SiolNET. Novice Slovenija
0,68

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bomba v Mariboru uspešno deaktivirana, sirene označile konec nevarnosti

0,68

termometer

evakuacija Maribor letalska bomba 16012022
Na terenu je v akciji sodelovalo okoli 150 pripadnikov različnih struktur s področja zaščite, reševanja in varnosti. Foto: Mestna občina Maribor

Maribor, 16. januarja - Strokovnjaki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi so v Mariboru uspešno deaktivirali v torek najdeno letalsko bombo. Šlo je za 250-kilogramsko bombo, ki so jo med gradbenimi deli našli delavci na Prevorškovi ulici na Teznem. Sirene so okoli 13.20 označile konec nevarnosti, s tem pa je zaključena tudi evakuacija.

Uprava za zaščito in reševanje je za današnjo akcijo opravila evakuacijo ljudi iz 300-metrskega pasu okoli lokacije bombe. Šlo je za okoli 130 ljudi, za vse, ki niso imeli druge možnosti, so pripravili prostor v avli Osnovne šole Marina Konšaka.

Kot je povedal poveljnik mariborske civilne zaščite Samo Robič, je na terenu v akciji sodelovalo okoli 150 pripadnikov različnih struktur s področja zaščite, reševanja in varnosti, evakuacija pa je bila uspešno opravljena.

Po besedah namestnika direktorja uprave za zaščito in reševanje Stanislava Lotriča je v operaciji sodelovalo osem pripadnikov državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi.

Bomba je imela sicer mehanska vžigalnika, tako kot tisti dve izpred dobrih dveh let, ki so ju takrat uspešno odstranili. Še bolj zahtevno je bilo delo pred leti, ko so v Vurberku uničili bombo s kemičnim vžigalnikom.

Možnost, da najdete neeksplodirano bombo je velika

Na območju mariborske občine je bilo med januarjem 1944 in aprilom 1945 izvedenih 29 bombnih napadov in odvrženih skupno 15.795 kosov bomb, zato je možnost najdbe neeksplodiranih bomb razmeroma velika. Novembra 2019 so našli in uničili kar dve bombi v nekaj dneh, 250-kilogramsko na gradbišču za največjim mariborskim nakupovalnim središčem ter 500-kilogramsko na gradbišču ob železniški progi v bližini glavne avtobusne postaje.
Maribor bomba Novice Ne hodite v bližino letalske bombe v Mariboru #video evakuacija Maribor letalska bomba 16012022 Novice Vse je pripravljeno za množično evakuacijo v Mariboru

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin