Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 8. 2011,
18.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Jelko Kacin

Torek, 16. 8. 2011, 18.04

8 let

V LDS kritični do SDS zaradi nasprotovanja izbiranju arbitra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Evropski poslanec Jelko Kacin je v imenu LDS kritiziral pobudo stranke SDS, da bi bilo z odločanjem o arbitru za mejo med Slovenijo in Hrvaško smiselno počakati na čas po (predčasnih) volitvah.

Kot so v nedeljo sporočili iz največje opozicijske stranke, "bi morala vlada, ki odhaja, prenehati s kopičenjem ukrepov in odločitev, ki ne obvezujejo nje, ampak njene naslednike". Obenem so v SDS dodali, da je do podpisa hrvaške pristopne pogodbe z EU še nekaj časa. "Še en poskus politizacije postopka izbora arbitra" A kot je v sporočilu za javnost v imenu LDS opozoril Kacin, bi z odložitvijo odločitve Slovenija tvegala, da ne bi uspela pravočasno imenovati svojega arbitra v petčlanski arbitražni tribunal, "s tem pa bi lahko odločilno poslabšali izglede za uspešno rešitev mejnega spora". "To je še en nepotreben in škodljiv poskus politizacije postopka izbora arbitra in arbitra samega. Na drugi strani pa gre tudi za zavlačevanje na škodo Slovenije, kar lahko slabi njen položaj in načenja njeno verodostojnost," je zapisal Kacin.

Vsi roki za imenovanje arbitrov so izredno kratki Opozoril je, da so vsi roki za imenovanje arbitrov, ki bodo začeli teči z dnem podpisa Hrvaške pristopne pogodbe v EU, izredno kratki - vsaka država mora namreč svojega arbitra imenovati v 15 dneh po imenovanju ostalih treh arbitrov, pri čemer tudi za slednje tri velja le 15-dnevni rok.

Hrvaška bo pristopno pogodbo predvidoma podpisala že decembra letos, še opozarja Kacin.

Poleg tega mora Slovenija postopek izbire in imenovanja arbitra izvesti v skladu z zakonom o predlaganju kandidatov iz Republike Slovenije za sodnike mednarodnih sodišč. V postopku sodelujejo ministrstvo za pravosodje, sodni svet, vlada, predsednik republike in državni zbor, postopek pa zato traja nekaj mesecev, je še spomnil.

Slovenija bi tvegala, da ne bi pravočasno imenovala arbitra "Četudi bi bile predčasne volitve v Sloveniji že decembra letos, bi ob uresničitvi predloga SDS Slovenija iz proceduralnih razlogov resno tvegala, da ne bi pravočasno imenovala arbitra. Če si SDS morda tako predstavlja varovanje strateških interesov Slovenije, potem v LDS tak odnos do naše države odločno odklanjamo," je še zapisal Kacin.

Pri tem je še pozval "vse politične akterje", naj se v tem transparentnem kandidacijskem postopku vzdržijo "neodmerjenih in neprimernih izjav, ki bi lahko škodovale kandidatom in interesom Slovenije, da doseže optimalno rešitev mejnega vprašanja s Hrvaško".

Ne spreglejte