Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 4. 2013,
16.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

1

Natisni članek

Pipistrel

Četrtek, 11. 4. 2013, 16.20

8 let

V Pipistrelovem letalu prek severnega tečaja (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

1

Po lanski avanturi okoli sveta Matevž Lenarčič zdaj namerava prek severnega tečaja v osmih etapah

Devetnajstega aprila, natanko leto dni po vrnitvi z več kot trimesečne poti okoli sveta, se Matevž Lenarčič odpravlja na novo ekspedicijo v okviru projekta Green Light World Flight – North Pole 2013, tokrat na pot prek severnega tečaja. Ideja je zorela leta, je danes ob predstavitvi projekta povedal Matevž Lenarčič, biolog, fotograf, jadralec, letalec, bloger in še marsikaj drugega, ki očitno ne more in ne more brez novih izzivov. Najprej je razmišljal o južnem tečaju, Antarktiki, pa ga je polmilijonska obvezna "dajatev" za prelet Antarktike odvrnila od te ideje, zdaj bo poskusil preleteti Arktiko. In najbrž ni nikogar, ki ne bi verjel, da bo Matevžu tudi tokrat uspelo. Boscarol: Letalo je plovno, ne more se potopiti Kot je na današnji predstavitvi povedal direktor in lastnik Pipistrela Ivo Boscarol, je bilo letalo virus SW 914 – le mimogrede: ima večji dolet kot airbus 320, ki ga v svoji floti uporablja tudi Adria Airways – za nov izziv treba malo izboljšati, saj bo moralo leteti v ekstremnih pogojih severnega tečaja tudi v nočnem času. "Zelo veliko pa bo odvisno tudi od iznajdljivosti Matevža Lenarčiča, do zdaj jo je dokazal že velikokrat," je danes prepričljivo dejal Ivo Boscarol. Če bi letalo moralo zasilno pristati, pa bi bilo konec tokratne ekspedicije, priznava ajdovski podjetnik, ki ga je za njegova ultralahka letala že večkrat nagradila tudi ameriška Nasa. "Je pa vsaj nekaj res," je danes sporočil Boscarol. "Tudi če bi letalo pristalo v vodi, ne bi potonilo, ker je plovno."

Najdaljša etapa bo dolga kar 3.100 kilometrov V osmih etapah bo ta izkušeni pilot poskusil preleteti več kot 15 tisoč kilometrov dolgo pot od Ljubljane – začel bo zgodaj zjutraj 19. aprila, na Brniku in letel prek Danske (v Københavnu bo na mednarodni novinarski konferenci prvi dan poti predstavil tudi projekt North Pole 2013), Norveške, severnega tečaja, Kanade in se prek Atlantskega oceana vrnil v Evropo na Irsko, nato pa priletel domov v Slovenijo. Vse je odvisno od vremena, najdaljša etapa bo dolga kar 3.100 km, med Svalbardom na Arktiki in Resoluteom v Kanadi, lani je bila ob poletu okoli sveta najdaljša etapa dolga dobrih 3.700 kilometrov.

Namen projekta je tudi pridobivanje pomembnih podatkov o vremenu na Arktiki Če je bil lanski projekt namenjen tudi spremljanju podnebnih razmer in vplivov globalnega segrevanja na planetu, je tokratni namenjen predvsem opazovanju arktičnega pola in podnebnih sprememb na tem delu zemlje. Letošnji projekt preleta severnega tečaja pomeni prvi poizkus merjenja črnega ogljika nad velikimi predeli Arktičnega morja. Znanstvenikom pa bodo podatki gotovo pomagali pri analizah okoljskih sprememb, saj je Arktika pomemben ustvarjalec vremena, spremembe ledenega oklepa na severu pa imajo lahko pomemben vpliv na hitrost in smer oceanskih tokov, kar vpliva na življenje po vsem svetu.

Projekt, vreden milijon evrov, je nova priložnost za slovensko promocijo v svetu Projekt North Pole 2013, ki bo stal okoli milijona evrov – lani je bila pot okoli sveta težka dva milijona – pri njem pa sodeluje tudi slovensko zunanje ministrstvo, znova predstavlja tudi veliko priložnost za promocijo Slovenije in blagovne znamke I feel Slovenia. Matevž Lenarčič, ki bo z letališča Jožeta Pučnika Ljubljana poletel 19. aprila, naj bi se tja vrnil v treh tednih ali mesecu dni, vse bo odvisno od vremena in njega samega.

Ne spreglejte