SiolNET. Novice Slovenija
8,91

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V ponedeljek potrdili 1.652 novih okužb

8,91

termometer

V ponedeljek so v Sloveniji potrdili skupno 1.652 novih okužb z novim koronavirusom, kažejo podatki Covid-19 Sledilnika. Opravljenih je bilo 4.700 PCR-testov, s katerimi so potrdili 1.149 novih okužb, in 30.392 hitrih testov, s katerimi so potrdili 503 okužbe. V Splošni bolnišnici Jesenice so medtem pred dvema tednoma že imeli najmanj dva bolnika z angleškim sevom novega koronavirusa.

Delež pozitivnih PCR-testov je znašal 24,4 odstotka, pri hitrih testih pa sta bila pozitivna 1,7 odstotka. Število aktivno okuženih se je zmanjšalo in zdaj znaša 18.115. Umrlo je 27 covidnih bolnikov, skupaj že 3.406. V bolnišnicah je včeraj umrlo 25 ljudi, še dve osebi pa v domu za starejše. 

Simona Kustec Novice V šole in vrtce se je danes vrnilo več kot 120 tisoč otrok #video

V bolnišnicah manj bolnikov kot včeraj

V bolnišnicah se zdravi 1.157 covidnih bolnikov (16 manj kot včeraj zjutraj), intenzivno terapijo jih potrebuje 192. Včeraj je bilo v bolnišnice sprejetih 100 pacientov, skupaj pa je bilo iz bolnišnic odpuščenih 91 pacientov.

V jeseniški bolnišnici že pred dvema tednoma najmanj dva bolnika z angleškim sevom

Kot je povedala strokovna direktorica Splošne bolnišnice Jesenice Anja Jovanovič Kunstelj, so za testiranje na angleški sev, ki ga je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano, naključno izbrali šest pozitivnih brisov z enega od bolnišničnih oddelkov, in sicer iz obdobja, ko so v bolnišnici beležili povečano število okužb z novim koronavirusom.

Splošna bolnišnica Jesenice Foto: STA

V ponedeljek se je pokazalo, da sta bila dva bolnika, ki so jima okužbo potrdili 11. oziroma 12. januarja, dejansko okužena z novim sevom. "Zelo verjetno je v Sloveniji teh okužb z novim sevom še več," je na podlagi dobljenih podatkov izpostavila Jovanovič Kunsteljeva. To se ji ne zdi presenetljivo, saj do širjenja novega seva prihaja tudi v drugih državah.

Nove ugotovitve ne prinašajo morebitnih sprememb v delo bolnišnice, saj naj bi bil potek bolezni tudi ob okužbi z novim sevom precej podoben kot z dosedanjim. "Še naprej se bomo držali ukrepov in skrbeli za preprečevanje prenosa okužb," je poudarila.

Ni sicer znano, ali je bilo v bolnišnici še več okuženih z novim sevom, vendar pa je večina bolnikov, ki so jih zdravili pred dvema tednoma, v tem času bolnišnico že zapustila. Odkritje novega seva ne prinaša dodatnih testiranj v bolnišnici. "Že sicer pogosto testiramo hospitalizirane bolnike. Problematična pa je tudi dostopnost testov, ki dokazujejo okužbo z angleško različico virusa, saj jih je v državi malo," je pojasnila Jovanovič Kunstljeva.

Potrjena primera okužb z angleškim sevom v jeseniški bolnišnici nista povezana s prvim uradno potrjenim primerom pri državljanu Kosova z začasnim prebivališčem v Sloveniji. Ta je v Slovenijo prišel v soboto iz Belgije, kjer je delal za eno od slovenskih podjetij s sedežem v Kranju. V Slovenijo je vstopil z negativnim testom. Pozneje pa so odkrili, da je imel dva testa - eden je bil negativen, drugi pozitiven, z datumom 16. januarja. Zagotovil je sicer, da v Sloveniji ni bil v stiku z nikomer, kar pristojni še preverjajo.

Policijska uprava Kranj tako preverja način vstopa, zakonitost bivanja, status osebe in druge okoliščine, ki bi utegnile biti pomembne za ugotovitev dejanskega stanja. Postopek poteka tudi v smeri preverjanja znakov uradno pregonljivega kaznivega dejanja, so za STA danes pojasnili na Policijski upravi Kranj, kjer primer obravnavajo prioritetno. (STA)

Sedem regij je glede na včerajšnje podatke rdečih: osrednjeslovenska, podravska, savinjska, gorenjska, pomurska, primorsko-notranjska in koroška. Med njimi je negativen trend opaziti v savinjski in gorenjski regiji, je povedala govornica za covid Maja Bratuša.

14214

Pet regij je glede na včerajšnje podatke črnih. Med črnimi regijami je opaziti pozitiven trend pri posavski in zasavski regiji ter v jugovzhodni Sloveniji. Pri goriški in obalno-kraški regiji je opazen trend poslabševanja epidemioloških razmer. Glede na stanje, na podlagi katerega je prejšnjo sredo vlada sprejela odločitve v skladu z načrtom sproščanja, je spremembe opaziti pri regijah, ki so na grafu označene z vzorcem črt.

Padec ni velik. Ali epidemija stagnira?

Včeraj smo v Sloveniji potrdili le 46 okužb manj kot v ponedeljek pred tednom dni (1.698), kar pomeni, da epidemija ne upada več tako močno, kot je pred dnevi. Strokovnjaki menijo, da epidemija upada zelo počasi, mogoče celo stagnira. 

V Sloveniji potrdili tri primere angleškega seva

Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo je pri treh vzorcih dokazal vse specifične mutacije, značilne za angleški sev. Vsi trije vzorci pripadajo osebam, ki so imele pozitivno epidemiološko anamnezo za potencialni vnos angleškega seva. Dodatnih mutacij, značilnih za južnoafriški ali brazilski sev, niso odkrili.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin