SiolNET. Novice Slovenija
0,86

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ne hodite v bližino letalske bombe v Mariboru #video

0,86

termometer

Med deli na gradbišču na Prevorškovi ulici v Mariboru so v torek popoldne našli neeksplodirano letalsko bombo iz druge svetovne vojne, težko 250 kilogramov. Bombo bodo deaktivirali in odstranili v nedeljo zgodaj popoldne, sta po današnjem ogledu terena povedala mariborski podžupan Samo Peter Medved in Igor Boh iz državne enote civilne zaščite za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi.

Na mariborski policijski upravi prosijo medije, da zaradi lastne varnosti ne hodijo na kraj najdbe in ne ovirajo dela strokovnjakov, ki so na kraju. "Ko bo bomba odstranjena, vas bomo o tem obvestili, po potrebi pa bomo o vseh ukrepih v zvezi z odstranitvijo bombe sprotno obveščali javnost," so sporočili.

Ob tem je Medved izrazil veselje, da so jeseni vendarle sprejeli odlok o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami, s katerim vsem, ki se lotijo gradnje, priporoča predhodno izvedbo preiskav. "V tem primeru žal ni bilo tako, a na srečo ni bilo posledic," je dejal mariborski podžupan. Potrdil je, da to območje na Teznem sodi med tista, kjer je precej velika verjetnost najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev.

V nedeljo naj bi za akcijo zaključili

Predstavnik uprave za zaščito in reševanje Igor Boh je povedal, da so postopke identifikacije začeli takoj po prejeti prijavi o najdbi, ta pa je pokazala, da gre za klasično 250-kilogramsko letalsko bombo. Po prvem koordinacijskem sestanku potekajo priprave na deaktivacijo, ki jo bodo začeli izvajati v nedeljo opoldne. Do takrat bodo pripravili vse potrebno za zmanjšanje vplivov ob morebitni nenadzorovani eksploziji.

"Če bo vse potekalo v skladu z načrti, bi lahko do 15. ure akcijo zaključili. V primeru, da se to ne bo zgodilo tako, lahko stvar traja nekoliko dlje, a verjamem, da bomo v nedeljo uspešno zaključili tudi to akcijo," je dejal Boh. Poleg evakuacije prebivalcev v 300-metrskem pasu bodo po njegovih besedah v pasu 600 metrov okoli najdišča omejili tudi gibanje. Ljudje bodo v tem območju sicer lahko v svojih stanovanjih, ne bo pa dovoljeno gibanje zunaj bodisi peš ali kakorkoli drugače.

Munchen Novice V Münchnu eksplodirala bomba iz druge svetovne vojne

Evakuacijo bodo v nedeljo izvedli pripadniki gasilskih enot, ljudje pa bodo po Bohovih besedah pred tem o vsem skupaj obveščeni. Verjame, da bodo ljudje prisluhnili navodilom, kot so to storili pred dvema letoma, saj gre predvsem za njihovo varnost. Za zdaj še ne vedo, za koliko ljudi bo veljala evakuacija, bodo pa za tiste, ki ne bodo imeli druge možnosti, v času akcije organizirali primerne prostore v kateri od šol ali telovadnic.

Intervencijo bo tako kot novembra 2019 vodil Darko Zonič iz državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, ki je povedal, da gre za klasično letalsko bombo z dvema vžigalnikoma. V nedeljo opoldne bodo bombo predvidoma postavili v deset metrov globoko jamo, nato pa bodo začeli postopek odvijanja.

Možnosti, da jim bo uspelo z odvijanjem vžigalnika, ki je v razmeroma dobrem stanju, so po njegovem mnenju približno polovične, v nasprotnem primeru pa se bodo lotili uničenja s kumulativnim trakom. V najslabšem primeru bo potrebna detonacija. "Načrt je povsem enak kot pri akciji leta 2019," je dejal Zonič. Kot je pojasnil, je bila bomba najdena po naključju med delom gradbenega stroja.

Maribor je bil v drugi svetovni vojni med najbolj bombardiranimi mesti na območju nekdanje Jugoslavije.

V mestu tri stopnje ogroženosti 

Na občini ob tem opominjajo, da je mestni svet lani jeseni sprejel nov odlok o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami v Mestni občini Maribor, ki med drugim ureja tudi področje varstva pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi. Na zemljevidu mesta so predvidene tri stopnje ogroženosti, na območjih z višjo in srednjo stopnjo ogroženosti pa je pred začetkom gradbenih in drugih zemeljskih del potrebna izvedba predhodne detekcije zemljišča zaradi možnosti najdbe ostankov bomb.

Na območju Mestne občine Maribor je bilo med 7. januarjem 1944 in 12. aprilom 1945 izvedenih 29 bombnih napadov in odvrženih skupno 15.795 kosov bomb. Tako je možnost najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev na območjih zavezniškega bombardiranja relativno visoka in s tem povezana možnost nastanka nesreče zaradi nenadzorovane aktivacije bomb, opozarjajo na občini.

samomorilski napad Kongo Novice Samomorilec bombo sprožil na vhodu v restavracijo, šest mrtvih Policija Novice Domnevne bombne nevarnosti v Kamniku ni več Potniško letalo Novice Ker je zamujala na let, je prijavila lažno bombo na letalu NO USE Novice Ni bila bomba iz 2. svetovne vojne, ampak igračka za seks avion Novice Zaradi grožnje z bombo zasilni pristanek v Berlinu

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin