Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 9. 2021,
19.32

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

2

Natisni članek

okužba cepivo UKC Ljubljana Slovenija COVID-19 Koronavirus

Četrtek, 23. 9. 2021, 19.32

2 leti, 7 mesecev

V UKC Ljubljana hospitalizirani dve nosečnici z boleznijo covid-19 #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

2

Nosečnice spadajo med tvegane skupine, ki jih covid-19 najbolj ogroža. Podatki o hospitalizacijah v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana kažejo, da so doslej intubirali sedem nosečnic, ki jih je doletel posebej težek potek bolezni. Čeprav je primerov, ki se končajo tragično, izjemno malo, pa je novi koronavirus konec decembra vseeno zahteval življenje mlade porodnice. Stroka je zdaj jasna, za nosečnice je priporočljivo cepljenje s cepivi mRNK.

Po nekaterih raziskavah so nosečnice hospitalizirane pogosteje kot enako stare ženske, ki niso noseče. Hujši potek bolezni je pogostejši predvsem v tretjem trimesečju. 

V murskosoboški bolnišnici so doslej obravnavali 11 porodnic, okuženih s koronavirusom, od tega štiri v zadnjem valu. Zaradi hujšega poteka bolezni so eno prepeljali v ljubljanski klinični center. "Seveda smo imeli kar nekaj takih porodnic, ki so prišle s sumom na okužbo.

Nataša Borko Tavželj, specialistka ginekologije in porodništva, je povedala: "Sum je bil ovržen šele po porodu, ampak smo z njo seveda ravnali, kot da je pozitivna." To pomeni obravnavo v ustreznih, ločenih prostorih, z varovalno opremo.

Matjaž Jereb
Novice "Najmlajši bolnik na intenzivni negi ima 27 let in ni cepljen"

Covid-19 terjal življenje mlade porodnice

V ljubljanskem kliničnem centru sta na primer danes hospitalizirani dve porodnici, okuženi s koronavirusom. "Pri nosečnicah lahko proti koncu nosečnosti bolezen poteka s težjo klinično sliko. Nekaj nosečnic smo imeli tudi na oddelku za intenzivno zdravljenje, kot verjetno veste, je ena po porodu žal umrla," pa je dejal Matjaž Jereb, predstojnik intenzivne enote infekcijske klinike UKC Ljubljana. 

Matjaž Jereb
Novice Jereb: Razmere v državi so slabe, projekcija katastrofalna. Zaprtje družbe je ukrep, ki deluje. #video

Nosečnicam priporočajo cepljenje

Priporočila, ki jih je izdalo Združenje za perinatalno medicino Slovenije, so jasna. Vse nosečnice, ki še niso cepljene, naj se cepijo. Cepljenje s cepivi mRNK, torej cepljenje s cepivom Pfizerja in Moderne, je učinkovito in varno.

A kot pravi Borko Tavžljeva, med nosečnicami ostaja veliko vprašanj o cepljenju. V soboškem zdravstvenem domu so nekaj nosečnic že cepili, ne opažajo pa, da bi se to število bistveno dvigalo. "Nekaj se jih je cepilo že, preden so bila ta priporočila izdana, po priporočilu svojega ginekologa. Zdaj kakšnega večjega zanimanja ne opažamo," je dejala direktorica Zdravstvenega doma Murska Sobota Edith Žižel Sapač

Pri okužbi z novim koronavirusom prenos okužbe prek matere na otroka v maternici ali med porodom ni izključen. Kot pa pravijo v murskosoboški porodnišnici, se trudijo, kolikor je le mogoče, da porodnice s koronavirusom nimajo občutka drugačnosti ali odrinjenosti. Med porodom omogočajo tudi prisotnost partnerja.

covid
Novice IJS: Epidemija upada, število hospitaliziranih narašča
Novice Srbija in Črna gora daleč najslabši v Evropi, Slovenija za njima


 

Ne spreglejte