Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 8. 2020,
18.57

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,68

47

Natisni članek

Študijski center za narodno spravo Andreja Katič Andreja Valič Zver

Torek, 25. 8. 2020, 18.57

3 leta, 8 mesecev

Valič Zverovo pozvali k odstopu, ker ni vrnila celotne razlike previsoke plače

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,68

47

Andreja Valič Zver | Foto STA

Foto: STA

Direktorico Študijskega centra za narodno spravo Andrejo Valič Zver je svet soglasno pozval, naj do 31. avgusta premisli o svojem odstopu. Razlogi so finančne in ne ideološke narave, saj naj bi svet pričakoval, da bo vrnila celotno preveč izplačano plačo, Zverova pa želi vrniti le zakonsko določen znesek, na spletni strani poroča Reporter.

Razlog za poziv je po navedbah Reporterja denar oziroma ravnanje direktorice po tistem, ko se je razkrilo, da je prejemala previsoko plačo. Januarja letos je namreč nekdanja ministrica za pravosodje Andreja Katič zaradi sumov o nepravilnostih pri delovanju zavoda odredila notranjo revizijo, ki je pokazala, da je direktorica prejemala previsoko plačo, povzema STA.

Valič Zverova po poročanju Reporterja celotnega zneska preplačil noče vrniti, pri čemer se sklicuje na pravno podlago. Kot je povedala za Reporter, je vrnila znesek v skladu z zakonodajo in tudi v skladu z mnenjem zunanje pravne pomoči, ki so jo odobrili v svetu zavoda. Dodala je, da bo svoje dobro ime in integriteto ter dobro ime zavoda branila z vsemi pravnimi sredstvi.

Kje se je zataknilo?

Andreja Valič Zver | Foto: STA , Foto: STA , Zakon o sistemu plač v javnem sektorju namreč določa, da mora ob ugotovljenih previsokih zneskih izplačanih plač javni uslužbenec vrniti te zneske za obdobje desetih mesecev pred prenehanjem izplačevanja previsoke plače, zaradi česar je po predvidevanjih Reporterja tudi prišlo do spora. Zverova je bila namreč glede na zakonodajo dolžna vrniti preveč izplačane plače le za deset mesecev, člani sveta pa so pričakovali, da bo vrnila celoten znesek, poroča.

Svet zavoda ima pristojnost, da jo razreši

Če Valič Zverova ne bo odstopila, ima glede na ustanovni akt svet zavoda pristojnost, da jo razreši, vendar pa mora k temu pridobiti soglasje ustanovitelja, torej vlade, poroča STA.

Valič Zverova je direktorica centra od njegove ustanovitve leta 2008. Ko ji je leta 2018 potekel drugi mandat, vlada Mira Cerarja ni podala soglasja za njeno ponovno imenovanje, saj je opravljala le še tekoče posle, je pa podala soglasje, da Valič Zverova center vodi kot v. d. direktorice.

Svet zavoda je nato objavil nov razpis in kot edino kandidatko znova potrdil Valič Zverovo, vendar nato vlada Marjana Šarca soglasja k imenovanju v zakonsko določenem roku ni podala. Tega je podala vlada Janeza Janše aprila letos.

Ne spreglejte