Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 2. 2019,
12.48

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,10

68

Natisni članek

fašizem Bazovica Marjan Šarec Slovenija Italija

Ponedeljek, 11. 2. 2019, 12.48

5 let, 2 meseca

Predsednik Evropskega parlamenta se je opravičil za besede, ki so razburile Slovenijo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,10

68

Marjan Šarec | Premier Marjan Šarec je na Twitterju zapisal, da je bil fašizem dejstvo "in imel je za cilj uničenje slovenskega naroda". | Foto STA

Premier Marjan Šarec je na Twitterju zapisal, da je bil fašizem dejstvo "in imel je za cilj uničenje slovenskega naroda".

Foto: STA

Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani je na nedeljski slovesnosti v Bazovici pri Trstu ob spominu na žrtve fojb in eksodus Italijanov iz Istre, z Reke in iz Dalmacije močno razburil s svojimi izjavami. Slovenski premier Marjan Šarec je sporočil, da gre za "zgodovinski revizionizem brez primere.". Tajani se je za izjavo opravičil.

Tajani: Naj živijo Trst, italijanska Istra, italijanska Dalmacija

Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani je na slovesnosti v Bazovici dejal, da je tiste, ki zanikajo pojav fojb in eksodusa, premagala zgodovina in da je tisti, kdor zanika ta pojav, sostorilec tistega, kar se je zgodilo. "Naj živi Trst, naj živi italijanska Istra, naj živi italijanska Dalmacija," je zbranim sporočil Tajani in dodal, da je tu "na tisoče nedolžnih žrtev, ki so jih ubili zato, ker so bili Italijani", žrtve pobojev pa je označil za "žrtve vojne in protiitalijanskega sovraštva, ki so jih ubili vojaki z rdečo zvezdo na kapi samo zato, ker niso izpustili italijanske zastave".

Po razburjenju v Sloveniji in na Hrvaškem se je opravičil

Tajani se je kasneje, po tem, ko so njegove izjave povzročile veliko razburjenja v Sloveniji in na hrvaškem, opravičil. Dejal je, da je želel posredovati sporočilo miru, in izrazil obžalovanje, če so bile njegove izjave napačno razumljene.

Poudaril je, da je hotel spomniti na tisoče žrtev ene hujših tragedij v prejšnjem stoletju, predvsem italijanskih, pa tudi hrvaških in slovenskih. To, da je bilo več tisoč ljudi vrženih v kraška brezna, je zgodovinsko dejstvo, na katerega spominja slovesnost v Bazovici.

"V svoji izjavi sem želel izpostaviti mir in spravo med italijanskim, hrvaškim in slovenskim narodom in njihov prispevek k evropskemu projektu," je poudaril.

Pojasnil je še, da se omemba italijanske Dalmacije in Istre ni nanašala na geografska območja, temveč je govoril o optantih iz Istre in Dalmacije, ki govorijo italijanski jezik, ter njihovih potomcih, med katerimi jih je bilo veliko na slovesnosti v Bazovici.

CasaPound
Novice Gorica: Slovenski dijaki na provokacijo fašistov odgovorili s slovensko pesmijo

Predsednik Evropskega parlamenta Antoni Tajani je razburil s svojo nedeljsko izjavo. | Foto: Reuters Predsednik Evropskega parlamenta Antoni Tajani je razburil s svojo nedeljsko izjavo. Foto: Reuters

Šarec: Fašizem je imel za cilj uničenje slovenskega naroda

V Sloveniji se je danes zvrstilo več negativnih odzivov na te izjave, sploh zato, ker jih je izrekel visoki predstavnik Evropske unije Tajani. Premier Marjan Šarec je v odzivu na dogajanje na Twitterju zapisal, da je bil fašizem dejstvo "in imel je za cilj uničenje slovenskega naroda". Kot je še spomnil v tvitu, je v soboto govoril o želji po potvarjanju zgodovine v Sloveniji. "Enako se dogaja na italijanski strani meje. Žal to počnejo vidni politiki, celo funkcionarji EU," je dodal. Dodal je, da gre za "zgodovinski revizionizem brez primere".

