Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 11. 2015,
7.26

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Dobova Šentilj Hrvaška Slovenija Sirija

Nedelja, 1. 11. 2015, 7.26

6 let, 7 mesecev

V Slovenijo okoli 7.000 beguncev in migrantov, na poti še en vlak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Prihod beguncev s Hrvaške prek Dobove se je nekoliko umiril. V Šentilj že deluje začasna železniška postaja tik ob nastanitvenem centru, tako da beguncem in migrantom ne bo treba pešačiti.

20.50 DOBOVA Izredni potniški vlak iz Dobove je prek Jesenic v Avstrijo organizirano prepeljal 600 beguncev in migrantov.

19.10 LJUBLJANA Ob 18. uri je bilo v sprejemnih in namestitvenih centrih skupno 3.542 oseb, največ v nastanitvenem centru Šentilj.

19.05 LJUBLJANA V Slovenijo je danes do 18. ure vstopilo 6546 beguncev, iz države pa jih je v Avstrijo odšlo 6380. Skupno je v državo vstopilo 123.173 beguncev, kažejo podatki s spletne strani policije.

19.00 BERLIN Predsednica krščanskih demokratov in kanclerka Angela Merkel in predsednik Krščansko-socialne unije Horst Seehofer, ki je tudi bavarski ministrski predsednik, sta na pogovorih po vrhu koalicije zgladila spor glede prihoda beguncev v Nemčijo, pri čemer je med bolj obremenjenimi zveznimi deželami prav Bavarska. V šeststranskem dokumentu, glede katerega sta se strinjala, so tranzitna območja opredeljena kot "najnujnejši ukrep za boljši nadzor naših meja".

Ni pa v dokumentu opredeljena zgornja meja števila beguncev, ki lahko vstopijo v Nemčijo, kar je Seehofer zahteval, Merklova pa vseskozi odločno zavračala. V dokumentu sta sicer dve točki, ki ustrezata zahtevam obeh, Tako med drugim piše, da bodo stranke "usmerjale priseljevanje ter se borile proti vzrokom za prihod beguncev, da bi zmanjšale dotok beguncev". Ob tem sta tako Merklova kot Seehofer poudarila, da je nujno pomagati tistim, ki potrebujejo pomoč ter v družbo vključiti ljudi, ki potrebujejo zaščito.

18.30 MJANMAR Evropa je osredotočena na svojo begunsko krizo in je že pozabila, kaj se je v začetku poletja dogajalo v Aziji, ko je na tisoče beguncev iz Mjanmara skušalo doseči obalo Tajske, Indonezije ali Malezije. Preberite zgodbo o pretepenih, prodanih, utopljenih in ubitih beguncih.

18.20 LJUBLJANA Hrvaška napoveduje, da bosta v Dobovo prispela še dva vlaka z begunci in migranti, in sicer okoli 20.30 in 23.00.

18.10 DOBOVA Danes je na mejni prehod za mednarodni železniški promet Dobova pripeljalo pet vlakov, na katerih je bilo skupaj okoli 5. 400 beguncev in migrantov. Po opravljenem postopku evidentiranja, zdravstveni in humanitarni oskrbi, so z vlaki in avtobusi nadaljevali pot proti Šentilju in Jesenicam, so sporočili s policije.

17.10 DOBOVA Dan je v Dobovi potekal precej mirno, nekaj prostovoljcev je izpraznilo nekdanjo tovarno Beti, kjer zdaj centra za begunce ni več. Nekoliko mirnejše nedelje so se razveselili tudi občani, ki sicer sodelujejo s pristojnimi organi in pomagajo po svojih močeh.

Lokacija nekdanje tovarne Beti v Dobovi je trenutno prazna. Beguncev tam ni, so pa na lokaciji Livarna. "Skupine prihajajo in odhajajo in seveda dobijo, kar potrebujejo. Ravno tako skupine prihajajo na železniško postajo, kjer je sistem že utečen. Begunce je treba oskrbeti s hrano in z vodo," je za STA povedal Jernej iz organizacije Adra Slovenija, prostovoljci Posavja.

16.50 BRUSELJ Evropska unija je napovedala, da bo namenila dodatnih 28 milijonov evrov pomoči Jordaniji za oskrbo sirskih beguncev ob prihodu zime. Evropski komisar za humanitarno pomoč in krizno upravljanje Kristos Stilianides je pomoč napovedal ob obisku taborišča za begunce Zatari na severu Jordanije, ki gosti 80 tisoč sirskih beguncev.

15.55 ATENE V javnost so prišle podrobnosti nesreče, ki se je zgodila v soboto zvečer. Na poti na otok Lesbos so se v slabem vremenu prevrnile tri ladje, umrli pa so štirje begunci oziroma migranti. Več kot 150 ljudi, večinoma iz Afganistana, je rešila turška obalna straža in posadka tovorne ladje, ki je bila v bližini. Pet rešenih otrok je v smrtni nevarnosti.

15.30 LJUBLJANA Prihod beguncev s Hrvaške prek Dobove se je nekoliko umiril, največ jih je trenutno v Šentilju. Avstrija je dopoldne sprejela tisoč migrantov.

15.10 LJUBLJANA V sprejemnih centrih po Sloveniji je bilo ob 12. uri 1.070 ljudi, v namestitvenih pa 3.487, od tega večina v Šentilju, 2.452, preostali pa v Gornji Radgoni 1.035.

15.00 LJUBLJANA V Slovenijo je od 16. oktobra do danes do 12. ure vstopilo 119.851 beguncev in migrantov, sporoča policija

13.00 JESENICE Ob 12.40 je izredni potniški vlak iz Dobove prek Jesenic v Avstrijo prepeljal 600 v Sloveniji že evidentiranih migrantov. Gre za drugi prevoz migrantov prek Jesenic danes in je enako kot vsi prejšnji potekal v organiziranem spremstvu policije ter z vednostjo in odobritvijo avstrijskih varnostnih organov o njihovem sprejetju, so sporočili slovenski policisti .

12.20 ATENE Iz Egejskega morja poročajo o novih smrtnih žrtvah med migranti, ki so poskušali s plovili doseči evropska tla. V nesreči ladje ob grškem otoku Samos je danes umrlo 11 ljudi, med njimi šest otrok, poročajo tuje agencije. Pri grškem otoku Lesbos pa so se v soboto zvečer prevrnile tri ladje, umrli pa so štirje migranti, od tega trije otroci.

12.10 BERLIN Na današnjem vrhu nemške vladne koalicije se niso uspeli zediniti o svežnju ukrepov na področju azilne politike, predvsem o vzpostavitvi tranzitnih območij na mejah, da bi lažje določali, kateri prosilci imajo pravico do azila in kateri ne. Pogovore o azilni politiki bodo nadaljevali v četrtek.

12.00 ŠENTILJ Avstrijski varnostni organi so ob 10.30 na bivšem starem mejnem prehodu Šentilj v svojo državo sprejeli 500 migrantov, še dodatnih 500 pa ob 11.30, sporočajo s PU Maribor. Trenutno je v nastanitvenem centru v Šentilju 2.452 oseb, sprejemna centra v Središču ob Dravi in Gruškovju pa sta prazna.

Slovenskim policistom pa so hrvaški varnostni organi najavili, da bodo med 13. In 14. uro na Mednarodni mejni prehod Gruškovje pripeljali osem avtobusov z nekaj več kot 414 migranti. Vse bodo registrirali v sprejemnem centru Gruškovje, nato pa jih z avtobusi prepeljali v nastanitveni center Šentilj.

V popoldanskih urah v nastanitvenem centru Šentilj pričakujejo še prihod desetih avtobusov iz Dobove z nekaj manj kot 500 migranti.

11.15 GRADEC V sprejemnem centru v Špilju na avstrijskem Štajerskem je bilo dopoldne ob 9. uri 2300 beguncev, v avstrijski Radgoni pa 650, je sporočila tamkajšnja policija. Avstrijske oblasti pričakujejo, da bo na slovensko-avstrijsko mejo danes prišlo približno toliko beguncev kot v soboto. Se je pa zmanjšal pritok migrantov na avstrijsko-bavarsko mejo.

9.25 ŠENTILJ Nekaj minut čez 9. uro je na začasni plato, ki so ga Slovenske železnice v dogovoru z ministrstvom za notranje zadeve in občino Šentilj zgradile v le nekaj dneh, iz Dobove pripeljal prvi vlak z migranti. Začasni plato, ki so ga zaposleni Slovenskih železnic dokončali včeraj, stoji v neposredni bližini nastanitvenega centra v Šentilju.

Vožnja posebnega vlaka in izstop migrantov z vlaka sta potekala urejeno in nadzorovano. Po navodilu državnih organov je od včeraj, sobote, 31. oktobra, od 11. ure, ponovno odprt železniški potniški promet s Hrvaško, so sporočili s Slovenskih železnic.

9.15 LJUBLJANA Od začetka drugega begunskega vala pred dobrima dvema tednoma pa do danes do 6. ure zjutraj je v Slovenijo vstopilo že več kot 117 tisoč beguncev. Sprejemni centri so praktično prazni, v nastanitvenih centrih je več kot štiri tisoč ljudi. Največ jih je v Šentilju.

9.10 GORNJA RADGONA V nastanitvenem centru v Gornji Radgoni je bilo nastanjenih 1.223 migrantov. Danes pred 9. uro je prva skupina migrantov (okrog 600) začela zapuščati nastanitveni center. Odšli so proti nekdanjemu mejnemu prehodu v G. Radgoni. Avstrijski varnostni organi migrante sprejemajo. Promet čez Muro je urejen s semaforji in poteka izmenično enosmerno.

V nastanitvenem centru v Lendavi in v sprejemnih centrih v Petišovcih in Dolgi vasi trenutno ni migrantov.

