Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 4. 2020,
18.51

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

49

Natisni članek

Koronavirus Ljutomer okužba dom upokojencev

Nedelja, 12. 4. 2020, 18.51

4 leta

V Sloveniji tri nove smrtne žrtve koronavirusne bolezni, 17 novih okuženih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

49

Koronavirus Infekcijska | Foto posnetek zaslona

Foto: posnetek zaslona

Po zadnji uradnih podatkih so v Sloveniji v soboto zaradi bolezni covid-19 umrle še tri osebe, številka smrtnih žrtev se je tako povzpela na 53. V soboto so opravili še 572 testov (dan prej 1.232), testiranja so pokazala 17 novih okužb, kar pomeni, da je v Sloveniji uradno okuženih 1.205 ljudi.

Bolnišnično zdravljenje je v soboto potebovalo 95 bolnikov (en več kot v petek), na intenzivni negi je bilo 35 bolnikov, dan prej pa 37. Iz bolnišnice so odpustili dva človeka, skupaj je v Sloveniji ozdravelo 150 ljudi.

Po vstopu v državo odslej sedemdnevna karantena

Medtem ko je doslej veljalo, da se osebam po vstopu v Slovenijo odredi karanteno za 14 dni, se jim jo bo z današnjim dnem za obdobje sedmih dni. Osebam s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji se bo karantena odredila na domačem naslovu, tistim, ki v Sloveniji nimajo stalnega ali začasnega prebivališča, pa na dejanskem naslovu, kjer bodo nastanjeni. Tujim delavcem bo moral ustrezno karanteno zagotavljati delodajalec. Omejitve med drugim ne bodo veljale za čezmejne delavce, tovorni promet in prehod države v istem dnevu.

Sedmi dan karantene jim bodo vzeli bris za testiranje na novi koronavirus. Če bo oseba odvzem zavrnila ali če ji brisa ne bo mogoče odvzeti, se bo karantena avtomatično podaljšala še za sedem dni. Če bo test negativen, bo karantena prenehala. Če bo pozitiven, pa bodo osebo obravnavali skladno s smernicami za obravnavo okuženih z novim koronavirusom.

Slovenski državljani, ki bodo ob prehodu meje navedli, da so okuženi ali da imajo očitne znake koronavirusne bolezni 19, bodo morali takoj po telefonu poklicati osebnega zdravnika ali nujno medicinsko pomoč. Tujim državljanom brez stalnega prebivališča v Sloveniji pa v tovrstnem primeru vstopa v državo ne bodo dovolili.

V ljutomerskem domu starejših še osem dodatno okuženih

V domu starejših občanov (DSO) Ljutomer so v soboto odkrili okužbo z novim koronavirusom še pri štirih oskrbovancih in štirih zaposlenih. Skupno je tako pozitivnih 58 oskrbovancev in 18 zaposlenih. Ker so v soboto dodatno potrdili okuženost še pri enem zaposlenem v zdravstvenem domu, je skupno število okuženih 79.

Novice Poletnih počitnic letos v tujini verjetno ne bo #video

Iz ljutomerskega zdravstvenega doma so okuženi trije delavci, ki so pomagali v DSO. Test enega od obolelih stanovalcev pa je že bil negativen in je ozdravel, poroča STA.

V DSO so prišli pomagat zdravstveni delavci iz soboške in ptujske bolnišnice ter zdravstvenih domov Murska Sobota, Lendava in Gornja Radgona.

Prvi primer okužbe tudi v SVZ Hrastovec ...

