Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 3. 2012,
19.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Romana Tomc SD

Četrtek, 15. 3. 2012, 19.47

8 let

V SD zaskrbljeni nad vodenjem DZ podpredsednice Tomčeve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V poslanski skupini SD so zaskrbljeni nad vodenjem državnega zbora podpredsednice Romane Tomc. Po njihovem mnenju naj bi Tomčeva kršila poslovnik DZ.

Menijo namreč, da je na plenarni seji, na kateri je DZ v sredo obravnaval novelo zakona o upravljanju državnih naložb, kršila poslovnik DZ s tem, ko poslancu Matevžu Frangežu večkrat ni pustila zastaviti proceduralnega predloga.

"Ponesrečen premierni nastop" Vodja poslanske skupine SD Janko Veber je v pismu predsedniku DZ Gregorju Virantu zapisal, da je Tomčeva po zaključeni tretji obravnavi predloga zakona o upravljanju kapitalskih naložb trikrat prekinila in nadaljevala sejo DZ. Vsaj pred tretjo prekinitvijo seje pa je predsedujoča po mnenju Vebra sejo kršila poslovnik DZ. Čeprav so bili pred tretjo prekinitvijo formalno izpolnjeni pogoji za nadaljevanje seje, "se je Tomčeva samovoljno odločila, da sejo še enkrat prekine in ne pusti poslancu zastaviti niti proceduralnega predloga, čeprav ji tako nalaga 69. člen poslovnika" navajajo v poslanski skupini SD. Ravnanje podpredsednice DZ zato ocenjujejo kot "ponesrečen premierni nastop".

Poslanci Pozitivne Slovenije od Viranta pričakujejo, da bo v okviru svojih pristojnosti zagotovil spoštovanje poslovnika ter tako zaščitil ugled in integriteto DZ, so še zapisali v dopisu.

V SDS očitke zavračajo V poslanski skupini SDS so v svojem odzivu na dopis Vebra zapisali, da je njegov očitek glede domnevnih proceduralnih zapletov neutemeljen. "V času, ko je seja DZ prekinjena, ni mogoče postavljati proceduralnih vprašanj," je v odzivu zapisal vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko.

V SD se niso strinjali z rešitvami, ki jih zagovarja vlada in koalicija Veber je sicer v dopisu tudi zapisal, da se "v SD niso strinjali z rešitvami, ki jih zagovarja vlada in koalicija" in da je problem, če se v luči čim hitrejšega doseganja cilja koalicije krši poslovniška določila ter se poskuša utišati oziroma šikanirati opozicijo v DZ.

Tanko: SD ni uskladila stališč niti znotraj lastne stranke Tanko pa na to odgovarja, da poslanska skupina SD ni uskladila stališč niti znotraj lastne stranke. Po njegovih besedah je predsednik SD in nekdanji premier Borut Pahor ravnanje Agencije za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN) prijavil protikorupcijski komisiji. "Pahor se je očitno zavedal, da upravljanje s premoženjem ni neodvisno, pač pa preko agencije, preko uprave in sveta agencije upravljajo z njim gospodje iz ozadja," je zapisal Tanko. Dodal je še, da "če se ne bi upravljalo na tem področju tako, da obstajajo sumi korupcije, potem najbrž nekdanji predsednik vlade direktorice AUKN ne bi prijavil protikorupcijski komisiji".

Ne spreglejte