Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 10. 2024,
13.41

Osveženo pred

2 uri, 38 minut

Oglasno sporočilo

Natisni članek

Natisni članek

noad recepti Neja Gril socialno ogroženi presežek hrane hrana donacija Trajnost Hofer PR članek

Torek, 15. 10. 2024, 13.41

2 uri, 38 minut

HOFER organizacijam, ki sodelujejo pri razdeljevanju presežkov hrane pomoči potrebnim, namenja 27.900 evrov

Oglasno sporočilo
HOFERjeve prodajalke in prodajalci po zaprtju trgovin skrbno pripravijo hrano za donacije | HOFERjeve prodajalke in prodajalci po zaprtju trgovin skrbno pripravijo hrano za donacije. | Foto HOFER

HOFERjeve prodajalke in prodajalci po zaprtju trgovin skrbno pripravijo hrano za donacije.

Foto: HOFER

Količina odpadne hrane se je po podatkih Statističnega urada RS (SURS) v Sloveniji v minulem letu povečala. Največ odpadne hrane je nastalo v gospodinjstvih, najmanj pa v trgovinah z živili. HOFER sicer s številnimi ukrepi že vrsto let skrbi za čim manj odpadne hrane v trgovinah. Redno donira presežke hrane iz vseh 93 trgovin socialno ogroženim in ranljivim skupinam, ob svetovnem dnevu hrane pa je z donacijo 27.900 evrov podprl organizacije, ki viške hrane razdeljujejo. Okrepil je tudi sodelovanje z Nejo Gril, ki pripravlja recepte za slastne obroke iz ostankov živil, s čimer želijo k zmanjšanju odpadne hrane spodbuditi tudi svoje kupce oziroma gospodinjstva.

Podatki SURS kažejo, da:

  • se je v Sloveniji količina odpadne hrane v letu 2023 povečala za skoraj deset odstotkov;
  • je v 2022 prebivalec Slovenije v povprečju zavrgel 72 kilogramov hrane, v 2023 pa kar 78 kilogramov;
  • je najmanj odpadne hrane nastalo v trgovinah z živili – devet odstotkov, največ, 44 odstotkov, pa v gospodinjstvih,
  • se je delež užitnega dela v odpadni hrani v zadnjem letu znižal: v 2023 je znašal 37 odstotkov, kar je 3 odstotne točke manj kot v 2022.

Ustrezno shranjevanje živil v hladilniku_1200 | Foto:

HOFER s številnimi ukrepi za manj zavržene hrane v trgovinah

Za čim manj odpadne hrane v trgovinah pri HOFERju skrbijo z optimiziranim sistemom naročanja in dovršenim logističnim sistemom. Tako zmanjšujejo toplogredne izpuste in nižajo stroške poslovanja, ustvarjene prihranke pa na kupce prenašajo v obliki vedno najboljše HOFER cene. Izdelke pred potekom roka uporabnosti pocenijo, da bi jih v čim večji meri odprodali, določene količine izdelkov, ki ostanejo neprodani in so še primerni za uživanje, pa v okviru projekta Hrana na dobri poti od leta 2017 redno donirajo socialno ogroženim in ranljivim skupinam. Donacije potekajo v sklopu projekta Donirana hrana, ki ga je leta 2013 začela izvajati Zveza Lions klubov, distrikt 129, Slovenija.

Pooblaščenec za Donirano hrano pri Lionsih Zdenko Podlesnik je ob tem poudaril: "Že vrsto let s HOFERjem odlično sodelujemo in pogosto na njihovo pobudo širimo sodelovanje. Njihova donacija nam bo pomagala znižati stroške logistike v krajih, kjer sodelujemo. Žal v vseh krajih, kjer so trgovine HOFER, ne moremo organizirati in zagotoviti ustrezne logistike za prevzem in prevoz donirane hrane."

HOFER iz vseh svojih 93 trgovin donira hrano več kot 20 tisoč pomoči potrebnim, pri razdeljevanju pa sodeluje z več kot 30 socialnimi organizacijami.

