Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 1. 2024,
7.48

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,57

Natisni članek

reševanje jamar Križna jama

Nedelja, 7. 1. 2024, 7.48

3 mesece, 2 tedna

V Križni jami ostaja ujetih pet oseb. Reševanje še ni mogoče. #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,57
Križna jama | "Scenariji se pripravljajo, v primeru nizkega vodostaja bo reševanje izpeljano hitro. Če ne, bomo še naprej delovali v 12-urnih izmenah," je dodal Walter Zakrajšek, vodja Jamarske reševalne službe (na sliki levo). | Foto STA

"Scenariji se pripravljajo, v primeru nizkega vodostaja bo reševanje izpeljano hitro. Če ne, bomo še naprej delovali v 12-urnih izmenah," je dodal Walter Zakrajšek, vodja Jamarske reševalne službe (na sliki levo).

Foto: STA

Zaradi povečane količine padavin je v soboto popoldne po 17. uri v Križni jami ostalo ujetih pet ljudi – tričlanska družina in vodiča. Vsi so dobro. Nameščeni so v bivaku in imajo hrano. Navezava stika z ujetimi je izredno težka, saj so od vhoda v jamo oddaljeni več kot dva kilometra, potapljači pa za pot do njih potrebujejo štiri ure. Ponovni potop je predviden danes dopoldne.

V nedeljo ob 21.21 so se potapljači vrnili iz Križne jame, kjer je od sobote zvečer ostalo ujetih pet oseb, ki se zaradi dvignjenega vodostaja kot posledice deževja niso mogli vrniti skozi zaliti prehod. Potapljači poročajo, da je skupina dobro in da imajo vse, kar potrebujejo. Vodna gladina upada, a trenutno vodostaj še ne dopušča reševanja.

Fotogalerija
1 / 11

Ker zaledne vode prihajajo tudi iz sosednje Hrvaške, kjer še vedno dežuje, ni povsem jasno, kdaj se bo voda dovolj umaknila, da bo reševanje mogoče. Pristojni zaradi neizkušenosti ujetih družinskih članov ne morejo organizirati reševanja s potapljaško opremo.

Poveljnik CZ za Notranjsko in Kras Sandi Curk je na novinarski konferenci povedal, da se je skupina v jamo podala v sklopu ljubiteljskega društva. Eden izmed vodnikov je bil licenciran, drugi pa pripravnik, je uvodoma povedal Curk.

Križna jama | Foto: Matic Prevc/STA Foto: Matic Prevc/STA

Drugi potop ob 14. uri, dostavili bodo zdravila 

Dodal je, da je na kraj napotenih več reševalnih ekip, ob 12. uri je bilo pred jamo 50 reševalcev. Osebe so ujete na suhem in varnem območju za sifonom. En potop so že opravili, drugega pa bodo danes ob 14. uri. Dostavili jim bodo tudi zdravila in ocenili, ali je že varno za povratek ujetih. Velika sreča je, da je vodnik, ki je z njimi, usposobljen jamar. V jamo se lahko sicer potopijo samo potapljači, ki imajo licenco. Po podatkih inštituta za raziskovanje Krasa lahko v naslednjih urah še pričakujemo rahel dvig, v poznih nočnih urah pa pričakujemo, da bo vodostaj upadel, je pojasnil Curk. 

Če reševanja do takrat še ne bo mogoče izpeljati, se bo do družine in vodnikov znova prebila oskrbovalna ekipa s hrano in vodo. "Scenariji se pripravljajo, v primeru nizkega vodostaja bo reševanje izpeljano hitro. Če ne, bomo še naprej delovali v 12-urnih izmenah," je dodal Walter Zakrajšek, vodja Jamarske reševalne službe. Potapljači sicer do ujetih plavajo v skupinah od dva do pet.

"Z nami je vzpostavil stik tudi predsednik vlade Robert Golob. To je prvi nesrečni dogodek v Križni jami. Razmere niso bile ugodne za ogled jame, zato je to opozorilo tudi za vse nas, za vse druge," je sklenil Curk. 

V času obiska je voda začela naraščati 

V soboto se je v Križno jamo odpravila na ogled družina s tremi člani, v znano turistično jamo pa sta jo odpeljala dva vodnika. Obiskovalci jame so stari med 22 in 58 let. V času njihovega obiska je začela voda naraščati, tako da se niso mogli več vrniti do vhoda. Križno jamo je mogoče obiskati le s čolnom, saj po njej teče reka Bloščica.

Ker obiskovalcev jame do 15. ure ni bilo iz jame, so o tem obvestili center za obveščanje, ta pa je aktiviral jamarsko reševalno službo pri JZS, je za STA povedal vodja intervencije Luka Zalokar. V jamo so se nato odpravili jamarski potapljači in našli obiskovalce slaba dva kilometra od vhoda v jamo pod Križno goro.

Ob 12. uri je bilo pred jamo 50 reševalcev.  | Foto: Matic Prevc/STA Ob 12. uri je bilo pred jamo 50 reševalcev. Foto: Matic Prevc/STA

Počakati morajo, da bo začela voda upadati 

Ugotovili so, da so obiskovalci nepoškodovani in da so se umaknili na varen kraj, kjer imajo upravljavci jame že pripravljeno varno točko v primeru podobnih dogodkov. Jamarski reševalci so jim postavili bivak, ki je tudi ogrevan. Obiskovalci in vodnika morajo tako le še počakati na to, da bo voda začela upadati.

Kot je za STA še povedal predsednik Jamarske zveze Slovenije (JZS) Igor Benko, so v nenehnem stiku z dežurnim hidrologom. Po prvih predvidevanjih naj bi voda začela upadati že danes popoldne, ko se bodo začele spuščati temperature. Lahko pa bi trajalo tudi več dni, da bo pot iz jame ponovno varna.

Križna jama je 8.273 metrov dolg jamski sistem pod območjem med Blokami, Loškim in Cerkniškim poljem. Spada med odprte jame z nadzorovanim vstopom in turistične jame. Značilnost jame je veriga podzemnih jezerc s smaragdno zeleno vodo. Križna jama je po biološki raznolikosti četrti največji poznani jamski ekosistem na svetu. Je ena najlepših in najbolje ohranjenih jam na svetu.

hrvaška gorska reševalna, Mljet, Alma Novljan
Novice Pogrešano Slovenko na Mljetu iščejo reševalci, vojaki, jamarji, potapljači #foto #video
Novice Jamarji navdušeni nad izjemnim odkritjem v Sloveniji #video
Škocjanske jame
Trendi Jamarji v Škocjanskih jamah odkrili nove rove
Novice V jami pri Divači našli moško truplo
Ne spreglejte