Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 1. 2017,
11.08

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,53

2

Natisni članek

silvestrovanje novo leto 2017

Nedelja, 1. 1. 2017, 11.08

6 let, 6 mesecev

V Ljubljani na prostem novo leto pričakalo 55 tisoč ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,53

2

Ljubljana silvestrovanje | Foto STA

Foto: STA

V mestih po Sloveniji so v novo leto kljub mrazu mnogi vstopili na praznovanjih na prostem. V Ljubljani se je na največjem silvestrovanju na prostem pri nas po ocenah organizatorjev na trgih z glasbenimi prireditvami zbralo približno 55.000 ljudi. Tudi letos je jasno nebo nad prestolnico razsvetlil ognjemet z Ljubljanskega gradu.

Letos so rakete iz razgradljivih materialov v prestolnici zažarele v barvah Ljubljane, Slovenije in Evrope, torej v zeleni in srebrni, modri in rdeči ter modri in zlati barvi.

V Ljubljani silvestrovali na štirih trgih

Na osrednjem silvestrovanju na Kongresnem trgu, ki je bilo namenjeno najširšemu krogu obiskovalcev, so nastopili Modrijani in tamburaška skupina Begini. Na Mestnem trgu, ki je tradicionalno namenjeno ljubiteljem popevk, so nastopili SwingTones in Anika Horvat. Na Trgu francoske revolucije so na svoj račun prišli ljubitelji alternativne rock glasbe. Nastopili so Kreshesh Nepitash, Avven, Malevolence in Elvis Jackson. Program silvestrovanja na Pogačarjevem trgu pa je bil namenjen ljubiteljem slovenskih izvajalcev popularne in narodno-zabavne glasbe. Nastopili so Ansambel Pika si, Skupina France Korado in Krila.

Tudi letos se je v Ljubljani že popoldan začelo silvestrovanje za otroke, na katerem so družine z dedkom Mrazom in drugimi pravljičnimi junaki praznovali prihod novega leta.

Novo leto naj bi po ocenah Turizma Ljubljana na vseh mestnih površinah pričakalo več kot 100.000 ljudi. Z ljubljanske policijske uprave pa so sporočili, da je praznovanje ob vstopu v novo leto minilo mirno, silvestrovanja na prostem pa se je po njihovih ocenah udeležilo več deset tisoč obiskovalcev.

Danes in jutri v Ljubljani še zabava

Danes, na prvi dan novega leta, bo koncert ABBA - Platin na Kongresnem trgu z začetkom ob 20. uri. V ponedeljek pa se bo, prav tako na Kongresnem trgu, končal projekt Zelene prestolnice Evrope 2016 z nastopom skupine Perpetuum Jazzile.

V Mariboru se je zbralo deset tisoč ljudi

V Mariboru so obiskovalci silvestrovanja na prostem napolnili Trg Leona Štuklja. Po ocenah organizatorjev se jih je zbralo okoli 10.000, ogledali so si tudi ognjemet. Za zabavo sta skrbeli zvezdi dveh različnih generacij slovenske zabavne glasbe - Tanja Žagar in Helena Blagne, nato pa so na prizorišče stopile še mariborske legende Čudežna polja. Sicer pa je silvestrovanje v Mariboru potekalo še na Grajskem trgu.

Zvečer na Trgu Leona Štuklja pripravljajo ponovoletni koncert mariborskega ansambla Karneval, v četrtek pa bodo začeli s predpripravami na Zlato lisico z Modrijani, so povedali v podjetju Nipa, ki je z Zavodom za turizem Maribor - Pohorje in Mestno občino Maribor organiziralo silvestrovanje.

Novo leto so na prostem pričakali tudi v Kopru, kjer je okoli 5000 ljudi silvestrovalo na Trgu pri Upravi za pomorstvo ob zvokih Tequile ter Tulia Furlaniča in Marina Legoviča. Ob polnoči je nebo nad mestom razsvetlil petminutni ognjemet. Do osmega januarja pa je na Titovem trgu še odprto drsališče.

Novo leto so na organiziranih silvestrovanjih na prostem pričakali med drugim še v Celju, Ptuju, Murski Soboti, Novem mestu, Slovenj Gradcu, Velenju in Novi Gorici.

Dežurne ekipe v UKC Ljubljana in Maribor na silvestrovo precej zaposlene

UKC Ljubljana | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak Na internistični prvi pomoči Interne klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana so v preteklih 24 urah obravnavali 53 bolnikov, od tega 28 ponoči, kar je po navedbah UKC Ljubljana nekaj manj kot lani. Po polnoči so pripeljali tri bolnike, ki so zaužili preveč alkohola, a nihče ni bil življenjsko ogrožen, so danes sporočili iz UKC Ljubljana.

V urgentnem kirurškem bloku UKC Ljubljana so v preteklih 24 urah pregledali in oskrbeli 132 poškodovancev, 53 v nočnem času. 20 poškodovancev so hospitalizirali in med njimi eden čaka na operativni poseg. Opravili so 52 malih in šest velikih operacij, 25 bolnikov pa so oskrbeli v mavčarni. Poškodovani s pirotehničnimi sredstvi so bili trije, vsi z lažjimi opeklinami po različnih delih telesa.

Dežurni zdravniki na pediatrični kliniki UKC Ljubljana so v minulih 24 urah v sprejemni ambulanti obravnavali 26 otrok, od katerih so jih 16 sprejeli na kliniko. Deset otrok so obravnavali zaradi akutnega alkoholnega opoja in/ali uživanja drog. Najvišja vrednost etanola v krvi je bila 2,3 promila, so še sporočili iz UKC Ljubljana. Šest otrok pa je bilo sprejetih zaradi prebolevanja okužb, večinoma zaradi okužb dihal.

Dispečerska služba reševalne postaje UKC Ljubljana je od 19. do 7. ure obravnavala 87 intervencij. Reševalci UKC Ljubljana so opravili 48 intervencij, v petih primerih je intervencijo opravilo vozilo urgentnega zdravnika, 15 intervencij pa so opravili drugi izvajalci. Opravili so tudi 19 posvetov po telefonu. Po navedbah UKC Ljubljana v to število niso vključene intervencije, ki so jih opravile službe, ki so zagotavljale zdravstveno varstvo na prireditvah.

V urgentnem centru UKC Maribor pa so ponoči obravnavali 25 bolnikov, po polnoči osem, so povedali za STA. Od teh so bili štirje huje poškodovani, sprejeli so jih v opazovalnico, ker je bila potrebna širša diagnostična in terapevtska obravnava. Pri bolnikih je bila prisotna tudi vinjenost. Enega bolnika so sprejeli na travmatologijo, dva bolnika pa so obravnavali zaradi poškodb, ki jih je povzročila pirotehnika. Obravnavali so tudi zlom roke zaradi padca.
Ne spreglejte