Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 1. 2021,
6.09

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,78

11

Natisni članek

Koronavirus COVID-19 šola

Torek, 26. 1. 2021, 6.09

3 leta, 3 mesece

V šole in vrtce se je danes vrnilo več kot 120 tisoč otrok #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,78

11

Današnji dan smo vsi skupaj nestrpno pričakovali. Upam, da je prav ta dan tudi prvi znak vračanja v normalnost, je povedala ministrica za šolstvo Simona Kustec. Glede sankcij za učitelje, ki ne želijo opraviti hitrega testa, pa je ministrica povedala, da sta prvi glavni sankciji lastna odgovornost in vest.

Danes je vrata ponovno odprlo 366 šol in 327 vrtcev. Na delovna mesta se je vrnilo 12.822 zaposlenih v osnovnih šolah in 12.844 zaposlenih v vrtcih. V šolske klopi je sedlo 53.306 učenk in učencev prve triade, v vrtce pa se je vrnilo približno 74.630 otrok. Prav tako lahko v devetih statističnih regijah ponovno potekajo laboratorijske vaje za študente višjih in visokih šol, je povedala ministrica Simona Kustec.

Svoja vrata so danes odprli šole in vrtci v osrednjeslovenski, gorenjski, primorsko-notranjski, obalno-kraški, koroški, podravski, pomurski, savinjski in zasavski regiji. 

Šole in vrtci so dobro pripravljeni

"Vzgojno-izobraževalni zavodi so na nadaljevanje šolskega leta v vrtcih in šolah dobro pripravljeni. Sama se na tem mestu vsem zaposlenim na čelu z njihovimi vodstvi iskreno zahvaljujem, da so omogočili varno vrnitev, in jim želim vse dobro pri njihovem delu," je dodala ministrica.

Izjemen odziv na testiranje zaposlenih

"Tudi zaradi včerajšnjega izjemnega odziva vseh vas na hitro testiranje ste nam vsem skupaj pokazali in sporočili, da sta vrtčevsko in šolsko okolje prostora, v katera lahko zaupamo, v katera vstopate zdravi in pripravljeni na zahtevne delovne izzive," je dodala. Povedala je, da verjame in zaupa, da se otroci, učenke in učenci vračajo v varno in spodbudno učno okolje.

Kaj čaka učitelje, ki ne želijo na test? To pravi ministrica.

Ob tem je ministrica povedala, da je odstotek zaposlenih, ki se niso zaželeli testirati, izjemno nizek. Dodala je, da je na tej točki to predvsem vprašanje pogovora, ki ga bodo imeli ti zaposleni s svojimi nadrejenimi v šolah in vrtcih. V primeru, da tega testa niso naredili, bodo morali svoje delo opravljati izven vrtcev in šol. Glede sankcij za tiste, ki na test ne želijo, pa je povedala, da sta prvi glavni sankciji lastna odgovornost in vest, vse ostalo pa bodo prepustili inšpekcijskim službam. 

Ministrica starše prosi, da v šole in vrtce pripeljejo le zdrave otroke

Odprtje vrtcev in šol s seboj prinaša veliko odgovornost, zato ministrica starše ponovno prosi, da v vrtce in šole pripeljejo le zdrave otroke in da dosledno opozarjajo na pomen spoštovanja vseh priporočil NIJZ.

Kdaj se bodo odprle šole v ostalih regijah?

Glede odpiranja šol in vrtcev v preostalih regijah je ministrica povedala, da na vladi in ministrstvu sledijo sprejetemu načrtu postopnega sproščanja. Po njem je trenutno večji del regij v rdeči fazi, ki omogoča vračanje otrok prvih treh razredov in delovanje vrtcev v polnem obsegu. Tri regije so še vedno v črni fazi, ko sproščanje ni mogoče, nekatere pa se vanjo tudi vračajo. O tem, kako bo pouk potekal prihodnji teden, se bodo po ministričinih besedah v sredo najprej pogovorili na ravni svetovalne skupine, nato pa bo o tem na seji odločala vlada. "Takrat bo tudi znana odločitev, kako naprej," je dejala Kustečeva. (STA)

Okužb je malo, učenci se vračajo v varno okolje

Predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev Slovenije Gregor Pečan je povedal, da je zadovoljen, da so se učenci po treh mesecih vrnili v šolske klopi. Pri tem je izpostavil izjemno visoko stopnjo družbene odgovornosti, ker so se zaposleni v šolah in vrtcih včeraj testirali v tako velikem številu.

"S tem je bil dan signal, da se učenci vračajo, v kolikor se v danih razmerah da, v varno in zdravo okolje," je povedal. Dodatno k temu prispeva tudi podatek, da je bil odstotek okuženih nizek. To pritrjuje tudi poročilu Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni, da šole in vrtci niso bili generatorji okužb v nobeni državi.

