SiolNET. Novice Slovenija
3,10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Van der Bellen pozval Slovenijo in Hrvaško k rešitvi spora glede meje

3,10

termometer

 | Foto: STA
Foto: STA

Avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen je danes v Salzburgu pozval Slovenijo in Hrvaško, naj rešita spor glede meje, in pri tem ponudil pomoč Avstrije. "Vse bomo naredili, da rešimo to težavo," je dejal po srečanju s predsednikom Borutom Pahorjem in hrvaško predsednico Kolindo Grabar-Kitarović.

Avstrija ima glede arbitražne razsodbe "značilno avstrijsko nevtralno stališče", je na novinarski konferenci dejal Van der Bellen in priznal, da mu veliko pomenijo dobri odnosi z obema državama. Avstrijski predsednik je Ljubljano in Zagreb vseeno pozval, naj sprejmeta arbitražno razsodbo kot odločilen korak in končno rešita spor med državama.

Pahor in Grabar-Kitarovićeva sta danes ponovila stališči svojih držav do arbitražne razsodbe. Pahor je dejal, da ni vprašanje, ali se bo odločitev arbitražnega sodišča implementiralo ali ne, "ampak kdaj in kako". Razsodba je po mednarodnem pravu zavezujoča za obe državi. Slovenija pa čaka "na majhen signal s hrvaške strani, da je pripravljena implementirati dogovor", je dodal Pahor.

"Ne bi smeli dovoliti, da to vprašanje prevlada v našem odnosu"

Hrvaška predsednica je vztrajala, da Hrvaška niti ne sprejema niti ne zavrača arbitražne razsodbe, saj so izstopil iz postopka, ko je bil po njihovi oceni kompromitiran. V okviru prisluškovalne afere je izpostavila tudi sodnika Gilberta Guillauma, ki je, kot je dejala, slovenski strani nedovoljeno predal informacije.

Hkrati je Grabar-Kitarovićeva skušala omiliti spor med državama. "Ne bi smeli dovoliti, da to vprašanje prevlada v našem odnosu," je dejala. Pomembno je, da ostanejo razmere med državama mirne, je dodala. Van der Bellen se je strinjal, da je treba "čustva držati nazaj", in dodal, da so tovrstna tristranska srečanja dobra priložnost, da se razpravlja o takšnih vprašanjih.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin