Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 1. 2018,
14.03

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6

6

Natisni članek

ošpice Srbija bolezen

Sreda, 3. 1. 2018, 14.03

6 let, 3 mesece

V Sloveniji prvi primer ošpic letos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6

6

ošpice | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na infekcijski kliniki v Ljubljani so sprejeli otroka, ki je zbolel za ošpicami, so nam potrdili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Otrok se je v teh dneh vrnil iz Srbije, kjer se je tudi okužil. Bil je cepljen, vendar z enim odmerkom, kar pomeni, da še ni bil popolnoma zaščiten, so še povedali. Lani je bilo v Sloveniji sedem primerov te bolezni.

Bolezen za zdaj poteka brez zapletov, otroka so tudi izolirali, da se bolezen ne bi prenesla na druge. Pred ošpicami so sicer zaščiteni vsi, ki so prejeli dva odmerka cepiva ali pa ošpice že preboleli.

Epidemiologi priporočajo, naj se otroka s prvim odmerkom cepi čim prej po dopolnjenjem prvem letu starosti, drugi odmerek pa naj bi prejel do vstopa v šolo, sploh v primeru potovanj. Med prvim in drugim odmerkom cepiva mora miniti vsaj mesec dni.

Ravno pred nekaj dnevi so na NIJZ ljudem svetovali, naj pred potovanjem v države, kjer opažajo izbruhe ošpic, preverijo, ali so pred ošpicami zaščiteni, in se, če niso, cepijo. Samo v Srbiji, kamor Slovenci množično potujejo na silvestrovanje, so lani namreč našteli več kot 650 primerov te bolezni, tik pred novim letom pa je v Beogradu zaradi posledic zapletov ob okužbi umrl 20-letni moški.

Ošpice zelo nalezljive, prenašajo se s kašljem

Ošpice so ena najbolj nalezljivih virusnih okužb, zboli devet od desetih ljudi, ki pridejo v stik z virusom. Prenašajo se s kužnimi kapljicami, ki so lahko v zraku, kjer se je zadrževal bolnik, obstojne še dve uri, opozarjajo na NIJZ. Po njihovih podatkih okužbo v Slovenijo ljudje prinesejo iz tujine, zanjo pa v 91 odstotkih zbolijo tisti, ki proti ošpicam niso cepljeni.

Po inkubacijski dobi, ki lahko traja tudi 21 dni, se pojavijo visoka temperatura, kašelj, izcedek iz nosu, nato pa po od treh do petih dneh še izpuščaj. Ta se najprej pojavi za ušesi, nato pa po celotnem telesu.

Najpogostejši zapleti zaradi ošpic so vnetje srednjega ušesa in pljučnica. Encefalitis oziroma vnetje možganov prizadene enega od tisočih obolelih, eden ali dva od tisočih pa zaradi zapletov umreta.

Po vsem svetu za ošpicami letno zboli 36 ljudi na milijon prebivalcev, umre jih okoli 134 tisoč. Tudi pri nas smo že slišali prva opozorila, da bi ošpice lahko bile tempirana bomba. Precepljenost Slovencev upada in je že pod mejo, ki državi zagotavlja varnost pred okužbo. Lani so v Sloveniji potrdili sedem primerov ošpic. Precepljenost je najnižja v Ljubljani in Kopru, kjer je tveganje za okužbo največje.

Ne spreglejte