Cerar bo Tajaniju poslal protestno pismo

Zunanje ministrstvo je opozorilo, da je v nedeljo ob italijanskem obeleževanju dneva spomina prišlo do "poskusov enostranske in selektivne interpretacije zgodovinskih dogodkov na obmejnem prostoru Slovenije in Italije". Minister Miro Cerar bo zaradi "nesprejemljivih izjav" pisal Tajaniju.

Miro Cerar | Foto: STA , Foto: STA ,

"Opozoril ga bom, da je takšna retorika v Evropi leta 2019 povsem nesprejemljiva in v nasprotju z vrednotami, za katere si EU prizadeva in za katere si mora prizadevati. Želim, da se s tem zgodba zaključi in se ne bi več ponavljala," je pojasnil.

MZZ opozarja na revizionizem

Zunanje ministrstvo je danes v izjavi za javnost opozorilo, da je v nedeljo ob italijanskem "obeleževanju dneva spomina" prišlo do "poskusov enostranske in selektivne interpretacije zgodovinskih dogodkov na obmejnem prostoru Slovenije in Italije", ki niso v duhu evropskih vrednot. Zaradi zgodovinskega revizionizma so izrazili zaskrbljenost.

Zunanje ministrstvo v izjavi za javnost sicer ni izpostavilo nobenega posebnega dogodka ali govorca, je pa poudarilo "pomen spoštovanja spomina na tragične dogodke vojnega in povojnega obdobja".

"Poklon žrtvam je temeljno civilizacijsko dejanje, ki je neločljivo povezano z vrednotami sprave in sožitja med narodi. Na teh vrednotah temelji tudi Evropska unija, ki je nastala s ciljem, da se nikoli več ne ponovijo strahote obeh svetovnih vojn in totalitarnih režimov 20. stoletja," so zapisali na MZZ in poudarili, da so "izjave v smeri zgodovinskega revizionizma v nasprotju s temeljnimi načeli evropske ureditve, določenimi s Helsinško sklepno listino o varnosti in sodelovanju v Evropi".

Shod neofašistov v začetku novembra. | Foto: STA , Shod neofašistov v začetku novembra. Foto: STA ,

shod neofašistov
Novice Pred shodom fašistov v Gorici: "Nevarne provokacije, ki jih ne smemo podcenjevati"

Pahor pisal italijanskemu kolegu

S pismom italijanskemu kolegu Sergiu Mattarelli se je danes odzval tudi predsednik države Borut Pahor. "Ni prvič, da z italijanske državne ravni slišimo zgodovinske ocene in politična stališča, ki med Slovenci vzbujajo ogorčenje in zaskrbljenost. Vendar se mi zdi pomembno opozoriti, da se prvič na slabše spreminja evropski kontekst sožitja in enotnosti, v katerem postajajo take ocene in stališča še posebej skrb vzbujajoči. Prosim, spoštovani gospod predsednik, da ta moj razmislek sprejmete z največjo mero pozornosti," je v pismu zapisal Pahor.

Židan: Kdor želi dobre medsosedske odnose, naj se vzdrži izjav, ki razburjajo

Dejan Židan Kultura Narodna galerija | Foto: STA , Foto: STA , Na Twitterju sta izjave v Bazovici in širjenje fašizma v Italiji ostro obsodila tudi predsednik DZ Dejan Židan in predsednik odbora za zunanjo politiko v DZ Matjaž Nemec, oba iz SD.

Kot je zapisal Židan, se v zadnjih dneh soočamo z izjavami visokih predstavnikov italijanskih oblasti in predsednika Evropskega parlamenta Tajanija, ki vnašajo nemir. "Pozivam vse, ki želijo krepiti dobre medsosedske odnose in sožitje narodov v EU, da se vzdržijo izjav, ki razburjajo javnost," je zapisal.

Ob tem je pozval predstavnike oblasti, da ne izvajajo revizije zgodovine na način, ki je v nasprotju z ugotovitvami mešane slovensko-italijanske zgodovinsko-kulturne komisije, ki je preučila obdobje od leta 1880 do 1956. "Skupaj delujmo v korist sobivanja med narodi, in ne razdora."

Nemec pa je na Twitterju med drugim zapisal, da se fašizem v Italiji širi.

Prvak opozicijske SDS Janez Janša pa je v odzivu na izjave premierja Šarca zatrdil, da "zgodovino potvarja on". "Je očiten primer, ko ena skrajnost hrani drugo. Fašizem je bil dejstvo, njegovi okrutni zločini razkrinkani. Mussolinija so Italijani sami obesili. Slovenski komunisti pa so v nekaj mesecih pobili več Slovencev kot fašisti v 20 letih," je poudaril.

 

Fajonova Tajanijeve izjave označila za neverjetne, Vajgl ogorčen

Evropska poslanka Tanja Fajon, prav tako iz SD, je Tajanijeve izjave označila za neverjetne. Pri tem je obsodila revizionizem, ki prihaja od nekoga, ki se ima "za pravega evropskega voditelja". Sporni italijanski praznik je minuli teden razburjal tudi v samem Evropskem parlamentu, saj je v njegovih prostorih Nacionalno združenje Furlanija - Julijska krajina in Dalmacija v sodelovanju z anonimnim članom Evropskega parlamenta organiziralo razstavo o italijanskih žrtvah nasilja med drugo svetovno vojno in po njej pod naslovom Vzhodna meja.

SD je preko Fajonove predsednika Evropskega parlamenta pozvali k odstopu, saj je izgubil vso verodostojnost za vodenje tako pomembne institucije v Evropi, so zapisali v sporočilu za javnost.

Slovenski evroposlanec iz vrst DeSusa Ivo Vajgl je nad razstavo, ki ne omenja žrtev fašizma, izrazil ogorčenje in je zato v sredo pisal predsedniku Evropskega parlamenta Tajaniju.

Na Hrvaškem ostri odzivi na izjave Tajanija

Hrvaški premier Andrej Plenković je ostro obsodil Tajanijevo izjavo. Potrdil je, da sta danes s predsednikom Evropskega parlamenta govorila po telefonu. Kot je dejal, mu je povedal, da je bila njegova izjava napačna in neprimerna.

"Obsojam in zavračam njegovo izjavo, ki v določenih delih naznanja teritorialne zahteve in revizionizem. Hrvaška vlada in HDZ temu najbolj ostro nasprotujeta", je povedal Plenković novinarjem pred začetkom seje predsedstva in nacionalnega sveta HDZ.

Tajanijevo izjavo je ostro obsodila tudi hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović. Meni, da so "zgodovinski revizionizem in iredentizem absolutno nesprejemljivi" ter da "temelji Evropske unije in njenih institucij nimajo podlage na takšnih vrednotah", so sporočili iz urada hrvaške predsednice.

Salvini: Mi ne pozabimo

Tajani se je dogodka udeležil skupaj z notranjim ministrom Matteom Salvinijem. Ta je v nedeljo prek Twitterja sporočil, da je na dogodek prišel, da bi počastil tisoče rojakov, ki so jih komunisti mučili, pobili in večkrat še žive vrgli v brezna. "Kaj je bila njihova krivda? To, da so bili Italijani. Kdor zanika, dvakrat ubije. Mi ne pozabimo," je še zapisal.

Na slovesnosti ob dnevu spomina v Bazovici so se udeležili tudi številni pripadniki združenj ezulov ter predstavniki krajevnih oblasti, od predsednika deželne vlade FJK Massimiliana Fedrige do tržaškega župana Roberta Dipiazze ter več tržaških poslancev. Med udeleženci je bilo okoli 400 dijakov raznih šol iz FJK in drugih krajev v Italiji ter 800 pripadnikov združenja vojaškega rodu alpincev. Skupaj se je po navedbah spletnega portala TriestePrima zbralo približno tri tisoč ljudi.

Ne spreglejte