Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 9. 2024,
6.27

Osveženo pred

6 ur, 51 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,03
življenje Umetna inteligenca literatura pisatelj festival Vilenica

Natisni članek

Torek, 3. 9. 2024, 6.27

6 ur, 51 minut

V Ljubljani 39. literarni festival Vilenica

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,03
Vilenica, festival | Stalnica festivala je še mednarodni komparativistični kolokvij. Tokrat so ga posvetili zgodovini primerjalne književnosti v Srednji Evropi. | Foto STA/Ksenija Brišar

Stalnica festivala je še mednarodni komparativistični kolokvij. Tokrat so ga posvetili zgodovini primerjalne književnosti v Srednji Evropi.

Foto: STA/Ksenija Brišar

V Ljubljani bodo danes odprli mednarodni literarni festival Vilenica, ki že vrsto let združuje pisatelje iz srednje Evrope ob kateri od perečih tematik. Letošnja bo posvečena tehnološkim spremembam, eno od osrednjih vprašanj pa bo, kako človeška je (še) literatura. Odprla ga bo podelitev pisateljske nagrade Srednjeevropske pobude za mlade avtorje.

Pisateljsko nagrado Srednjeevropske pobude za mlade avtorje bo tokrat prejela hrvaška avtorica Monika Herceg, ki se v svojih delih med drugim posveča razmisleku o človeški zavesti in stanju v današnjem svetu, vpeta je tudi v aktivistično delo. Na pogovoru z avtorico na temo umetne inteligence in človeškosti literature bodo sodelovali še pisatelji Vuk Ćosić, Simon Krek, Dušan Šarotar in Jernej Županič.

Šarotar je kot eden od najizvirnejših predstavnikov slovenske književnosti tudi tokratni slovenski avtor v središču, medtem ko bo glavno nagrado festivala prejel bosansko-hrvaški avtor Miljenko Jergović. Pri Društvu slovenskih pisateljev, ki Vilenico organizira, so ga označili za empatičnega kronista nepojmljivih in groznih preteklih časov ter hkrati lepih trenutkov južnoslovanskega prostora.

Festival bo do sobote, ko bodo v kraški jami Vilenica, po kateri je dobil ime, podelili glavno nagrado, pretežno v Ljubljani in na Krasu ponudil okrog 20 dogodkov s pisatelji iz različnih držav, od literarnih branj do pogovorov. V žarišče so postavili sodobno češko literaturo, ki jo bo poleg gostov Lenke Kuhar Danhelove, Petra Hruške in Dore Kapralove predstavljala tudi spremljevalna antologija.

Miljenko Jergović
Novice Nagrada vilenica letos empatičnemu kronistu Miljenku Jergoviću
Vilenica, festival
Novice Otto Tolnai ob sklepu Vilenice prejel glavno nagrado
Vilenica, festival
Trendi Z dogodkoma v Hrastniku in Kopru začetek festivala Vilenica
Vilenica
Trendi Nagrada vilenica letos madžarskemu pesniku Ottu Tolnaiju
Ne spreglejte