SiolNET. Novice Slovenija
8,42

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na shodu Rešimo Slovenijo množica ljudi, napovedujejo ponovitev #foto #video

8,42

termometer

Na shodu pod geslom Rešimo Slovenijo v Ljubljani se je zbrala množica ljudi, ki želijo po navedbah organizatorjev opozoriti na neenakost pred zakonom.

Protest po vzoru francoskih rumenih jopičev organizira nekdanji poslanec in padli mariborski župan Franc Kangler, ki so ga odnesle vstaje, skupaj s Slovensko ljudsko stranko Marjana Podobnika, s podporo SDS Janeza Janše ter več kot 20 civilnimi iniciativami.

Na Prešernovem trgu so organizatorji pričakovali tisoč ljudi, razočaranih nad krivičnim pravosodjem in državo dvojnih meril. Demonstrirali naj bi proti večnim elitam, ki izčrpavajo državo, in za pravice izkoriščenega ljudstva, so napovedovali, ter tudi proti aktualni vladi Marjana Šarca, ki naj bi nadaljevala prakso svojih predhodnic.

1 / 34
2 / 34
3 / 34
4 / 34
5 / 34
6 / 34
7 / 34
8 / 34
9 / 34
10 / 34
11 / 34
12 / 34
13 / 34
14 / 34
15 / 34
16 / 34
17 / 34
18 / 34
19 / 34
20 / 34
21 / 34
22 / 34
23 / 34
24 / 34
25 / 34
26 / 34
27 / 34
28 / 34
29 / 34
30 / 34
31 / 34
32 / 34
33 / 34
34 / 34

Kako so se vozili na protest

"Diši po pomladi"

Podobnik je shod označil kot domoljuben in protikorupcijski. Podpredsednica stranke Suzana Lara Krause pa je pojasnila, da so se zbrali, da opozorijo na težave in ponudijo boljšo možnost. Po mnenju SLS naj bi se zbralo okoli pet tisoč ljudi.

Kangler je v govoru med drugim opozoril neenako obravnavo, v kateri lahko nekomu odpišejo milijone, drugega pa kaznujejo, ker je šel pomagat sosedu. Vladi je očital nespoštovanje odločb ustavnega sodišča. Premierju Marjanu Šarcu je očital, da jih ne sliši, in mu sporočil, da so tudi oni del Slovenije. In ko bo slišal njihov glas? "Preprosto, naj odstopi," je dejal in dodal, da potrebuje predsednika vlade, ki bo spoštoval vse, ne le prvorazrednih. "Ko je dovolj, je dovolj," je poudaril in dodal: "Diši po pomladi."

Janša napovedal ponovitev

"Zavladala so dvojna merila in z njimi globoka država," meni Janez Janša. "Zavladala so dvojna merila in z njimi globoka država," meni Janez Janša. Foto: Ana Kovač Zbrane je med drugim nagovoril prvak edine parlamentarne stranke, ki se je pridružila shodu, SDS Janez Janša. V svojem govoru se je obrnil v čas plebiscita, ki da je odprl pot k državi svobode, demokracije in enakosti pred zakonom. "Žal tega cilja še nismo dosegli," je menil. "Zavladala so dvojna merila in z njimi globoka država," je dodal.

"Danes smo se tu zbrali, da povemo, da je tega dovolj. Tu je začetek konca protislovenskega komedijanstva. (...) Od danes naprej nič več ne bo tako, kot je bilo," je dejal in "osebno v imenu volivcev", ki so podprli SDS, med drugim zahteval revizijo odpisanih posojil prvorazrednim, očiščenje pokojninskega sistema vseh privilegijev, popolno zaporo meje za nezakonite prehode, lustracijo skorumpiranih sodnikov, razbremenitev delavcev in podjetnikov, selitev državnih institucij iz centra po državi, več denarja za občine, ukinjanje nepotrebnih agencij in skladov, drastično zmanjšanje števila predpisov, red v zdravstvu, enakost pred zakonom in odgovornost vseh, ki so dvakrat "okradli državne banke, v njih prali denar za teroriste in sramotili Slovenijo v svetu".

Po Janševih besedah bodo pri zahtevah vztrajali, naslednjič pa se bodo zbrali v še večjem številu ne le v Ljubljani, ampak tudi drugod.

Kritike zoper Jankovića

Pred mikrofonom so se zvrstili tudi drugi govorci, ki so med drugim zahtevali odstop okoljskega ministra Simona Zajca. Kritični so bili do premalo učinkovitega ukrepanja vlade pri omejevanju nezakonitih migracij. Zavzeli so se za pošteno plačo za delo. Zapise na transparentih so usmerili proti vladi in "rdeči mafiji", ki da ropa državo in je prisotna tako v zdravstvu kot sodstvu. Predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Aleš Hojs pa je bil kritičen tudi do župana Mestne občine Ljubljane Zorana Jankovića. Magistrat je označil za simbol slovenske korupcije.

Omenjene in druge zahteve so protestniki združili v peticiji, pod katero so zbirali podpise.

Vse ključne pobudnike akcije Rešimo Slovenijo je pred začetkom shoda sprejel predsednik državnega sveta Alojz Kovšca. Prepričan je, da so razlogi za nejevoljo in jezo ljudi, tako posameznikov kot civilnih iniciativ, v njihovih zahtevah argumentirano utemeljeni. V cerkvi na Prešernovem trgu je bila tudi maša za domovino, shod pa se je začel s koncertom domoljubnih pesmi.

Koalicija: Politika naj izzive rešuje v DZ, ne na ulici

V koalicijskih vrstah shodu niso posvetili velike pozornosti. Opozorili so, da je naloga političnih organizacij, da izzive rešujejo v državnem zboru, ne na ulici. Posebej kritični pa so bili do shoda v Levici, saj so njegove pobudnike označili za "propadle politike slovenske desnice".

Kangler, Rešimo Slovenijo Novice V Ljubljano prihajajo "rumeni jopiči" #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 64
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin