SiolNET. Novice Slovenija
1,68

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V več kot pol švedskih gospodinjstev živi le ena oseba

1,68

termometer

 | Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Slovenska gospodinjstva v 35 odstotkih primerov sestavlja ena oseba, v 21 odstotkih gospodinjstev živi par z otroki, eno petino gospodinjstev pa sestavlja par brez otrok.

Leta 2016 je bilo v Evropski uniji 220 milijonov gospodinjstev. Najpogosteje je gospodinjstvo sestavljala le ena oseba (takih je tretjina gospodinjstev), sledijo jim gospodinjstva, ki jih sestavlja par brez otrok (takih je četrtina vseh gospodinjstev), in tista, v katerih živi par z otroki (20 odstotkov). V štirih odstotkih primerov so gospodinjstva sestavljali en odrasel z enim ali več otroki, kažejo podatki Eurostata.

52 odstotkov gospodinjstev na Švedskem le z eno osebo

Med državami članicami izstopa Švedska, kjer v 52 odstotkih gospodinjstev živi le ena oseba, delež teh pa je najnižji na Malti (20 odstotkov). Največ gospodinjstev s parom brez otrok je na Finskem (32 odstotkov), največ gospodinjstev s parom in otroki pa je na Irskem (28 odstotkov).

V Sloveniji je bilo gospodinjstev z eno osebo leta 2006 dobrih 24 odstotkov, lani je bilo takih malo več kot 35 odstotkov.

Delež gospodinjstev z eno osebo v državah EU leta 2016
Delež gospodinjstev z eno osebo | Foto:


Preberite še:


Litva ima najnižji delež gospodinjstev s pari z otroki (17 odstotkov) in najnižji delež gospodinjstev s pari brez otrok (14 odstotkov).

Največji delež gospodinjstev z odraslim in otroki ima Danska (9 odstotkov), najnižjega pa Grčija, Hrvaška in Finska (po dva odstotka).

Povprečna velikost evropskega gospodinjstva je 2,3 osebe

Podatki Eurostata kažejo, da so v povprečnem evropskem gospodinjstvu leta 2006 živele 2,4 osebe, leta 2016 pa 2,3 osebe. V Sloveniji je leta 2006 gospodinjstvo povprečno štelo 2,7 člana, leta 2016 pa 2,3 člana.

gospodinjstva eu | Foto:

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin