Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 8. 2015,
17.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

otroška srčna kirurgija UKC Ljubljana

Petek, 28. 8. 2015, 17.02

8 let

V UKC v izjavi za javnost poročila še ne komentirajo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Iz UKC Ljubljana so sporočili, da izvajajo evalvacijo obstoječega programa otroške srčne kirurgije, in ko bo ta dokončno opravljena, bodo sprejeli odločitve v zvezi z njegovim izvajanjem.

V UKC Ljubljana še vedno ne komentirajo nadzornega poročila o otroški srčni kirurgiji, saj še ni uradno. Nadzor nad otroško srčno kirurgijo v UKC Ljubljana je izvedla mednarodna komisija, ki je ugotovila, da naj bi na ljubljanski kliniki v obdobju med letoma 2007 in 2014 zaradi nepravilnega zdravljenja umrlo najmanj deset otrok. Navedli so tudi, da naj bi program izvajali neetično, nestrokovno in nesprejemljivo.

V sporočilu za javnost so v UKC našteli vse ukrepe, ki so jih sprejeli v zadnjem letu in pol v tem programu in jih poročilo ne navaja.

Spremembe, ki so jih uvedli v tem letu in pol:

– Podatke operacij vnašajo v mednarodno bazo podatkov (EACTS database), zato bi bili morebitni odkloni od pričakovanih standardov takoj opazni.

– Sprejet je nov protokol delovanja kardiovaskularnega konzilija, ki obravnava bolnike s prirojenimi srčnimi napakami. Vsi podatki za posamezne bolnike in seznam bolnikov so v računalniškem sistemu, kar zagotavlja sprotno sledljivost odločitev in sledljivost osebne odgovornosti odločevalcev.

– Vpeljana je varna informacijska povezava za pošiljanje izvidov (magnet, ultrazvok) središčem v Pragi, Münchnu in Massi.

– Vzpostavljeno je sodelovanje med gostujočimi kirurgi in tukajšnjim osebjem. Delo, ki ga izvajajo timsko, omogoča multidisciplinarno obravnavo otrok skladno z mednarodnimi standardi.

– Na Kliničnem oddelku za kardiovaskularno kirurgijo Kirurške klinike UKC Ljubljana so zaposlili kardiokirurga dr. Miho Weissa, ki se po programu usposablja za kardiovaskularno kirurgijo (KV) prirojenih srčnih napak.

– V Službi za kardiologijo Pediatrične klinike UKC Ljubljana so zaposlili dva nova zdravnika, specialista pediatra kardiologa in specialistko pediatrije, ki se usmerja v otroško kardiologijo. – Sodelujejo z mednarodno uveljavljenimi evropskimi centri za otroško KV-kirurgijo. – Kirurgi, ki operirajo pri nas ali v svojih centrih, so mednarodno priznani, strokovni, odlični timski sodelavci in imajo urejeno dokumentacijo za delo v UKC Ljubljana. Po zadnji operaciji v Ljubljani ostanejo, dokler interdisciplinarni tim na skupnih vizitah ne soglaša, da je stanje bolnikov stabilno.

– V primeru, ko bi stanje otroka zahtevalo takojšnje ukrepanje, lahko eden od njih predčasno pride v Ljubljano ali pa otroka na optimalen način takoj premestijo v enega od sodelujočih centrov.

– Honorarji kirurgov so usklajeni z evropskimi cenami in nekajkrat nižji od tistega, ki ga je prejemal dr. Mishaly.

– Vsem otrokom s prirojeno srčno napako, ki potrebujejo operativno zdravljenje, zagotavljajo enako obravnavo v časovno ustreznem roku.

V UKC še poudarjajo, da bosta tudi v prihodnje temeljna cilja kakovostna in varna obravnava bolnikov, dodajajo še, da čakalnih dob za otroke s prirojeno srčno napako ni.

Nadzor mednarodne komisije se nanaša na obdobje pred uvedbo novih ukrepov V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana opozarjajo, da je od zastavitve novega programa otroške srčne kirurgije preteklo leto in pol, medtem ko se nadzor, ki ga je nad programom izvedla mednarodna komisija, nanaša na obdobje pred tem.

Za vodenje seznama bolnikov, za koordinacijo med oddelki v UKC in tujimi kirurgi, starši, zavarovalnico in letalskim prevoznikom skrbi koordinator programa, še navajajo v UKC.

Z mednarodno uveljavljenimi evropskimi središči za otroško srčno kirurgijo, s središči v Pragi (Češka), Münchnu (Nemčija) in Massi (Italija), s katerimi sodelujejo v okviru programa, so vpeljali varno informacijsko povezavo za pošiljanje izvidov.

Kirurgi, ki operirajo v UKC ali v svojih centrih, imajo urejeno dokumentacijo za delo v UKC Ljubljana. To so trije češki kirurgi Tomaš Tlaskal, Tomaš Matejka in Robert Gebauer ter italijanski kirurg Bruno Murzi.

Ti operirajo kot glavni operaterji ali asistenti Mihe Weissa, ki so ga v UKC zaposlili in se usposablja za kirurgijo prirojenih srčnih napak.

Tuji kirurgi po operaciji v Ljubljani ostanejo, dokler interdisciplinarni tim na skupnih vizitah ne soglaša, da je stanje bolnikov stabilno. Če stanje otroka zahteva takojšnje ukrepanje, lahko eden od njih predčasno pride v Ljubljano ali pa otroka na optimalen način takoj premestijo v enega od sodelujočih centrov, navajajo v UKC.

Odzive na poročilo bodo predstavili javnosti Pojasnjujejo, da bo nadaljnji razvoj programa otroške srčne kirurgije odvisen od več dejavnikov, o katerih bo odločalo tudi ministrstvo za zdravje.

Ko bo poročilo dokončno, bo vodstvo UKC odziv in morebitne ukrepe predstavilo javnosti.

Ne spreglejte