8.40 LJUBLJANA Poslanci se bodo prihodnji teden predvidoma sestali na izredni seji, ki jo v zvezi z begunsko krizo zahtevajo poslanci SDS, NSi ter poslanska skupina nepovezanih poslancev. Podpisniki so prepričani, da je vlada na begunski val popolnoma nepripravljena, namesto da bi bil prehod beguncev v Sloveniji nadzorovan, pa vlada kaotično stanje.

Predlagatelji seje med drugim predlagajo sklep, s katerim bi vladi priporočili, naj "takoj odstavi vse tiste odgovorne, ki niso zagotovili pravočasnih sprememb aktov in angažiranja varnostnih sil ter njihove ustrezne opremljenosti in usposobljenosti". Za podcenjevanje razmer in neustrezna ravnanja so odgovorni ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar, ministrica za obrambo Andreja Katič in minister za zunanje zadeve Karl Erjavec, so prepričani tisti, ki zahtevajo sejo. "V nasprotnem primeru priporočamo, da odstopi predsednik vlade Miro Cerar," še piše v zahtevi za izredno sejo.

7.00 ŠENTILJ Danes prvi vlak z begunci pričakujejo na začasni železniški postaji v Šentilju tik ob nastanitvenem centru za begunce, tako da ti po novem ne bodo več pešačili skozi naselje. Val beguncev se počasi umirja, najbolj obremenjen pa še naprej ostaja predvsem Šentilj.

Šentilj je trenutno najbolj obremenjena izstopna točka za begunce, ki želijo pot nadaljevati proti Avstriji. Dnevno gre skozi tamkajšnji nastanitveni center tudi do osem tisoč beguncev, ki jih tja z južne meje pripeljejo z vlaki in avtobusi.

6.30 JESENICE Danes ob 6.30 je izredni potniški vlak iz Dobove prek Jesenic v Avstrijo prepeljal 600 v Sloveniji že evidentiranih migrantov. Prevoz je enako kot vsi prejšnji potekal v organiziranem spremstvu policije z vednostjo in odobritvijo avstrijskih varnostnih organov o njihovem sprejetju.

Včeraj in danes ponoči je na mejni prehod za mednarodni železniški promet Dobova pripeljalo sedem vlakov, na katerih je bilo okoli 7.500 migrantov. Šesti vlak, na katerem je bilo 1.068 migrantov, je prispel ob 22.30, zadnji, s 1.068 tujci, pa danes nekaj pred 2. uro. Po opravljenih postopkih evidentiranja ter zdravstveni in humanitarni oskrbi so vsi tujci v spremstvu policistov nadaljevali pot v sprejemne in nastanitvene centre v notranjosti države.

6.00 LJUBLJANA Rdeči križ Slovenije bo danes začel tradicionalni teden solidarnosti, namenjen zbiranju sredstev za nujno pomoč ljudem v nesrečah. Tokrat bo v ospredju pomoč v begunski krizi. Do 7. novembra bodo na poslovnih enotah Pošte Slovenije oz. železniških in avtobusnih postajah v prodaji doplačilne znamke oz. vozovnice v vrednosti 17 centov.

Poraba sredstev, ki jih zberejo v tednu solidarnosti, je strogo namenska. V lanskem tednu solidarnosti so zbrali 236.100 evrov, so na Rdečem križu Slovenije (RKS) povedali za STA.

5.55 BERLIN O begunski krizi bodo na vrhu, namenjenem usklajevanju glede ravnanja, danes med drugim razpravljali predsedniki nemških koalicijskih strank – predsednica CDU in kanclerka Angela Merkel, predsednik CSU Horst Seehofer in vodja SPD in podkancler Sigmar Gabriel. 5.30 DOBOVA Z železniške postaje Dobova je proti Šentilju odpeljal vlak s 1.068 migranti. Trenutno v sprejemnih centrih na območju Posavja ni migrantov, pričakujejo pa že naslednji vlak. V nastanitvenem centru v Gornji Radgoni je trenutno nastanjenih 1.223 migrantov.

Včeraj zvečer in danes ponoči so iz Dobove v sprejemna centra Petišovci in Dolga vas prepeljali 620 migrantov, ki so jih po končanih postopkih evidentiranja prepeljali v nastanitveni center v Gornjo Radgono. Iz Dobove v nastanitveni center v Gornjo Radgono so prepeljali 603 migrante.

V nastanitvenem centru v Lendavi in v sprejemnih centrih v Petišovcih in Dolgi vasi trenutno ni migrantov.

5.30 ŠENTILJ Včeraj ob 20. uri je bilo v nastanitvenem centru Šentilj 2.184 migrantov.

Ob 2.10 je iz Dobove v Šentilj prispel vlak s 1.276 migranti, danes zjutraj ob 5.30 pa so avstrijski varnostni organi sprejeli 850 migrantov.

Trenutno je v nastanitvenem centru v Šentilju 2.610 oseb. Sprejemna centra v Središču ob Dravi in Gruškovju sta prazna.

Ne spreglejte