Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 10. 2011,
13.00

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

sojenje

Ponedeljek, 17. 10. 2011, 13.00

7 let, 12 mesecev

V zdravniški zbornici naj bi Nekrepoma grozili s prisilno privedbo na obravnavo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Starša preminulega Bora Nekrepa sta prejela poziv, da se v torek kot priči udeležita obravnave na Zdravniški zbornici Slovenije v postopku o odvzemu licence zdravnici Zlatki Kanič.

Kot trdita, v pozivu v zbornici grozijo s prisilno privedbo in kaznijo 500 evrov, če se obravnave ne bi udeležila. Nekrepova se obravnave ne nameravata udeležiti. "Nočeva se ponovno izpostavljati brezčutnim manipulacijam" Tatjana Perc Nekrep in Matjaž Nekrep Perc sta v pismu, naslovljenem na Zdravniško zbornico Slovenije, zapisala, da se torkove obravnave ne moreta udeležiti. "Teden za tednom preživljava na sodišču, kar nama in hčerki jemlje prav vse moči," navajata, poleg tega ne nameravata "nastopati kot statista v lažni predstavi in se ponovno izpostavljati brezčutnim manipulacijam". Postopek vodi Gordana Živcec Kalan Pojasnjujeta, da postopek odvzema licence zdravnici Kaničevi na zdravniški zbornici sedaj samostojno vodi in v njem presoja oseba, ki ji ne moreta zaupati. Postopek odločanja o odvzemu licence Kaničevi namreč sedaj vodi predsednica zbornice Gordana Živčec Kalan. "Tako pomembnega področja, kot je presoja najhujših zdravniških napak z usodnimi posledicami, ne bi smela imeti v v obliki javnih pooblastil v rokah ena oseba," sta zapisala. Sicer pa so, kot trdita, v postopku odvzema licence na drugostopenjskem razsodišču zbornice, ki je potekal pred več kot dvema letoma, "neštetokrat prosili za pričanje", vendar pa so bili vedno zavrnjeni.

Živcec Kalanova je prepovedala ragovor razsodišča in staršev Ob tem navajata, da jima je takratni predsednik razsodišča Miro Denišlič vpričo Živčec Kalanove povedal, da je razsodišče želelo govoriti z njima, pa je Živčec Kalanova to prepovedala.

Spomnimo: Dvanajstletni Bor Nekrep je umrl marca 2008 zaradi možganskega edema. V mariborsko pediatrično kliniko je bil sprejet 12. marca 2008, od tam pa je bil dan pozneje premeščen v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana, kjer je po osmih dneh umrl.

Njegova starša sta prepričana, da zdravnika Zlatka Kanič in Robert Pogorevc, ki sta otroka obravnavala v UKC Maribor, nista ustrezno opravila svoje naloge, saj naj bi opustila vrsto nujnih ukrepov, ki bi mu lahko rešili življenje.

Zaradi tega primera, ki je močno odmeval v javnosti in opozoril na domnevno nedotakljivost slovenskih zdravnikov, zdravnikoma tudi sodijo na sodišču.

Borova starša sta pričakovala, da bo še pred sodiščem zoper Kaničevo ukrepala Zdravniška zbornica Slovenije, kjer pa postopki trajajo zelo dolgo. Zaradi tega so Nekrepovi tudi vložili kazensko ovadbo zoper predsednico zbornice Gordano Živčec Kalan.

Ne spreglejte