Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 4. 2016,
5.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

Natisni članek

jama jama Pekel Postojnska jama Škocjanske jame Vilenica Županova jama Kostanjeviška jama Križna jama izlet

Torek, 26. 4. 2016, 5.30

6 let, 6 mesecev

Kam na izlet, ko dežuje? Pod zemljo!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25
kraške jame

Vas vleče na izlet, pa vreme ni najbolj naklonjeno sprehodom po naravi? Nič hudega, kljub dežju vam ni treba ostati doma.

Kot kaže, se nam bo na ta praznično-počitniški teden zgodil najmanj zaželen scenarij: hladno in deževno vreme. A ne dovolite, da vam to pokvari načrte! Uprite se posedanju doma in se odpravite na izlet, ki bo uspešen ne glede na vremenske razmere. V mislih imamo seveda izlet v podzemlje. V kraških jamah je vreme vedno enako, dodaten bonus pa je, da jih imamo v Sloveniji v izobilju in na več koncih. Izbira je pestra, od najbolj znanih Postojnske in Škocjanskih jam do manjših in manj razvpitih, a prav tako zanimivih.

Postojnska jama

Največja in najbolj znana kraška jama v Sloveniji letno pritegne okoli pol milijona obiskovalcev in po svojih lepotah slovi po vsem svetu. Vanjo vas popelje legendarni jamski vlak, v zadnjem času pa so v središču pozornosti predvsem tamkajšnje najbolj znane prebivalke - človeške ribice.

Postojnska jama (foto: Vid Ponikvar) | Foto: Postojnska jama (foto: Vid Ponikvar)

Od 23. do 30. aprila 2016 so ogledi Postojnske jame ob 10., 11., 12., 13., 14., 15., 16. in 17. uri., od maja pa je prvi ogled že ob 9. uri. Za okoli uro in pol dolg ogled jame vstopnina za odrasle znaša 23,90 evra, za študente 19,10 evra, za otroke, stare od 6 do 15 let, je treba odšteti 14,30 evra, za otroke do petih let pa je treba plačati le zavarovanje v višini enega evra.

Škocjanske jame

Sistem jam v bližini Divače, ki ga je izoblikovala reka Reka, je že od leta 1986 vpisan na Unescov seznam svetovne dediščine, obiskovalcem pa razkriva vse najlepše, kar se skriva v podzemnem svetu, od zaves in ponvic do ogromnih kapnikov in vrtoglavih kanjonov.

Škocjanske jame (foto: Matej Leskovšek) | Foto: Škocjanske jame (foto: Matej Leskovšek)

V teh dneh si lahko Škocjanske jame z vodnikom ogledate vsak dan ob 10.00, 13.00 in 15.30. Cena za odrasle znaša 16 evrov, za upokojence in študente 12 evrov, za otroke in dijake pa 7,50 evra.

Vilenica

Jama, ki leži ob cesti Sežana-Lokev, je zaslovela že v 17. stoletju in je prva turistična jama v Evropi. Ime je dobila po belih meglicah, ki se včasih dvigujejo iz vhoda v jamo, v njih pa so domačini nekoč videvali ples belih žena. Jama v dolžino meri več kot kilometer, za obiskovalce pa je urejenih in osvetljenih 450 metrov jame.

Vilenica (foto: Emil Kariž/www.vilenica.com) | Foto: Vilenica (foto: Emil Kariž/www.vilenica.com)

Vodeni ogledi po jami so vsako nedeljo in ob praznikih ob 15. in 17. uri. Vstopnina za odrasle znaša šest evrov, za otroke pa tri evre.

Županova jama

Jamo v bližini Grosuplja je leta 1926 odkril Josip Perme, župan tedanje občine Šentjurij pri Grosupljem - od tod tudi njeno ime. Danes je za turiste urejenih in dostopnih sedem podzemnih dvoran, skozi katere vodi 610 metrov dolga krožna turistična pot.

Županova jama (foto: Marjan Trobec/www.zupanovajama.si) | Foto: Županova jama (foto: Marjan Trobec/www.zupanovajama.si)

Od srede, 27. aprila, do ponedeljka, 2. maja 2016, bo Županova jama za obiskovalce odprta vsak dan ob 15. uri. Vstopnina znaša osem evrov za odrasle in šest evrov za šolske otroke, predšolski otroci v spremstvu staršev pa imajo brezplačen vstop.

Kostanjeviška jama

Jamo ob vznožju Gorjancev so leta 1937 okoliškim prebivalcem razkrile narasle vode, ki so predrle zdajšnji vhod in razkrile podzemne kamnite umetnine. Poti po jami so urejene tako, da so primerne za otroke in starejše obiskovalce, v njej pa je ves čas stalna temperatura 12 stopinj Celzija.

Kostanjeviška jama (foto: www.kostanjeviska-jama.com) | Foto: Kostanjeviška jama (foto: www.kostanjeviska-jama.com)

Ogledi jame so ob sobotah, nedeljah ter praznikih ob 10., 12., 14., 16. in 18. uri. Vstopnina za odrasle znaša osem evrov, za študente in dijake šest evrov, za osnovnošolce štiri evre, skupinam nad 20 oseb pa ponujajo popust.

Jama Pekel

Ta jama blizu Šempetra v Savinjski dolini je svoje grozeče ime dobila zato, ker se pozimi, ko je temperatura v jami višja kot zunaj, včasih kadi. A strah ni potreben - ena največjih za turiste urejenih kraških jam na Štajerskem vas bo očarala tako s kapniki v rdečkastih in rjavih odtenkih kot s štirimetrskim podzemnim slapom.

Jama Pekel (foto: www.td-sempeter.si) | Foto: Jama Pekel (foto: www.td-sempeter.si)

Jamo si lahko te dni ogledate vsak dan od 10. do 17. ure, vodeni ogledi se začenjajo vsako polno uro. Vstopnina za odrasle znaša osem evrov, za otroke, dijake in študente pet evrov, skupine nad 15 oseb pa so deležne popusta.

Križna jama

Blizu Bloške police najdete vhod v eno od najbolj ohranjenih jam v Evropi. Ob razstavljenih kosteh jamskega medveda je tamkajšnja največja in najprivlačnejša znamenitost veriga podzemnih jezerc s smaragdno zeleno vodo, po enem od njih pa vas med obiskom tudi zapeljejo s čolnom.

Križna jama (foto: Boštjan Burger/www.krizna-jama.si) | Foto: Križna jama (foto: Boštjan Burger/www.krizna-jama.si)

Ogledi so ob sobotah, nedeljah in praznikih ob 15. uri. Cena vstopnice za odrasle je osem evrov, za otroke 5,50 evra, skupine nad 15 ljudi pa dobijo popust.

Ne spreglejte