Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 8. 2013,
7.59

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

sodstvo

Sobota, 10. 8. 2013, 7.59

7 let, 12 mesecev

V veljavi reforma za učinkovitejše sodstvo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V veljavo stopa sodna reforma, ki naj bi okrepila samostojnost sodne veje oblasti ter povečala njeno učinkovitost.

Novela zakona o sodiščih in novela zakona o sodniški službi zaostrujeta določbe v zvezi z ocenjevanjem sodnikovega dela in krepita nadzor nad sodno upravo. Z današnjim dnem se zvišujejo tudi cene sodnih taks.

Ustanavlja se služba za nadzor nad sodno upravo S prenovljeno zakonodajo se ustanavlja služba za nadzor nad sodno upravo. Ta bo bdela nad učinkovitostjo organiziranosti sodišč, ne bo pa nadzorovala dela na konkretnih zadevah. Če bo služba ugotovila nepravilnosti, bo o tem pripravila poročilo, predsednik sodišča pa bo moral sprejeti določene ukrepe. Če ti ne bodo izvedeni, bo lahko služba kot skrajni ukrep sodnemu svetu predlagala razrešitev predsednika sodišča.

Predsednike sodišč bodo lahko razrešili tudi, če sodišče dve leti zapored ne bo doseglo načrtovanih poslovnih rezultatov ali pa zadev sodne uprave ne bo opravljalo v skladu s predpisi in merili za večjo kakovost. Zaostrujejo pa se tudi določbe v zvezi z ocenjevanjem sodnikovega dela.

Noveli obenem prinašata drugačno upravljanje s kadri na sodiščih, ker določata možnost razporeditve okrajnih sodnikov na okrožna sodišča. Prav tako se predvideva prenos pristojnosti za odločanje o sodnem varstvu po finančnih zakonih z vrhovnega sodišča na upravno sodišče.

V veljavi tudi novela zakona o sodnih taksah Poleg obeh novel, ki sodita v sveženj sodne reforme, začenja veljati tudi novela zakona o sodnih taksah, ki nekatere takse zvišuje, druge pa določa na novo. Zvišujejo se predvsem takse za pravdni postopek, postopek v zakonskih sporih in sporih iz razmerij med starši in otroki, postopek izvršbe in zavarovanja ter za nekatere nepravdne postopke. Med novimi taksami pa so takse za postopek o individualnih delovnih sporih premoženjske narave.

Kot so pojasnili na vrhovnem sodišču, pa se takse v postopkih, ki so začeli teči pred uveljavitvijo tega zakona, do pravnomočnega zaključka postopka plačujejo po dosedanjih predpisih in po dosedanji tarifi.

Ne spreglejte