Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 8. 2021,
11.45

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,44

7

Natisni članek

gašenje oprema lestev vlada gasilci Ljubljana požar

Petek, 13. 8. 2021, 11.45

2 leti, 8 mesecev

Gasilci po požaru sredi Ljubljane: Lahko bi bilo veliko huje #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,44

7

V večstanovanjski hiši na Gregorčičevi ulici v Ljubljani, v neposredni bližini vladne palače, je okoli 11. ure zagorelo. Gorelo je ostrešje ene od hiš, ogenj pa so gasilci že pogasili. Vzrok požara še ni znan, nihče pa k sreči ni bil poškodovan. Lahko bi bilo veliko huje, so prepričani na Gasilski brigadi Ljubljana. V takih primerih so ključni hiter poseg, dobra oprema in odlična usposobljenost gasilcev.

S Policijske uprave (PU) Ljubljana so sporočili, da so gasilci požar po eni uri pogasili in omejili, potem se je začela sanacija pogorišča.

Po navedbah vodje intervencije so gasilske enote s 35 gasilci in gasilskimi vozili z dvema avtolestvima na kraj požara prispeli v šestih minutah po obvestilu o požaru. | Foto: Ana Po navedbah vodje intervencije so gasilske enote s 35 gasilci in gasilskimi vozili z dvema avtolestvima na kraj požara prispeli v šestih minutah po obvestilu o požaru. Foto: Ana "Policisti so na kraju pomagali pri evakuaciji stanovalcev, kraj zavarovali in zbrali prva obvestila. Po do zdaj zbranih podatkih naj bi zagorelo na strehi zgradbe, vzrok požara pa še ni znan. Po prvih podatkih v dogodku ni bil nihče poškodovan. Ko bodo na kraju vzpostavljeni ustrezni pogoji, bodo kriminalisti začeli ogled in ugotavljanje vzroka požara. Višina škode še ni znana, a pričakujejo, da bo škoda večja tako zaradi požara kot tudi posredno zaradi gašenja z vodo," so sporočili s PU Ljubljana.

Video: Ana Kovač

Pozar | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Pozar | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Posledice bi lahko bile veliko hujše

''Požar na Gregorčičevi bi lahko imel mnogo hujše posledice,'' so na družbenem omrežju Facebook zapisali pri Gasilski brigadi Ljubljana. ''Gasilska brigada Ljubljana izvaja javno gasilsko službo tudi v strogo urbanem okolju, ki je iz vidika gašenja požarov zelo specifično. Mnogo večstanovanjskih ali poslovnih stavb je namreč grajenih druga ob drugi, kar lahko povzroči naglo in nenadzorovano širjenje požara na druge stavbe, predvsem prek povezanih ostrešij,'' so pojasnili.

In prav na takem območju je danes, nekaj minut čez 11. uro dopoldne, izbruhnil silovit požar. ''Po prejemu klica smo takoj izvozili s štirimi gasilskimi vozili. Že med vožnjo na mesto se je vodja intervencije odločil za aktivacijo treh dodatnih vozil in še dveh prostovoljnih gasilskih enot. Viden je bil namreč obsežen črn dim, ki se je dvigal navpično v zrak,'' so intervencijo opisali gasilci.

V šestih minutah na lokaciji, vsi stanovalci na varnem 

Na mesto dogodka so prispeli v šestih minutah in takoj začeli gašenje gorečega ostrešja stavbe. Del gasilcev je prve napore vložil v preprečitev širjenja požara na sosednje stavbe, drugi del se je lotil aktivnega gašenja žarišča požara. ''Na srečo se je vsem, ki so bili ob požaru v stavbi, uspelo evakuirati, tako da nihče ni bil niti ogrožen niti poškodovan. Prav usklajeno delo vseh sodelujočih ekip je pripomoglo k temu, da je bil požar pogašen že v 20 minutah. Sledilo je odkrivanje ostrešja, da bi poiskali morebitna manjša žarišča, in prelivanje teh,'' so še pojasnili.

Sanacija požarišča je trajala do nekaj minut čez 14. uro, ko je postopke v zvezi s preiskovanjem vzroka požara prevzela policija.

''Lahko trdimo, da sta dobra tehnična opremljenost in odlična usposobljenost gasilcev tokrat pripomogli k preprečitvi hujših posledic, ki bi jih lahko povzročil takšen požar. Gašenje se je izvajalo s pomočjo kar dveh avtolestev, kar nam je omogočilo tako gašenje kot tudi hiter in enostaven transport potrebne opreme do mesta požara,'' so še objavili pri Gasilski brigadi Ljubljana na svojem profilu na Facebooku.

Pozar | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Pozar | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Pozar | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Ne spreglejte