano Združenju Pletna, povzroča omejevanje konkurence ali pravilnega delovanja trga, česar ne upravičuje splošni interes. Agencija zato poziva direkcijo za vode, da po vzpostavitvi ustrezne zakonodaje preuči možnost odvzema ali spremembe tega vodnega dovoljenja.

Pri tem bi se moralo novo vodno dovoljenje glasiti na konkretno podjetje, ki izvaja prevoze s pletno, oziroma pletnarja. Vodno dovoljenje bi moralo biti izdano tudi za krajše obdobje veljavnost in na podlagi postopka, ki bi omogočal konkurenco.

Ne spreglejte