Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 6. 2018,
9.46

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogočajo Slovenske železnice

Natisni članek

Biseri Slovenije Slovenske železnice advertorial

Petek, 22. 6. 2018, 9.46

2 meseca, 1 teden

Ideja za konec tedna: izleti, ki vas bodo ohladili

Vsebino omogočajo Slovenske železnice
Škocjanske jame | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Ko bo najbolj vroče in ko bodo zunanje temperature presegle 30 stopinj Celzija, si privoščite osvežujoč izlet, na katerem boste takoj pozabili na neznosno soparo.

Ne samo s skokom v morje ali jezero, pravo poletno osvežitev lahko doživite tudi nekoliko drugače. Za vas smo pripravili dva načina osvežitve, pri prvem se boste spustili v globino, pri drugem pa boste temperature nižali na malo drugačen način.

Prava avantura se bo v vsakem primeru začela že z odhodom na pot: na izlet boste namreč odšli z vlakom!

Ste za izlet v jamo?

Če niste ljubitelji obiska gor ali namakanja v kakšnem jezeru oz. morju, je nedvomno najboljši način osvežitve sprehod v globino zemlje.

Škocjanske jame | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek #Škocjanske jame: Škocjanske jame so bile leta 1986 vpisane na seznam pri Unescu in so nedvomno eden najlepših in najbolj slikovitih podzemeljskih pojavov na Krasu.

Škocjanske jame so sestavljene iz 12 jam, ki so bile nekoč povezane, a so s podori postale samostojne jame. Čarobno igro barv v jamah določajo primesi apnenca. Kapniki so lahko črni, če je v apnencu mangan, vendar so škocjanski kapniki postali črni predvsem zaradi razsvetljave z baklami in karbidovkami, rdeči zaradi železa oziroma rje, zeleni pa zaradi alg.

Z vlakom se varno pripeljete do Divače, od koder vas bo do Škocjanskih jam pripeljal avtobus.

Postojnska jama | Foto: #Postojnska jama: Čudovito podzemlje Postojnske jame morate doživeti na lastne oči – nobena fotografija ali videoposnetek ne moreta ujeti igre svetlobe, teme in mističnosti, ki se prepletajo v naši najbolj obiskani jami.

Postojnska jama je slovenska znamenitost, ki slovi po številnih presežkih: od edinstvene človeške ribice do pravljične podzemne železnice, ki je bila celo prva na svetu, in prav posebnega podzemnega poštnega urada.

Prav prijetno se je do Postojne, kjer je železniška postaja z najvišjo nadmorsko višino v Sloveniji, peljati z vlakom. Na njem bodo zagotovo najbolj uživali vaši najmlajši, vi pa se boste lahko prepustili sproščujočemu klepetu ali opazovanju narave skozi okno vlaka.Od železniške postaje v Postojni imate do vhoda v jamo samo dobrih 20 minut hoje.

Rudnik Velenje | Foto: #Rudnik Velenje: Vstopite v podzemni svet rudarskega mesta Velenje in se spustite v rove jame Škale. Z najstarejšim delujočim dvigalom v Sloveniji se boste spustili kar 157 metrov v globino in se sprehajali po najdebelejšem sloju premoga na svetu, ki meri kar 160 metrov. Prav posebno doživetje je tudi prava rudarska malica, ki jo boste lahko pojedli 157 metrov globoko.

Spoznajte življenje rudarjev in si nato oglejte še preostale lepote Velenja. Vsekakor priporočamo še obisk Velenjskega gradu, v katerem deluje muzej, in seveda Gradu Šalek ter Gradu Turn. Ta je znan po legendi o nuni, ki naj bi imela otroka in naj bi bila zazidana v temnem kotu. 

Z vlakom se zapeljite do postaje Velenje Pesje od koder je okoli 10 minut sprehoda, mimo velenjskega jezera kjer se lahko osvežite s kopanjem v jezeru in se zabavate na popularni Velenjski plaži. Do Muzeja Premogovništva vas od tod loči samo še pet minut hoje.

#Županova jama: Jama je v bližini Grosupljega, v njej pa je urejenih sedem podzemnih dvoran, skozi katere vodi 610 metrov dolga krožna turistična pot. Čudoviti podzemni svet je delo nekdanjega potoka Podlomščica.

