Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 4. 2013,
13.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

prvi maj

Sreda, 24. 4. 2013, 13.38

8 let

V Novi Cerkvi na enem mestu slovenski in evropski mlaj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Novi Cerkvi pri Vojniku poznajo dolgo tradicijo postavljanja mlaja, simbola praznika dela, za katero skrbi tamkajšnje prostovoljno gasilsko društvo.

Kot pravi naš sogovornik, predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Nova Cerkev, Slavko Jezernik, je pri gasilcih že 50 let in ves ta čas in seveda še prej so gasilci zvesti tej tradiciji, čeprav je včasih to opravilo potekalo drugače. "Nekoč smo mlaj postavljali na roke, pri čemer je sodelovalo kakšnih 30 gasilcev, zaradi česar je bilo delo nevarnejše in je zahtevalo tudi več discipline in pravega vodjo. A ga je spremljalo morda tudi več veselja, petja in nasploh druženja po končanem opravilu. Danes, v modernih časih, pa si tudi mi pomagamo z avtodvigalom, ki ga plača občina Vojnik," z nekaj nostalgije pove Slavko Jezernik, ki se tradicije drži od časov, ko je pri tem opravilu spremljal svojega očeta.

Postavitev vedno pred prazničnim 27. aprilom Skozi čas se je postopek postavitve torej spremenil, že 25 let pa se ni spremenil običaj, da v Novi Cerkvi na istem mestu, pri vstopu v središče kraja, vedno pred praznikom dneva upora pred okupatorjem, 27. aprilom, postavijo dva mlaja, kar je bila vedno želja zdajšnjega predsednika PGD-ja Nova Cerkev. Nad dvojim mlajem je bil, kot še poreče Jezernik, navdušen tudi celjski škof Stanislav Lipovšek, za katerega je to redko videna posebnost. Leta 2007, ko so v PGD-ju Nova Cerkev praznovali stoletnico delovanja, so v kraju postavili kar štiri mlaje.

Mlaj, vendar le enega, sicer postavijo še v drugih delih občine Vojnik (kamor spada tudi Nova Cerkev), kjer delujejo prostovoljna gasilska društva, v Lembergu, Socki, Vojniku, na Frankolovem, enega pa postavijo tudi v sosednji občini Dobrna.

Lastniki gozdov imajo posluh za tradicijo Pred samo postavijo mlaja je seveda potrebno še marsikaj postoriti in se seveda ne zgodi čez noč. "Ta proces potek že po ustaljenem načinu. Od štirinajst dni do tri tedne pred postavitvijo obiščem lastnika gozda, ki brezplačno nameni drevo za mlaj, kar mora potem odobriti ali, v žargonu rečeno, še 'otkazati' gozdarska služba zavoda za gozdove," postopek opisuje naš sogovornik in doda, da gre pri mlaju vedno za smrekovo drevo, ki mora biti lepo, se pravi ravno in dolgo približno 30 metrov. Ob tej priložnosti se je zahvalil vsem lastnikom gozdov za sodelovanje in razumevanje za doniranje dreves.

Tudi gasilke pomagajo "Potem gredo naši člani gasilci v gozd, poderejo smreko, odrežejo vrh, nato pa sledi spravilo s traktorjem in polovičko voza na mesto postavitve. Gasilci se potem lotijo lupljenja skorje mlaja, kar pa letos ni šlo tako tekoče zaradi vlažne in dolge zime, ki je pustila sledi tudi na drevesih, in kar zadeva mlaj, torej ni tako gladek kot običajno. Za pomoč pridejo na vrsto tudi gasilke, ki spletejo venčke in kite za okrasitev mlaja," še pojasni Jezernik.

Da je mlaj dokončno pripravljen za postavitev, je treba priskrbeti še mlade smrekice za t. i. vrh mlajev, na katere se čisto na koncu, dan pred postavitvijo, namestita še slovenska in evropska zastava, tako da bi lahko rekli, da v Novi Cerkvi hkrati premorejo slovenski in evropski mlaj.

Varnost na prvem mestu Ko gre za pripravo vrha mlaja, v PGD-ju Nova Cerkev še posebej skrbijo za varnost. Vrh in mlaj spojijo z vijaki in žeblji, vse skupaj pa utrdijo še z jekleno vrvjo, ki še dodatno varuje, da se v primeru neurja vrh ne odlomi in ne pada na morebitne mimoidoče pešce, kolesarje ali avtomobile. Enkrat se je že zgodilo, da se je vrh odlomil, a k sreči ni padel na tla, ampak je le obvisel. So pa imeli glede tega manj sreče v nekem drugem PGD-ju, kjer je nastala večja materialna škoda, je še povedal Jezernik.

Tudi danes postavitev mlajev brez zapletov In danes dopoldne se je tako v Novi Cerkvi znova brez zapletov zgodila uspešna postavitev dveh mlajev, ki je ob zapori ceste in sodelovanju policije trajala dobre pol ure. Pri končnem opravilu s pomočjo avtodvigala so sodelovali štirje gasilci, ki so predvsem nadzirali potek postavitve ter za stabilnost in lepo lego postavljenih mlajev v pripravljeni betonski cevi zabili še nekaj "kajl". Mlaja sta postavljena dva metra v zemlji, kar bi moralo zagotavljati stabilnost.

Za nagrado krača in kozarec vina V celotnem opisanem procesu, od začetka do konca, je sodelovalo okrog 40 gasilcev in gasilk PGD-ja Nova Cerkev, ki so za svojo težaško delo že včeraj dobili plačilo, ko so jim skuhali kračo in jim privoščili kakšen kozarček vina.

Gasilci PGD-ja Nova Cerkev so torej svoje opravili, za kres pa bodo poskrbeli člani Športnega društva v Socki.

"Odsluženi mlaji" za gasilske mize ali hlodovino Ste se morda kdaj vprašali, kaj se zgodi z mlaji, ko jih konec maja "razstavijo"? "Ponavadi jih damo v razrez in les uporabimo za gasilske mize, ki jih potrebujemo za naše prireditve. Drugače pa jih tudi prodamo kot hlodovino in denar uporabimo striktno za gasilsko opremo," sklene Slavko Jezernik, predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Nova Cerkev.

Ne spreglejte