Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 12. 2016,
17.38

Osveženo pred

7 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

1

Natisni članek

vlada

Četrtek, 1. 12. 2016, 17.38

7 let, 4 mesece

V protitobačnem zakonu ostaja enotna embalaža

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

1

Cigareti | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Vlada je sprejela predlog zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov. Očitno pa s predlogom ne bodo uvedli tobačnega centa, temveč povišali trošarino na cigarete za pet evrov na tisoč kosov. Uvedba enotne embalaže ostaja v predlogu. Ni pa predvidena prepoved kajenja v avtomobilu v prisotnosti otroka.

Cilj novele je preprečevati kajenje med mladostniki in mladimi odraslimi, spodbujati opuščanje kajenja, zmanjševati izpostavljenost tobačnemu dimu med mladoletnimi ter posledično zmanjšati obolevnost in prezgodnjo umrljivost ter znižati stroške zaradi rabe tobaka.

Vlada je za to, da bi sledila tem ciljem, sprejela sklep, s katerim je ministrstvu za zdravje namenila dodatna proračunska sredstva najmanj štiri milijone evrov na leto.

Do konca leta bo znan nabor ukrepov

Vlada je ministrstvo za zdravje zadolžila, da skupaj z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije do konca leta oblikuje nabor ukrepov in načrt njihove izvedbe za povečanje učinkovitosti porabe sredstev zdravstvene blagajne, predvsem na področju izdatkov za zdravila ter sistemske ureditve boleznin, vključno z okrepljenim nadzorom.

Ministrstvu za finance je vlada naložila, da najpozneje do konca januarja pripravi spremembo uredbe o določitvi zneska specifične in stopnje proporcionalne trošarine na cigarete tako, da se poviša trošarina na cigarete za pet evrov na tisoč kosov.

Predlog prepoveduje arome v cigaretah

Predlog novele v slovenski pravni red prenaša določbe evropske direktive in med drugim določa najvišje vrednosti emisij ter poročanja o sestavinah in emisijah tobačnih izdelkov, prepoveduje arome in določene dodatke v tobačnih izdelkih.

Določa tudi označevanje in embalaže tobačnih izdelkov, vključno z zdravstvenimi opozorili, in uvedbo enotne embalaže, zagotavlja sledljivost in varnostne elemente, ki se uporabljajo za tobačne izdelke.

Prav tako predlog novele regulira tobak za oralno uporabo, nove tobačne izdelke, elektronske cigarete in zeliščne izdelke za kajenje ter njihovo dajanje na trg. Opredeljuje tudi oglaševanje, promocijo in sponzoriranje tobaka, tobačnih in povezanih izdelkov, regulira prodajo oziroma omejitev prodaje tobaka, tobačnih in povezanih izdelkov, vključno z uvedbo dovoljenj za prodajo teh izdelkov.

Nevladniki precej zadovoljni, po mnenju OZS zakon nepotreben

Mladinska zveza Brez izgovora Slovenija je zadovoljna, da je vlada v predlog zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov vključila tako enotno embalažo kot licenčnine, čeprav v zakonu pogrešajo tobačni cent in prepoved kajenja v avtomobilu v prisotnosti otroka.

Podpredsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) Drago Delalut je ukrep označil za nepotrebnega, saj meni, da le obremenjuje gospodarstvo. "Menimo, da bi morali to področje urediti na druge načine, torej s prevzgojo mladih in podobnim, kar bi bilo veliko uspešnejše od dvigovanja trošarin in uvajanja drugih ukrepov," je dejal.

Ne spreglejte