SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V poletnem času kolesarji in motoristi spet pogosti udeleženci v prometu

4

termometer

Policisti opozarjajo, da se z večjo udeležbo voznikov koles in motornih koles v cestnem prometu v poletnih mesecih poveča tudi njihova ogroženost. Za varnost pa morajo najprej poskrbeti sami.

V ta namen so na Policijski upravi (PU) Nova Gorica pripravili preventivne nasvete za prometno varnost, ki izpostavljajo pomembnost dobre vidljivosti kolesarjev in motoristov.

Novogoriški policisti samo od začetka letošnjega leta do vključno 21. junija na pristojnem območju v prometnih nesrečah obravnavali 21 kolesarjev, v katerih so štirje kolesarji utrpeli hude, 13 lahke telesne poškodbe, štirje kolesarji pa so ostali nepoškodovani.

Kolesarji poskrbite za svojo vidnost! Policisti izpostavljajo, da se kolesarji v prometnih nesrečah redko pojavljajo kot povzročitelji, kljub temu pa ne gre zanemariti nesreč, ki se zgodijo zaradi napak ali neustreznega ravnanja kolesarjev. Kolesarjem svetujejo, naj poskrbijo za svojo vidnost v prometu.

Eden od nasvetov policije je tudi, da se s kolesom, v kolikor v naseljih ni kolesarske steze, vozite ob desnem robu v smeri vožnje, na semaforiziranih križiščih pa je treba biti pozoren na ravnanje voznikov, ki bodo sekali kolesarsko pot.

Kolesarji naj glede na vremenske razmere prilagodijo tudi hitrost vožnje, na kolesu pa naj ne prevažajo predmetov ali oseb, ki bi ovirali vožnjo. Osebe, mlajše od 14 let, morajo imeti med vožnjo s kolesom zaščitno kolesarsko čelado, kar sicer policisti svetujejo tudi ostalim kolesarjem.

Motoristi naj prilagodijo hitrost razmeram na cesti V kategorijo bolj ogroženih udeležencev v cestnem prometu pa zagotovo sodijo tudi vozniki enoslednih motornih vozil, opozarjajo na PU Nova Gorica. V času poletne turistične sezone tem še posebej svetujejo, naj bodo na cestah izjemno previdni, hitrost vožnje pa naj prilagodijo razmeram na cesti.

Tudi motoristom policisti svetujejo, naj bodo v prometu čim bolj vidni. Pred vožnjo naj vozniki motornih koles preverijo zračni tlak v pnevmatikah in jih v prvih kilometrih vožnje primerno ogrejejo. Pri vožnji naj dosledno uporabljajo še zaščitno čelado in oblačila s ščitniki.

Po statističnih podatkih je bilo v obdobju od 1. januarja do 21. junija na območju novogoriške PU v vseh prometnih nesrečah udeleženih 21 voznikov motornih koles. V prometnih nesrečah sta dva motorista umrla, trije so utrpeli hude, 12 pa lahke telesne poškodbe. Štirje motoristi niso bili poškodovani.

Policisti pozivajo tudi ostale voznike, naj upoštevajo kolesarje in motoriste na cestah.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin