Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 1. 2019,
8.02

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,46

5

Natisni članek

novo leto rojstvo

Torek, 1. 1. 2019, 8.02

5 let, 3 mesece

Mati prvega dečka v novem letu: Voda mi je odtekla med zabavo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,46

5

V porodnišnici v Celju se je tri minute čez polnoč rodila deklica. Štiri minute za njo se je v Kranju rodila druga deklica, tretja pa 16 minut čez polnoč v Ljubljani. Prvi deček se je 32 minut čez polnoč rodil v ljubljanski porodnišnici. "Doma smo imeli zabavo. Odtekla mi je voda in potem smo samo še šibali," je dejala njegova mama.

V največji slovenski porodnišnici v Ljubljani so se do 7. ure rodili trije otroci, ena deklica in dva dečka.

Bolj živahno je bilo v mariborski porodnišnici, kjer je bilo v prvi noči leta 2019 že pet rojstev, dveh deklic in treh dečkov. Prva je bila rojena deklica ob 00.35, prvi deček pa ob 2.57.

V celjski porodnišnici, kjer so med vsemi porodnišnicami imeli prvo rojstvo v tem letu, so se sicer do 7. ure rodili trije otroci, prvi deček ob 2.23.

V Novem mestu se je pet minut čez 6. uro rodil deček

V Kranju sta se v prvi uri tega leta rodili dve deklici, v Brežicah deklica dve minuti čez 1. uro, v Slovenj Gradcu pa je poleg dečka, ki je bil rojen ob 00.33, zjutraj ob 7.29 na svet privekala deklica. V Novem mestu se je pet minut čez 6. uro rodil deček, prav tako deček se je ob 6.10 rodil v postojnski porodnišnici, ki jo bo danes obiskal predsednik republike Borut Pahor.

V porodnišnicah v Šempetru pri Gorici, Trbovljah, na Jesenicah, Ptuju, v Murski Soboti in Izoli na prva rojstva na prvi dan v letu 2019 še čakajo.

Prva se je tri minute čez polnoč v Sloveniji rodila deklica (fotografija je simbolična). | Foto: Pixabay Prva se je tri minute čez polnoč v Sloveniji rodila deklica (fotografija je simbolična). Foto: Pixabay

V Sloveniji se bo danes rodilo več kot 50 otrok

Unicef ocenjuje, da se bo na prvi dan novega leta v Sloveniji rodilo približno 55 novorojenčkov. Ti predstavljajo 0,014 odstotka od skupno 395.072 novorojenčkov, ki naj bi bili rojeni prvega januarja 2019 po vsem svetu. Prvi otrok se bo najverjetneje rodil na otoku Fidži, zadnji pa v ZDA.

Na prvi dan novega leta se bo največ otrok rodilo v Indiji (69.944), sledijo Kitajska (44.940), Nigerija (25.685), Pakistan (15.112), Indonezija (13.256), ZDA (11.086), Demokratična republika Kongo (10.053) in Bangladeš (8428). V teh državah se bo na novega leta dan zgodila več kot polovica vseh rojstev na svetu.

Družine se bodo na novega leta dan po vsem svetu razveselile številnih Aleksandrov, pa tudi Oliverjev, Sofij, Lucasov, Liamov in Helen, ki spadajo med pogostejša imena v številnih državah sveta. V Sloveniji medtem starši novorojenčke najpogosteje poimenujejo z imeni Luka, Jakob, Mark, Zala, Eva in Ema.
Ne spreglejte