Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 5. 2019,
7.45

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,86

1

Natisni članek

policija vandalizem Zadar

Petek, 31. 5. 2019, 7.45

4 leta, 10 mesecev

V Zadru nasilnež poškodoval znano instalacijo Pozdrav soncu #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,86

1

Hrvaška policija je prijela 25-letnika, ki je v četrtek v Zadru s kovinskim predmetom razbil več kot 30 solarnih plošč svetovno znane instalacije Pozdrav soncu. Škodo so ocenili na skoraj 700 tisoč kun (95 tisoč evrov), poročajo hrvaški mediji. Kot dodajajo, je 25-letnik stari znanec policije zaradi nasilnega vedenja.

25-letnik je instalacijo uničil sredi belega dne okoli 13. ure v prisotnosti številnih mimoidočih, večinoma turistov, je poročal Zadarski list na svoji spletni strani.

Vandal je na koncu pobegnil s kolesom, a so ga policisti kmalu za tem prijeli, so potrdili zadrski kriminalisti, ki so sprožili preiskavo, da bi razkrili motiv za nenavaden uničevalni pohod. Neuradno naj bi nasilneža prepeljali v bolnišnico zaradi slabega psihičnega stanja.

Na Facebooku se je predstavil kot "surovi nasilnež"

Prijetega fanta so večkrat ovadili zaradi nasilnega obnašanja v družini, tatvin, vlomov, zlorabe mamil, poškodovanja premoženja in omalovaževanja policistov, je poročal novičarski portal index.hr. Kot dodaja, se je 25-letnik na svojem profilu na Facebooku predstavil kot "surovi nasilnež, ki grozi drugače mislečim s posilstvi in umori, ob tem pa se sklicuje na boga, Jahveja in Thompsona".

Pozdrav soncu je v zadrskem pristanišču ob drugi svetovno znani instalaciji - morskih orglah. Gre za turistični atrakciji, ob katerih je mogoče opazovati tudi idilični zadrski kanal, tamkajšnje otoke in "najlepši sončni zahod na svetu". Obe instalaciji sta avtorsko delo znanega hrvaškega arhitekta Nikola Bašića, ki je bil pretresen zaradi uničenja svoje instalacije.

Sestavljena iz 300 večplastnih steklenih plošč

Lastnica instalacije je zadrska občina, ki je lani namenila približno štiri milijone kun (540 tisoč evrov) za posodobitev in dograditev Pozdrava soncu, je še poročal zadrski portal.

Poškodovana instalacija je narejena iz 300 večplastnih steklenih plošč, ki so postavljene v kamnito podlago obale v krogu polmera 22 metrov. Letno proizvede več kot 46 tisoč kilovatov električne energije, ki jo porabijo za javno razsvetljavo tega dela obale, pa tudi za večerno svetlobno igro v ritmu valov, da bi na simbolni ravni prikazali komunikacijo z naravo.

Ne spreglejte