Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 11. 2013,
14.10

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

socialno ogroženi

Sreda, 20. 11. 2013, 14.10

4 leta, 7 mesecev

V Mariboru odprli prvo socialno trgovino (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Mariboru je zaživela prva socialna trgovina, v kateri bodo socialno ogroženi ljudje po nižjih cenah lahko kupovali živila, obenem pa bodo zaposlovali ljudi iz ranljivih skupin.

Socialna trgovina Sotra je trgovina odprtega srca, ki je svoj prostor našla na Zrkovski cesti v mariborskem naselju Pobrežje. Odprlo jo je slovensko združenje za duševno zdravje Šent, njeno poslanstvo pa je pomoč socialno ogroženim. Skoraj 300 tisoč evrov vreden projekt financirata evropski socialni sklad in ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Nakupovanje mogoče s kartico Sotra Projekt je odgovor na težko ekonomsko situacijo in izjemno visoko brezposelnost, ki je v Mariboru za skoraj šest odstotkov višja od slovenskega povprečja. "Pomagati želimo ljudem z nizkimi dohodki ali celo brez dohodkov, da si bodo lažje zagotovili osnovne življenjske potrebščine," pravi direktorica Sotre Iva Poropat.

V trgovini bodo lahko nakupovali le imetniki kartice Sotra, na voljo pa je vsem, katerih osebni mesečni dohodek znaša do 450 evrov. Ponudba bo odvisna od sezone, bo pa vključevala osnovna živila, izdelke za osebno higieno in izdelke za gospodinjstvo. "Gre za izdelke, ki kakovostno ustrezajo tistim, ki jih imajo druge trgovine, imajo pa le kakšne estetske napake na embalaži, kar na samo vsebino izdelka ne vpliva," pojasnjuje Poropatova. Cene so nižje, mleko je cenejše za okoli deset odstotkov, čistilna sredstva pa za 50 odstotkov.

V Sotri so zaposlili pet težje zaposljivih ljudi, ki so jim predhodno omogočili teoretično in praktično usposabljanje.

Že prvi dan odziv Čeprav se je trgovina odprla komaj danes dopoldne, so že pred tem izdali okoli 200 kartic, takoj po odprtju pa so ljudje že začeli nakupovati. "Smo zelo presenečeni, saj nismo pričakovali, da bo že prvi dan tako obiskano," je dejala direktorica Sotre in izrazila upanje, da bodo ljudje premagali strah in sram ter se zavedali, da so v trgovini dobrodošli.

Iva Poropat je omenila, da je odprtje socialne trgovine le del projekta, s katerim iščejo oblike pomoči za socialno ogrožene. Obenem upa, da bodo takšne trgovine zaživele tudi po drugih slovenskih mestih.

Ne spreglejte