Učitelju, ki bi odklonil testiranje, lahko po njegovih besedah odredijo čakanje na delo od doma, saj mu ne morejo odrediti dela na daljavo, če so učenci pri pouku v šoli. Poleg tega se mu postavlja tudi vprašanje smiselnosti odreditve čakanja na delo od doma, kar pomeni 80 odstotkov plače, pri čemer bi ta učitelj lahko opravljal delo, a se ne želi testirati, s čimer krši trenutno veljavno zakonodajo, navaja STA.

Pečan upa, da bodo šole in vrtci ostali odprti

Pečan upa, da bodo šole in vrtce lahko obdržali odprte in da se epidemiološka slika ne bo poslabšala v regijah, ki so na meji. "Z rednim izvajanjem testom je možno dobro spremljati, kaj se dogaja med zaposlenimi, kar je najpomembnejše za odprtost šol in vrtcev," je povedal. To bi lahko pozitivno vplivalo tudi na odprtje ostale družbe, dobro je tudi za gospodarstvo, saj se starši lahko vrnejo v službe, še meni. 

V šole želijo tudi učence višjih razredov

Predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev Slovenije je še povedal, da si želijo, da bi lahko v najkrajšem možnem času v šole sprejeli tudi četrtošolce in petošolce, potem pa tudi ostale učence. Ob tem je opozoril na velike težave za učence 9. razredov, ki osnovnošolsko izobraževanje končujejo. Upa, da bo kmalu prišlo do odločitev, kaj bo letos z nacionalnimi preverjanji znanja in kaj bo odločalo pri vpisu na srednje šole. 

Pečan je zagotovil vsem učencem in staršem, da je skrb glede preverjanj znanja odveč, saj bodo učitelji k temu pristopili z veliko mero empatije in razumevanja, da so bili učenci dolgo izpostavljeni tegobam šolanja na daljavo. "Tudi zaradi tega je prišlo do prilagoditev v pravilnikih ocenjevanja. Zaupajte strokovnosti učiteljev in vodstva šol, videli boste, da bo vse potekalo gladko," je dejal.

Kako poteka pouk v osnovnih šolah

Pouk prvih treh razredov osnovne šole poteka po modelu C, kar pomeni v homogenih skupinah, pri čemer se skupine med seboj ne smejo mešati. Kako velike so skupine, da je pouk še varen in izvedljiv, je prepuščeno presoji ravnateljev.

Ekskurzij, plavalnih tečajev, šole v naravi in interesnih dejavnosti ni. Razen v prvem razredu neobvezne izbirne predmete izvajajo na daljavo. Dnevi dejavnosti se lahko za učence izvajajo le v prostorih šole, piše STA.

Zadrževati se morajo v učilnicah

Učenci se morajo med odmori zadrževati v matičnih učilnicah in jih praviloma ne smejo zapuščati. Če je mogoče, v učilnicah tudi malicajo.

Pouk športne vzgoje naj bi potekal v športni dvorani brez mešanja skupin učencev iz različnih razredov. Učenci, vključeni v jutranje varstvo ali podaljšano bivanje, naj bi bili razporejeni v skupine tako, da se oddelki med seboj ne mešajo, šola mora pri tem voditi tudi natančno evidenco.

Janez Janša
Novice Janša: NIJZ in svetovalna skupina še vedno podpirata vračanje v šole in vrtce #video

Psihologinja Andreja Poljanec pa je pojasnila počutje otrok in mladostnikov, ki so se jim zaradi epidemije spremenile vsakodnevne navade in življenjski ritem. V telesu imajo namreč manj snovi, ki dajo občutek sproščenosti in veselja. S pomočjo športnih aktivnosti in prijetno preživetim prostim časom jim odrasli lahko po njenih besedah pomagamo, da se jim bo raven pozitivnih hormonov zvišala in se bodo počutili bolje.

Otroci po njenih besedah ne bodo sami od sebe zmogli vzpostaviti delovnih navad iz časa pred epidemijo, saj se je vanje nalezla lenobnost, ki je postala način bivanja. Starši naj zato znižajo svoja pričakovanja in več energije usmerijo v to, da bodo z otroki preživeli lepe trenutke. "Potem bodo tudi otroci zmogli več," je zagotovila. Za otrokov razvoj je po njenih besedah bolj kot odsotnost intenzivnega učenja škodljiva odsotnost pristnih družinskih odnosov.

Ker pa naveličanost prevzema tudi starše, naj ti v pogovoru z drugimi odraslimi poiščejo ustrezen način za premagovanje stiske in oblikovanje strategije za soočanje s stresom. Pred otroki pa naj ne tožijo in tarnajo, je odsvetovala. (STA)

Ne spreglejte