SiolNET. Novice Slovenija
0,14

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V ljubljansko stolnico se vrača prerezana slika

0,14

termometer

Stolnica, Ljubljana |  | Foto: Ana Kovač
Foto: Ana Kovač

Slika Vizija sv. Filipa Nerija z materjo božjo z začetka 18. stoletja, ki jo je poškodoval neznani storilec, se po restavriranju danes vrača v ljubljansko stolnico. Sliko italijanskega avtorja Michelangela Ricciolinija je neznani storilec z ostrim predmetom zarezal ob levem robu okrasnega okvirja.

Kot je zapisala vodja oddelka za štafelajno slikarstvo v Restavratorskem centru Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije Barbka Gosar Hirci, so sliko, ki je nastala leta 1709 v Benetkah, v restavratorski center pripeljali 8. marca.

Velikost slike brez okrasnega okvirja je 340 x 205 centimetrov. Slika je po njenih besedah v dobrem stanju, saj je bila restavrirana v 60. letih minulega stoletja.

Trajna poškodba originalnega nosilca

Kot je še zapisala, je bila slika zarezana, rez ob levem robu okrasnega okvirja pa je bil dolg 68 centimetrov. Rez so konservirali in restavrirali, vendar gre, kot opozarja, za trajno poškodbo originalnega nosilca.

Ob tem je opozorila, da je varovanje umetnin kompleksno vprašanje, ki zadeva predvsem lastnike umetnin. Sicer pa strokovnjaki odsvetujejo zaščito s steklom v cerkvah, kjer ni konstantne vlage in temperature, in sicer zaradi možnosti pojava kondenza, ki bi povzročil različne poškodbe, od pojava plesni do gubanja platna, pokanja, luščenja barvnih slojev itd.

Policisti primer še preiskujejo

Policisti so bili o poškodovanju slike obveščeni 27. februarja. Ugotovili so, da je neznani storilec platno slike z ostrim predmetom prerezal v času med 20. in 27. februarjem. Zadevo vodijo kot kaznivo dejanje poškodovanja ali uničenja stvari, ki so posebnega kulturnega pomena. Kot so za STA sporočili iz Policijske uprave Ljubljana, policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil. Hkrati načrtujejo preventivno svetovanje v smislu samozaščitnih in drugih ukrepov pred tovrstnimi dejanji.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin