Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 3. 2021,
9.29

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,66

24

Natisni članek

Koronavirus

Sreda, 3. 3. 2021, 9.29

3 leta, 2 meseca

V torek potrdili 1.209 novih okužb #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,66

24

V torek so po podatkih Covid-19 Sledilnika ob 6.212 PCR-testih potrdili 1.209 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih je znašal 19,5 odstotka. Opravili so tudi 24.233 hitrih antigenskih testov. Vse pozitivne izvide hitrih testov preverjajo še s PCR-testi.

V bolnišnicah se zdravi 516 ljudi, od tega jih je 82 na intenzivni negi. V ponedeljek je umrlo še 11 ljudi, skupaj že 3.874.

V Sloveniji je trenutno 10.750 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom, kažejo podatki Covid-19 Sledilnika. 

Več okužb kot pred tednom dni

V torek so okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 1.209 ljudeh, torej pri 117 več kot v torek pred tednom dni (1.092).

Slovenija je trenutno v oranžni fazi epidemije. Za prehod v rumeno fazo, ki prinaša dodatna sproščanja, morata biti izpolnjena dva pogoja, to sta povprečno manj kot 600 novih okužb v zadnjih sedmih dneh in manj kot 500 hospitaliziranih covidnih bolnikov.

V Sloveniji tudi nigerijska različica virusa

SARS-CoV-2 | Foto: Reuters Foto: Reuters V Sloveniji so do zdaj potrdili tudi okužbe z angleško in južnoafriško različico virusa. Pop TV pa je včeraj poročal o sedmih osebah, pri katerih je bila potrjena nigerijska različica novega koronavirusa. Po do zdaj znanih podatkih ta različica virusa ne povzroča težjega poteka bolezni, bi se pa lahko z njo okužili kljub preboleli bolezni oziroma cepljenju.

Nigerijsko različico koronavirusa so odkrili v laboratoriju Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, kar so jim v bolnišnici tudi potrdili. Podatke, dostopne v mednarodni bazi, je prvi razkril Sebastian Pleško s sledilnika za covid-19, je poročala televizija. V Kranju naj bi šlo za primer sedemletne deklice, v laboratoriju iz Maribora 56-letne ženske, v Novem mestu pa osemletnega dečka. Danes so tem primerom dodali štiri, kar je skupaj najmanj sedem, navaja STA.

Bomo zaradi novih različic virusa spet ustavili javno življenje?

Premier Janez Janša je v ponedeljek v državnem zboru v odgovoru na poslanska vprašanja dejal, da se zaradi novih različic virusa postavlja dilema, ali ukrepati glede na predviden načrt ali za krajši čas zaustaviti javno življenje. 

Cepljenje covid-19
Novice NIJZ: V Sloveniji porabili več kot 174.000 odmerkov cepiva proti covidu-19

"Glede na podatke, ki jih imamo, trenutno v Sloveniji obstajajo vse odkrite nevarnejše verzije virusa. Nikjer ni rečeno, da glede na visoke številke, ki jih imamo, ne bomo priča situacijam iz nekaterih evropskih držav. Tukaj se postavlja dilema, ali postopoma glede na predviden semafor in dinamiko zmanjševati stike ali za neki krajši čas zaustaviti javno življenje," je dejal Janša.

Ne spreglejte