Presežke hrane HOFER donira iz vseh svojih trgovin

HOFER od leta 2021 presežke hrane za socialno ogrožene in ranljive skupine donira iz vseh svojih trgovin (trenutno jih je 93). Iz okoli dveh tretjin trgovin hrano donira vsak dan. Seznam izdelkov za donacije neprestano širijo: do leta 2023 so donirali sadje in zelenjavo, kruh in pekovske izdelke ter izdelke suhega sortimenta, od začetka 2023 pa tudi izdelke iz hlajenega in zamrznjenega sortimenta ter jajca. Socialnim organizacijam donirajo v povprečju 100 ton hrane mesečno za okoli 20 tisoč pomoči potrebnih. V sodelovanju s podjetjem IFCO so pri HOFERju vsem trgovinam zagotovili tudi zelene IFCO zaboje, namenjene lažjemu in bolj trajnostnemu razdeljevanju sadja in zelenjave.

HOFER sodeluje z več kot 600 prostovoljci iz okoli 30 socialnih in humanitarnih organizacij. | Foto: HOFER HOFER sodeluje z več kot 600 prostovoljci iz okoli 30 socialnih in humanitarnih organizacij. Foto: HOFER

27.900 evrov za organizacije, s katerimi sodelujejo pri razdeljevanju hrane

Pri razdeljevanju hrane HOFERju pomagajo prostovoljci več kot 30 socialnih organizacij. Ob svetovnem dnevu hrane, ki bo 16. oktobra, je HOFER organizacije podprl z donacijo v skupni višini 27.900 evrov za pokritje logističnih in drugih manipulativnih stroškov, ki nastajajo v okviru projekta Donirana hrana. Doniral jim je tudi biorazgradljive vrečke za prenašanje izdelkov.

Darko Bračun, generalni tajnik Nadškofijske Karitas Maribor, je ob tem izpostavil: "Donacija podjetja HOFER je izjemno dragocena podpora pri naših vsakodnevnih prizadevanjih za pomoč najbolj ranljivim. Ponosni smo na naše prostovoljce, ki so s svojo predanostjo omogočili, da je projekt Donirana hrana dosegel številne posameznike in družine v stiski. Ocenjujemo, da je ta projekt prerasel okvire prostovoljskega delovanja in se je izkazal kot izjemno pomemben socialni mehanizem. Zato si želimo, da bi se ga umestilo v obliko sistemskega financiranja, da bomo lahko še naprej učinkovito odgovarjali na potrebe tistih, ki se soočajo z negotovostjo glede osnovnih življenjskih potrebščin."

Za čim manj odpadne hrane v gospodinjstvih

Ljudje izdelke pogosto zavržemo, ker jim poteče rok, četudi so senzorično morda povsem neoporečni. Pri HOFERju zato z logotipom "Je rok potekel? Pogosto uporabno dlje." na izbranih izdelkih njihovih lastnih blagovnih znamk z rokom uporabnosti "Uporabno najmanj do" kupce ozaveščajo, da ti izdelki niso nujno za v smeti, če so bili zaprti, pravilno hranjeni in imajo ustrezen videz, vonj in okus. HOFER kupcem svetuje tudi, kako hraniti živila, da bi ta ostala čim dlje sveža. Uporabne nasvete najdejo na njihovi spletni strani.

Logotip "Je rok potekel" na izdelkih HOFERjevih lastnih blagovnih znamk. | Foto: HOFER Logotip "Je rok potekel" na izdelkih HOFERjevih lastnih blagovnih znamk. Foto: HOFER

Z recepti Neje Gril do še manj odpadne hrane doma

Kot kažejo podatki SURS, se je delež užitnega dela v odpadni hrani v zadnjem letu zmanjšal, kar je spodbudno. To pomeni manjše breme za okolje in prihranke za potrošnike. Pri HOFERju kupcem prihajajo naproti skupaj s kulinarično blogerko in mojstrico kreativnih receptov Nejo Gril, ki pripravlja recepte za slastne obroke iz ostankov živil ali pripravljenih jedi, ki bi jih sicer zavrgli. Prepričani so, da so nove ideje, kako živila porabiti "do konca", pri potrošnikih več kot dobrodošle.

Neja Gril svetuje, kako iz ostankov jedi pripravimo nove obroke. | Foto: HOFER Neja Gril svetuje, kako iz ostankov jedi pripravimo nove obroke. Foto: HOFER

Naročnik oglasnega sporočila je HOFER.

 

Ne spreglejte