Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
9. 7. 2011,
16.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

žival vročina voda

Sobota, 9. 7. 2011, 16.33

8 let

V vročih poletnih dneh je treba živalim predvsem zagotoviti dovolj vode

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Poletni čas predstavlja dodatna tveganja z vidika skrbi za dobrobit živali, saj se živali spričo visokih temperatur soočajo s težavami, ki jih je s pravilnim ravnanjem mogoče olajšati.

Pred vročim vikendom na Veterinarski upravi RS svetujejo, da naj bodo lastniki pri skrbi za svoje živali še dodatno pozorni ali kot skrbniki storijo dovolj za preprečevanje škodljivega učinka vročine na živali. Pozorni naj bodo zlasti na zagotavljanje zadostne količine zdravstveno neoporečne vode; skrbnik mora redno preverjati, ali imajo njegove živali nemoten dostop do vode. K temu sodi redno preverjanje vodovodnih sistemov v hlevih, kakor tudi zagotavljanje vode za pse in mačke. Poskrbeti je treba za ustrezno zračenje Poleg tega je treba poskrbeti za ustrezno zračenje; temperatura in kakovost zraka v hlevih z intenzivno rejo lahko v poletnih mesecih resno ogrožata zdravje in dobrobit živali. Skrbnik mora poskrbeti za ustrezno zračenje objektov za rejo živali, poudarjajo na upravi. Nujno je zagotavljanje sence Prav tako naj lastnik poskrbi za zaščito pred neposrednim soncem; zagotavljanje sence pomeni zaščito pred vremenskimi vplivi. Senca je še posebej pomembna pri psih, ki so privezani, saj se ti težje umaknejo z neposrednega sonca. Pri prašičih, ki jih redijo v sistemih z izpustom ali v prostih rejah, pa lahko pride do sončnih opeklin, kar je prav tako treba preprečiti, opozarjajo na veterinarski upravi.

Na zagotavljanje zaščite pred neposrednim soncem je treba misliti tudi pri organiziranju paše. Živali morajo imeti na pašniku dostop do vode in možnost umika v senco, bodisi naravno (drevesa), ali umetno (nadstrešek).

Psi še posebej občutljivi na visoke temperature Pred neznosno vročino je živali treba zaščiti tudi med prevozom. V transportnem sredstvu jim je treba zagotoviti ustrezne pogoje glede temperature in kakovosti zraka. "Posebej je treba omeniti transport psov, ki so še posebej občutljivi na visoke temperature. Zato psov, kot opozarjajo na veterinarski upravi, ni dovoljeno puščati v avtomobilih, če jim ni zagotovljeno ustrezno zračenje.

Pri prvi pomoči pri vročinskem udaru se mora žival nemudoma premakniti v zračen prostor ali senco in se ohladiti z vodo - s tušem, gumijasto cevjo, v reki, jezeru ali morju.

Ne spreglejte