SiolNET. Novice Slovenija
0,66

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Ljubljani shod v podporo imenu Makedonije

0,66

termometer

makedonska zastava
Foto: STA

Civilnodružbena iniciativa slovensko-makedonskega prijateljstva je danes v Ljubljani pripravila shod v podporo imenu Makedonije, na katerem so med drugim zahtevali takojšnjo ustavitev pogovorov o spremembi imena makedonske države, umik po njihovem mnenju neustavnega zakona o dvojezičnosti in popis prebivalstva pod nadzorom mednarodnih organizacij.

Makedonija je z Grčijo že leta v sporu zaradi imena. Za Grčijo predstavlja ime Makedonija del njene kulturne dediščine. Makedonija je tudi ime pokrajine na severu Grčije, ki naj bi bila središče antičnega imperija Aleksandra Velikega. Grška vlada zato rabi te besede pri poimenovanju makedonske države nasprotuje.

Zaradi spora, ki se vleče že vse od razpada Jugoslavije pred več kot četrt stoletja, Atene blokirajo nadaljnje približevanje Makedonije EU in zvezi Nato, članica ZN pa je lahko postala le pod imenom Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija (FYROM). V zadnjem času pa je prišlo več namigov makedonskih oblasti, da so pripravljeni na spremembo imena.

Makedonci nasprotujejo pogajanjem z Grčijo

Kot je v nagovoru udeležencem shoda dejal predstavnik iniciative Andrej Dočinski, Makedonci po svetu močno nasprotujejo kakršnimkoli pogajanjem z Grčijo glede imena Republika Makedonija. Na shodu se je zbralo okoli 250 ljudi, po ocenah Dočinskega pa okoli 500.

Da je Grčija tista, ki je prekršila dogovor z blokado včlanitve Makedonije v Nato leta 2008, je po njegovih besedah potrdilo tudi Meddržavno sodišče v Haagu leta 2011. "Prav tako je potrdilo, da imamo Makedonci pravico uporabljati ime Makedonija v mednarodnih odnosih in da nas pri tem nima nihče pravice ovirati," je poudaril.

Strogo je tudi obsodil "neodgovorno in nezakonito sprejetje neustavnega zakona o dvojezičnosti s strani makedonskega parlamenta" ter "neprestane napade na ozemeljsko suverenost Makedonije". Iniciativa nasprotuje tudi temu, da se s podpisom sporazuma o dobrososedskih odnosih z Bolgarijo "na novo piše makedonska zgodovina".

Zahtevajo takojšnjo ustavitev pogajanj

Z deklaracijo tako med drugim zahtevajo takojšnjo ustavitev pogovorov o spremembi imena Makedonija, ki jih po njihovih navedbah skrivoma izvaja makedonska vlada pod pokroviteljstvom ZN, preklic morebitnih sprememb ustavnega imena Republika Makedonija in sprejetje resolucije ZN, s katero bi Makedonijo priznali pod ustavnim imenom.

Zahtevajo tudi umik po njihovih ocenah neustavnega zakona o dvojezičnosti, organizacijo popisa prebivalstva pod strogim nadzorom mednarodnih organizacij v prihodnjih šestih mesecih in ustavitev postopka spreminjanja statusa makedonske pravoslavne cerkve.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin