Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 1. 2019,
12.08

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,94

1

Natisni članek

jama jamar odkritje Škocjanske jame

Ponedeljek, 28. 1. 2019, 12.08

5 let, 2 meseca

Jamarji v Škocjanskih jamah odkrili nove rove

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,94

1

Škocjanske jame | Trojici jamarjev se je po enoletnem delu in raziskovanju uspelo prebiti v nove rove Škocjanskih jam. | Foto Matej Leskovšek

Trojici jamarjev se je po enoletnem delu in raziskovanju uspelo prebiti v nove rove Škocjanskih jam.

Foto: Matej Leskovšek

Jamarji Luka Biščak, Albert Ličan in Jaka Jakofčič so se po enoletnem delu in raziskovanju skozi strop najvišje Martelove dvorane v Škocjanskih jamah prebili v nove rove, približno od 70 do 80 metrov nad sedanjo strugo reke Reke. Omenjena rova, visoka od 30 do 50 metrov in prav toliko široka, predstavljata nekdanjo strugo reke Reke.

Omenjeno odkritje, predvsem pa preboj v strop Martelove dvorane, je zelo pomembno, saj bo zdaj mogoče nemoteno preučevanje reke Reke ob visokih vodostajih, zlasti pa njeno skrivnostno odtekanje v globine kraškega sveta.

kraške jame
Trendi Kam na izlet, ko dežuje? Pod zemljo!

Jamarji so se skozi strop Martelove dvorane prebili v nove rove

Najdena rova od tal Martenove dvorane nista vidna. Gre za tako imenovana fosilna rova, ki ob visokem vodostaju krepko pripomoreta k odtekanju vode iz Škocjanskih jam. Na to nakazujejo številne sveže naplavine v najdenih rovih, zlasti les in žal tudi plastične steklenice, so sporočili iz Parka Škocjanske jame.

Omenjeno odkritje je poleg možnosti nadaljnjega raziskovanja tudi podaljšalo Škocjanske jame. | Foto: Matej Leskovšek Omenjeno odkritje je poleg možnosti nadaljnjega raziskovanja tudi podaljšalo Škocjanske jame. Foto: Matej Leskovšek

Razlog za kar 58 delovnih akcij je bilo predhodno plezanje po zahodni steni kanjona od struge reke Reke pa do samega stropa Martelove dvorane, ki ga je Luka Biščak s soplezalcema Borutom Lozejem in Iztokom Cencičem dosegel 4. julija 2017. V plezalnih akcijah, ki so sledile, je Biščak z Cencičem odkril dihalnik v stropu dvorane, iz katerega je vel močan prepih, kar je nakazovalo na povezavo z zunanjim svetom.

Škocjanske jame
Trendi Ideja za konec tedna: izleti, ki vas bodo ohladili

Martelova dvorana zdaj dostopna vse dni v letu

Zdaj je Biščaku, Ličanu in Jakofčiču po predhodnem lociranju dihalnika na površini glede na linijo plezanja v dvorani uspelo v strop Martelove dvorane priti še z zgornje strani. To pomeni, da je zdaj Martelova dvorana dostopna vse dni v letu, in ne samo v sušnih obdobjih, ko raven vode močno upade, saj dosedanja pot ob kanjonu kar trikrat preči reko Reko.

Omenjena dvorana v Škocjanskih jamah z 2,2 milijona kubičnih metrov prostornine velja za največjo podzemno dvorano v Evropi. Nahaja se na samem koncu jam in je bila do zdaj dostopna samo po nevarni poti, zaprti za obiskovalce, skozi kanjon Škocjanskih jam.

Več o odkritju, ki je poleg možnosti nadaljnjega raziskovanja tudi podaljšalo Škocjanske jame, bodo povedali jamarji raziskovalci na torkovi novinarski konferenci. Do odkritja so sicer jamarji prišli ravno v letu, ko v Parku Škocjanske jame praznujejo 200-letnico obiskovanja.

Ne spreglejte