Naš predlog za obisk jame je malo drugačen: s kolesom na vlak do Grosupljega, od koder nadaljujete s kolesom do jame, ki je na poti do Turjaka. Pot je dolga dobrih osem kilometrov, tako da boste do jame prekolesarili v dobrih 30 minutah. Odličen izlet, ki ga popestrite z malo rekreacije. Po ogledu slikovite jame pa si vzemite čas in nadaljujte pot s kolesom še do gradu Turjak. Če se pa na vlak ne boste odpravili s kolesom, pa lahko s postaje dosežete cilj tudi z avtobusom.

Kaj pa izlet v osrčje slovenske tradicije?

Druga možnost za malo drugačno poletno osvežitev je obisk nekaterih najbolj priljubljenih poletnih prireditev v Sloveniji: Piva in cvetja v Laškem (od 12. do 15. julija) in poletnega Ljubljana Festivala (od 28.6. do 3.9.2018). Obema so skupne tradicija, zabava, glasba in raznovrstne pijače, ki vas bodo ob dobri družbi takoj osvežile. In da bo pot domov varna, priporočamo, da se tja zapeljete kar z vlakom.

Ne samo zaradi festivala, obiščite Laško kadarkoli v letu, sprehodite se po mestnih ulicah, nujno obiščite Muzej Laško, priporočamo pa tudi vzpon na grad Tabor.  | Foto: Ne samo zaradi festivala, obiščite Laško kadarkoli v letu, sprehodite se po mestnih ulicah, nujno obiščite Muzej Laško, priporočamo pa tudi vzpon na grad Tabor.

Prestolnica je odlično izhodišče za potovanje z vlakom in hkrati odlična izletniška točka tega poletja. | Foto: Thinkstock Prestolnica je odlično izhodišče za potovanje z vlakom in hkrati odlična izletniška točka tega poletja. Foto: Thinkstock

Vlak je vedno odlična izbira za vse, ki si želite bolj umirjeno in brezskrbno pot, na kateri ne potrebujete navigacijske naprave, prav tako vam ni treba opazovati prometa in gledati na uro. Samo usedete se in počakate, da vas pripelje do cilja.

Preverite podrobnosti o voznih redih in si čim prej začrtajte svoj novi izlet z vlakom. Poletje je nedvomno pravi čas za nova potovalna odkritja.

Ob koncih tedna do cenejše vozovnice

Slovenske železnice so pripravile prav posebno izletniško ponudbo: ob sobotah, nedeljah in praznikih boste lahko samo z eno vozovnico opravili neomejeno število voženj z vlakom v drugem razredu.

Cena vozovnica IZLETka je za odraslega 15 evrov, za otroka od 6. do 12. leta starosti pa 7,50 evra.

Vozovnica bo veljala pet dni, s tem da mora biti prvi dan potovanja sobota, nedelja ali praznik. Ob delovnih dneh IZLETka ne bo veljala, brez skrbi pa jo je mogoče uporabiti na praznik, ki sledi koncu tedna, tudi če je vmes dan ali dva presledka.

Slovenske železnice | Foto: Za družine še ceneje

Imetniki kartice ugodnosti SŽ Družine bodo lahko pri nakupu vozovnice IZLETka izkoristili dodatne ugodnosti. Družinsko pavšalno vozovnico bo mogoče kupiti za do deset oseb, vpisanih na SŽ-kartici ugodnosti - DRUŽINE.

Cena pavšalne vozovnice Družinska IZLETka bo za družinsko potovanje znašala 30 evrov.

Veljala bo pet dni, s tem da se mora potovanje začeti na soboto, nedeljo ali praznik. Da bi družina lahko izkoristila ponudbo, mora biti najmanj ena oseba starejša od dvanajst let, vsaj en otrok pa mlajši od dvanajst let.

Slovenske železnice | Foto: Nova ponudba ZLATKA

Ponudba ZLATKA omogoča ugodna potovanja v zlatih letih. Posamezniki, starejši od 65 let, lahko z vozovnico Zlatka leto dni neomejeno potujejo po vseh progah v Sloveniji.

Cena za posamezno vozovnico je 299 evrov, dve vozovnici, kupljeni skupaj, pa staneta 499 evrov. Vozovnica velja vsak dan, na vseh progah in za neomejeno razdaljo. Strošek potovanja na dan je tako ne glede na relacijo zgolj 82 centov.

VEČ O PONUDBI PREBERITE TUKAJ. 

Ne spreglejte