SiolNET. Novice Slovenija
6

termometer

 • Messenger
 • Messenger

V Sloveniji prvi primer ošpic letos

6

termometer

ošpice
Foto: Reuters

Na infekcijski kliniki v Ljubljani so sprejeli otroka, ki je zbolel za ošpicami, so nam potrdili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Otrok se je v teh dneh vrnil iz Srbije, kjer se je tudi okužil. Bil je cepljen, vendar z enim odmerkom, kar pomeni, da še ni bil popolnoma zaščiten, so še povedali. Lani je bilo v Sloveniji sedem primerov te bolezni.

Bolezen za zdaj poteka brez zapletov, otroka so tudi izolirali, da se bolezen ne bi prenesla na druge. Pred ošpicami so sicer zaščiteni vsi, ki so prejeli dva odmerka cepiva ali pa ošpice že preboleli.

Epidemiologi priporočajo, naj se otroka s prvim odmerkom cepi čim prej po dopolnjenjem prvem letu starosti, drugi odmerek pa naj bi prejel do vstopa v šolo, sploh v primeru potovanj. Med prvim in drugim odmerkom cepiva mora miniti vsaj mesec dni.

Ravno pred nekaj dnevi so na NIJZ ljudem svetovali, naj pred potovanjem v države, kjer opažajo izbruhe ošpic, preverijo, ali so pred ošpicami zaščiteni, in se, če niso, cepijo. Samo v Srbiji, kamor Slovenci množično potujejo na silvestrovanje, so lani namreč našteli več kot 650 primerov te bolezni, tik pred novim letom pa je v Beogradu zaradi posledic zapletov ob okužbi umrl 20-letni moški.

Ošpice zelo nalezljive, prenašajo se s kašljem

Ošpice so ena najbolj nalezljivih virusnih okužb, zboli devet od desetih ljudi, ki pridejo v stik z virusom. Prenašajo se s kužnimi kapljicami, ki so lahko v zraku, kjer se je zadrževal bolnik, obstojne še dve uri, opozarjajo na NIJZ. Po njihovih podatkih okužbo v Slovenijo ljudje prinesejo iz tujine, zanjo pa v 91 odstotkih zbolijo tisti, ki proti ošpicam niso cepljeni.

Po inkubacijski dobi, ki lahko traja tudi 21 dni, se pojavijo visoka temperatura, kašelj, izcedek iz nosu, nato pa po od treh do petih dneh še izpuščaj. Ta se najprej pojavi za ušesi, nato pa po celotnem telesu.

Najpogostejši zapleti zaradi ošpic so vnetje srednjega ušesa in pljučnica. Encefalitis oziroma vnetje možganov prizadene enega od tisočih obolelih, eden ali dva od tisočih pa zaradi zapletov umreta.

Po vsem svetu za ošpicami letno zboli 36 ljudi na milijon prebivalcev, umre jih okoli 134 tisoč. Tudi pri nas smo že slišali prva opozorila, da bi ošpice lahko bile tempirana bomba. Precepljenost Slovencev upada in je že pod mejo, ki državi zagotavlja varnost pred okužbo. Lani so v Sloveniji potrdili sedem primerov ošpic. Precepljenost je najnižja v Ljubljani in Kopru, kjer je tveganje za okužbo največje.

Komentarji

6

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • Kritik / 03.01.2018. ob 14:19 +4 - 1

  Naj starši plačajo zdravljenje - za tiste, ki kljub opozorilom iščejo težave, naj bo zdravljenje samoplačniško ....

  +4 - 1
 • KrnekiSamDaJe / 03.01.2018. ob 19:19 +1 0

  Po podatkih proizvalca cepiva traja zascita nekaj let do najvec dveh desetletij. Ker je bila vecina odraslih cepljena v zgodnjem otrostvu, lahko sklepamo, da niso vec zasciteni. To dokazuje tudi uradna statistika. Po podatkih Nacionalnega inst. za javno zdravje RS za zadnjih nekaj let je bila polovica obolelih za ospicami odraslih, ki so bili delno ali polno cepljenih. Ko bo pa pri nas epidemija ospic, bodo pa krivi necepljeni otroci, ali ne?

  +1 0
 • Kritik / 03.01.2018. ob 17:37 +1 0

  Kritiziral sem zgolj radi tega, ker so opozarjali, da v Srbiji (v Beogradu) razsajajo ošpice, in so se kljub temu podali na pot. Jaz svojega otroka tja v takem primeru ne bi peljal :) Jj tebi pa vse dobro - DamDam pa je vseeno rahlo kapiral :)

  +1 0
delitve: 113
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin