Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 10. 2016,
19.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,95

9

Natisni članek

aids HIV spolno prenosljive bolezni zdravljenje

Nedelja, 16. 10. 2016, 19.00

6 let, 6 mesecev

V Sloveniji letos rekordno število okuženih z virusom HIV

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,95

9

Foto: Reuters

Število novih diagnoz okužb s HIV se je v obdobju zadnjih petih let gibalo med 44 in 55, letos pa je bilo do konca septembra prijavljenih že 54 novih diagnoz, kar nakazuje, da bo letos prijavljenih več novih diagnoz kot kadarkoli prej. Delež novih diagnoz okužb s HIV je nesorazmerno visok med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi.

Število novih primerov aidsa se je v enakem obdobju (med letoma 2011 in 2015) gibalo med 11 v letih 2012, 2013 in 2015 ter 16 v letu 2014. V letošnjem letu je bilo do konca septembra bilo Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ) prijavljenih osem primerov aidsa.

Največ okužb med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi

Bolj kot smo uspešni pri zdravljenju, manj smo učinkoviti pri preventivi, pravi Janez Tomažič. | Foto: Bor Slana Bolj kot smo uspešni pri zdravljenju, manj smo učinkoviti pri preventivi, pravi Janez Tomažič. Foto: Bor Slana

Število prijavljenih primerov novih diagnoz okužbe s HIV je v letu 2016 izrazito naraslo, opozarja Irena Klavs iz Centra za nalezljive bolezni. Kot razlog navaja preplet različnih dejavnikov: povečanega števila ljudi z okužbo v Sloveniji, povečanega števila novih okužb, povečanega obsega testiranja oseb z diagnozami, ki nakazujejo večjo verjetnost okužbe s HIV v zdravstvu in povečanega testiranja oseb z v povprečju bolj tveganim vedenjem.

"Porast števila novih diagnoz okužb s HIV v letošnjem letu je najbolj verjetno odraz v povprečju bolj tveganega spolnega vedenja med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi," izpostavljajo na NIJZ. Delež novih diagnoz okužb s HIV je v tej skupini nesorazmerno visok, med njimi pa je po grobih ocenah za zdaj okuženih manj kot pet odstotkov.

Tvegani načini spoznavanja partnerjev

Med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi, se pojavnost novih okužb nesorazmerno povečuje tako v Sloveniji kot v drugih državah. "Bolj kot smo uspešni pri zdravljenju, manj smo učinkoviti pri preventivi," pravi Janez Tomažič z ljubljanske klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja.

Število prijavljenih primerov novih diagnoz okužbe s HIV je v letu 2016 izrazito naraslo, opozarja Irena Klavs. | Foto: Bor Slana Število prijavljenih primerov novih diagnoz okužbe s HIV je v letu 2016 izrazito naraslo, opozarja Irena Klavs. Foto: Bor Slana

Zaradi učinkovitega zdravljenja izpostavljena oseba pozabi na temeljno preventivo. Posamezniki so izpostavljeni okužbi tudi zaradi vse bolj preprostih načinov spoznavanja partnerjev s pomočjo aplikacij na mobilnih telefonih, skupinskega počitniškega druženja bolj ali manj anonimnih oseb, ki se dogovorijo prek spleta, in vse pogostejše uporabe rekreacijskih oziroma družabnih drog, ki uživalcu vlijejo pogum in povečajo željo po spolnih odnosih, pojasnjuje infektolog.

"Svoje doprinese še stigma, ki je glede HIV oziroma aidsa še vedno zelo velika in osebe odvrača od testiranja in od zdravstvenega nadzora," opozarja Tomažič.

 

Pozne diagnoze

Na NIJZ opozarjajo, da je v Sloveniji zelo velik delež diagnoz okužbe s HIV postavljenih zelo pozno, ko imajo bolniki že hudo prizadet imunski sistem in bi že nujno morali prejemati protiretrovirusna zdravila. "Tako v Sloveniji  zamujamo številne priložnosti za uspešnejše zgodnje zdravljenje in preprečevanje novih okužb," poudarjajo.

Dobra dostopnost do zelo kakovostnega zdravljenja

Sicer pa je relativno majhna obolevnost in umrljivost zaradi aidsa v zadnjem času posledica dobre dostopnosti do zelo kakovostnega zdravljenja okužbe s HIV, tudi z najnovejšimi protiretrovirusnimi zdravili, ugotavlja Klavsova.

Ne spreglejte