Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 9. 2019,
14.38

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32

3

Natisni članek

Lezbos migranti izgredi policija

Ponedeljek, 30. 9. 2019, 14.38

4 leta, 6 mesecev

V požaru v grškem centru za migrante dva mrtva #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32

3

V migrantskem centru Moria na grškem otoku Lezbos je v nedeljo izbruhnil požar, v katerem sta umrla dva človeka. Požar je sprožil izgrede jeznih migrantov, razmere v prenatrpanem centru pa po navedbah tamkajšnjih oblasti tudi danes ostajajo izredno napete, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V požaru sta po navedbah policije umrla ženska in otrok v enem od bivalnih zabojnikov. Vzrok požara še ni znan. Policija je sporočila, da sta v 20 minutah izbruhnila dva požara – najprej je zagorelo zunaj centra za migrante, kakšnih 20 minut zatem pa še v njem.

Ko se je v prenatrpanem centru razvedelo za požar in smrtni žrtvi, so izbruhnili hudi izgredi. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je migrante razjezil po njihovem predolg odzivni čas gasilcev, ki je imel za posledico smrtne žrtve.

"Napadli so nas in nismo mogli takoj pogasiti ognja v taborišču. Bali smo se za svoje življenje," je za grško televizijo dejal tiskovni predstavnik sindikata gasilcev na Lezbosu Georgios Dinos.

Policija razgnala migrante s solzivcem

begunci migranti | Foto: Reuters Foto: Reuters Ko so gasilci pogasili požar, je posredovala policija, ki je s solzivcem razgnala razjarjene migrante.

Razmere v migrantskem centru tudi danes ostajajo izredno napete, je povedal župan največjega mesta na otoku, Mitilini, Stratos Kitelis. "Več tisoč migrantov je treba kar najhitreje prepeljati na celino. Tako ne gre več naprej," je poudaril po poročanju grške televizije Skai.

Tudi Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR) je grške oblasti pozval, naj pospešijo selitev migrantov na celino in izboljšajo razmere v taborišču. Po navedbah komisariata naj bi danes z Lezbosa na celino prepeljali 247 ljudi.

"Veliko beguncev je žalostnih in pod stresom, bojijo se nove nesreče"

Tiskovni predstavnik UNHCR v Grčiji Boris Češirkov je razmere v Morii označil za tragične in pozval k takojšnjemu ukrepanju. Tiskovna predstavnica komisariata na Lezbosu Astrid Castelein pa je povedala, da je v taborišču veliko policistov.

Planet ob 18.00. Planet. Pasica. | Foto:

Mladi prišlek iz Afganistana Farid je za AFP povedal, da je danes tja prispelo veliko policistov, ki preverjajo dokumente vseh in pregledujejo zabojnike, zaradi česar so še pod večjim stresom. "Veliko beguncev je žalostnih in pod stresom, bojijo se nove nesreče," je dodal.

Migrantski center Moria je močno prenatrpan. Ima kapaciteto za tri tisoč ljudi, trenutno pa jih po navedbah AFP gosti okoli 13 tisoč.

Po podatkih grškega ministrstva za zaščito državljanov je na otokih v Egejskem morju trenutno več kot 29 tisoč migrantov, kar je rekordno število po marcu 2016, ko sta EU in Turčija sklenili dogovor o migrantih. Še aprila letos je bilo na grških otokih 14 tisoč migrantov, v zadnjih dveh mesecih pa se je migrantski tok iz Turčije v Grčijo močno okrepil. Grške oblasti so v petek sklenile, da bodo s svojih otokov v Egejskem morju na celino prepeljale več kot deset tisoč migrantov.

Grčija želi do konca leta 2020 v Turčijo vrniti 10 tisoč migrantov

Grška vlada je danes sporočila, da namerava do konca leta 2020 v Turčijo vrniti 10.000 migrantov. S tem bo občutno povečala število vrnjenih migrantov v primerjavi s prejšnjo levo vlado, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
 

Fedriga zaskrbljen zaradi vse več migrantov preko balkanske poti

Predsednik deželne vlade Furlanije Julijske krajine (FJK) Massimiliano Fedriga je danes izrazil zaskrbljenost, ker znova beležijo porast števila prihodov migrantov v Italijo preko balkanske poti. Problematično naj bi bilo zlasti območje na slovenski-italijanski meji pri Gorici, je po poročanju italijanskih medijev nakazal Fedriga.
Ne spreglejte