Prvi primer okužbe z novim koronavirusom so zaznali tudi Socialno varstvenem zavodu Hrastovec. "Iz Nacionalnega laboratorija smo po odvzetih vzorcih prejeli sporočilo o prvem primeru potrjene okužbe s covid-19 med stanovalci v SVZ Hrastovec. Gre za stanovalca, ki prihaja iz dislocirane bivalne enote (DBE) v Apačah (enota 1), kjer sicer prebiva 16 stanovalcev. Okuženega smo že namestili v za to pripravljeno izolacijsko sobo in se počuti dobro. Ostalim stanovalcem smo nemudoma namestili zaščitne maske in izvajamo poostrene ukrepe za zajezitev širjenja virusa. Zdravstveno osebje uporablja ustrezno zaščitno opremo, večkrat dnevno razkužujemo prostore v enoti, prav tako je prejelo vsa navodila za delo in tudi pripomočke. Brisi so bili odvzeti vsem zaposlenim, s katerimi je bil okuženi v stiku, vendar so nam danes sporočili, da so negativni. Zaposleni so preventivno v samoizolaciji, v enoti Apače je tako nova zdravstvena ekipa. O nastali situacije smo tudi takoj obvestili župana Občine Apače dr. Andreja Steyerja ki nam je takoj ponudil pomoč v obliki dodatne zaščitne opreme in pomoč Civilne zaščite. Lokalna skupnost nam je že zagotovila prenočišč za zaposlene, ki se ne želijo po končanem

"Dosledno upoštevamo navodila Ministrstva za zdravje, Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Ministrstva za delo, družino, socialne razmere in enake možnosti pri izvajanju samozaščitnih ukrepov. V stalnem stiku smo z epidemiologom, ki nam poda nasvete in napotke, kako ukrepati, potrdil je tudi naš program za preprečevanje in obvladovanje okužbe, ki nam narekuje kako postopati," sporočajo iz SZD Hrastovec. | Foto: SZD Hrastovec "Dosledno upoštevamo navodila Ministrstva za zdravje, Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Ministrstva za delo, družino, socialne razmere in enake možnosti pri izvajanju samozaščitnih ukrepov. V stalnem stiku smo z epidemiologom, ki nam poda nasvete in napotke, kako ukrepati, potrdil je tudi naš program za preprečevanje in obvladovanje okužbe, ki nam narekuje kako postopati," sporočajo iz SZD Hrastovec. Foto: SZD Hrastovec

... in v soboški enoti doma starejših Rakičan

V soboški enoti doma starejših Rakičan so potrdili prvi primer okužbe z novim koronavirusom. Okužbo so potrdili v bolnišnici pri stanovalki, ki so jo tja prepeljali zaradi drugih zdravstvenih težav. Po današnjih rezultatih so testi vseh zaposlenih in stanovalcev v nadstropju soboške enote, kjer je bivala okužena, negativni.

Obvestilo o pozitivnem testu na novi koronavirus so v domu dobili v soboto, takoj zatem so testirali stanovalce v celotnem tretjem nadstropju enote, v katerem je bivala okužena. Obenem so testirali tudi druge zaposlene, ki so bili občasno v stiku z zaposlenimi v tej enoti. Dodatno bodo testirali stanovalce enote v prvem in drugem nadstropju.

Po besedah direktorja doma starejših Rakičan Zorana Hoblaja nadaljnje ukrepe usklajujejo s pristojnimi službami, zdravstveno stanje stanovalcev pa je stabilno in se dobro počutijo, poroča STA.

Koronavirus Infekcijska
Novice Koronavirus že v 145 slovenskih občinah, kje je največ okužb?

Državna sekretarka jim je dostavila zaščitno opremo

V soboto jih je, po poročanju STA, obiskala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Klavdija Kobal Straus in jim, kot so sporočili iz DSO, dostavila tudi dodatno zaščitno opremo za delo z obolelimi, predvsem zaščitne predpasnike. V DSO še pravijo, da bo delo med prazniki potekalo nemoteno, saj je ob pomoči in sodelovanju bolnišničnega osebja sestavljenih dovolj potrebnih ekip.

Koronavirus
Novice Po vstopu v državo odslej sedemdnevna karantena, v Sloveniji do zdaj 50 smrtnih žrtev #video

Kot je za STA povedal ljutomerski podžupan Niko Miholič, je občina dodatnemu osebju podarila tople obroke. Državna sekretarka pa je DSO predlagala, naj hrane v Bioterme, kjer je nameščen del varovancev, ne vozijo več iz doma, ampak iz alternativne kuhinje, ki jo je vzpostavila občina.

Po besedah Miholiča so rešili še eno veliko težavo, čiščenje DSO, saj čistilni servisi niso hoteli vstopiti v objekt.

Ne spreglejte