Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 6. 2021,
18.20

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,81

12

Natisni članek

sev Delta Koronavirus Tjaša Žohar Čretnik

Četrtek, 24. 6. 2021, 18.20

2 leti, 10 mesecev

V Sloveniji potrdili 18 primerov indijske različice koronavirusa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,81

12

koronavirus | Slika je simbolična. | Foto Getty Images

Slika je simbolična.

Foto: Getty Images

Število potrjenih primerov delta različice novega koronavirusa, ki so jo najprej potrdili v Indiji, je v Sloveniji v tem tednu doseglo 18. Slovenija se trenutno uvršča med države, kjer je razširjenost te različice zelo nizka, a skrb vzbuja dejstvo, da precej primerov ni povezanih s potovanji, pravi direktorica NLZOH Tjaša Žohar Čretnik.

Zato krepijo sistem sledenja. Ob zmanjševanju števila opravljenih PCR-testov povečujejo delež pozitivnih vzorcev, pri katerih ugotavljajo različico virusa. V tem tednu je vključenih 20 odstotkov pozitivnih vzorcev, v naslednjem tednu bodo vključili vse vzorce, ki so bili na PCR-testiranjih pozitivni, je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 napovedala direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) Tjaša Žohar Čretnik.

cepljenje
Novice Kako cepljenje proti covid-19 spodbujajo slovenski politiki

Rast okužb prihodnji teden

Po besedah Žohar Čretnikove se želijo namreč prepričati, da dobivajo realno sliko, ko gre za širjenje različice delta, ki vzbuja skrb po svetu. Kot je dodala, pa preliminarni rezultati testiranja, ki ga opravljajo v laboratorijih, kažejo, da utegnejo v naslednjem tednu poročati o dvakrat večjem številu primerov te različice.

Sev že v 75 državah

Ta ni prisotna le v Indiji, o sekvencah te različice so poročali iz več kot 75 držav, največ iz Velike Britanije, kjer v zadnjem tednu beležijo 60 tisoč primerov okužb s to različico. Večina primerov je med prebivalci, ki niso bili cepljeni proti covid-19 oz. so prejeli le en odmerek cepiva. Pri polno cepljenih prebivalcih pa beležijo le 0,05-odstotni delež okužb, je navedla Žohar Čretnikova.

Janez Poklukar
Novice Poklukar: Z današnjim dnem testno uvajamo digitalno covidno potrdilo #video

Na udaru Rusija in Velika Britanija

Med bolj prizadetimi državami s to različico je po njenih besedah tudi Rusija, kjer delta različica med sekvenciranimi vzorci predstavlja 36 odstotkov, na drugem mestu pa je Velika Britanija s 34 odstotki.

Po oceni Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) je delta različica od 40 do 60 odstotkov bolj prenosljiva kot angleška različica virusa oziroma različica alfa, kot je poimenovana po novi nomenklaturi Svetovne zdravstvene organizacije, ki jo je ta uvedla, da bi se izognili stigmatizaciji držav, je pojasnila.

Andrej Šter
Novice Šter o tem, kako bomo potovali #video

Sev izpodrinil staro različico v 70 dneh

Kot je dodala, je ECDC ocenil tudi, da uspe različica, ki je dobrih 50 odstotkov bolj prenosljiva od prejšnjih, izpodriniti staro različico v dobrih 70 dneh. Ocena ECDC je tudi, da bi delta različica lahko v začetku avgusta predstavljala 70 odstotkov vseh novih okužb v Evropi, konec avgusta pa že 90 odstotkov, je navedla Žohar Čretnikova.

Različice delta plus v Sloveniji še niso zabeležili

V Sloveniji sicer že nekaj tednov močno prevladuje različica alfa. Vsega skupaj pa so doslej zaznali 57 različic virusa. T. i. različice delta plus v Sloveniji še niso zabeležili. Žohar Čretnikova pa je pojasnila, da ne gre za popolnoma novo različico, saj so jo v Veliki Britaniji zaznali že v aprilu. Novo pa je, da je Indija to različico razglasila kot tisto, ki vzbuja posebno skrb.

samotestiranje
Novice V sredo potrdili 43 primerov novih okužb. Kaj to pomeni?
Ne spreglejte