Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
25. 5. 2024,
16.36

Osveženo pred

3 tedne, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

Šoštanj Marjan Šarec

Sobota, 25. 5. 2024, 16.36

3 tedne, 1 dan

V Šoštanju slovesnost ob 80. obletnici strmoglavljenja zavezniških letal

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10
Marjan Šarec | "Slovenski narod je bil zlasti v 20. stoletju podvržen svetovnima vojnama ter poskusom potujčenja in uničenja, vendar se nismo nikoli predali," je izpostavil minister Marjan Šarec. | Foto Ministrstvo za obrambo RS/X

"Slovenski narod je bil zlasti v 20. stoletju podvržen svetovnima vojnama ter poskusom potujčenja in uničenja, vendar se nismo nikoli predali," je izpostavil minister Marjan Šarec.

Foto: Ministrstvo za obrambo RS/X

Na letališču Lajše pri Šoštanju je potekala spominska slovesnost ob 80. obletnici sestrelitve dveh zavezniških letal, v kateri je življenje izgubilo 17 mladih fantov. Obrambni minister Marjan Šarec je v nagovoru poudaril pomen skupnega zavezniškega boja proti fašizmu in nacizmu.

Slovesnost je Občina Šoštanj priredila v sodelovanju s Šaleškim aeroklubom in Muzejem Velenje. Še pred njenim začetkom so minister Šarec ter predstavnici veleposlaništev Združenega kraljestva in Severne Irske ter ZDA k spomeniku v Šoštanju položili venec.

Šarec je na slovesnosti spomnil na pomen skupnega zavezniškega boja proti fašizmu in nacizmu, pri čemer se v spominih na dogodke iz druge svetovne vojne po njegovih besedah vedno vračamo k bistvu. "To so neizmerna ljubezen do domovine, neizmeren pogum in celo žrtvovanje lastnega življenja, kajti pogum ni odsotnost strahu, pogum je premagati strah in se podati na negotovo pot, kjer ni zagotovljene možnosti, da boš zmagal," so Šarčeve besede povzeli na obrambnem ministrstvu.

Šarec: Nihče nima pravice reči, da se narodi nimajo pravice boriti za svoj obstoj

"Slovenski narod je bil zlasti v 20. stoletju podvržen svetovnima vojnama ter poskusom potujčenja in uničenja, vendar se nismo nikoli predali," je izpostavil minister. Zaradi izkušenj danes pomagamo drugim narodom, ki nimajo te sreče, da bi živeli v miru in uživali demokracijo, je še poudaril in izpostavil Ukrajince, ki se borijo za domovino in svobodo.

"Nihče nima pravice reči, da se narodi nimajo pravice boriti za svoj obstoj, zlasti pa ne mi, Slovenci, ki moramo vedno zagovarjati zlasti majhne narode, da uresničijo svoje sanje in da živijo tako, kot je njihova volja," je sklenil Šarec.

V počastitev letalcev sestreljenih zavezniških letal v bližini Lajš so pripadniki Slovenske vojske izvedli skok s slovensko zastavo. Na prireditvi sta nastopila še Orkester Slovenske vojske in del Garde, ki je izvedel prikaz usposobljenosti gardistov.

Slovesnosti so se udeležili tudi svojci enega izmed umrlih članov strmoglavljenega zavezniškega letala.

V spomin na dogodke pred 80 leti je Muzej Velenje pripravil plakatno razstavo. Poleg plakatov bodo na ogled tudi predmeti oziroma ostanki sestreljenih letal. Plakatno razstavo bodo nato iz Lajš prestavili na Trg svobode v Šoštanj, ostanki obeh letal pa bodo na ogled v Muzeju usnjarstva na Slovenskem.

Slovenska vojska
Novice Nataša Pirc Musar ob dnevu SV izpostavila varnost kot temelj našega obstoja #foto
s
Novice V Slovenski vojski uvedli pomembno spremembo
Ne spreglejte