Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
30. 3. 2014,
19.17

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Lipica

Nedelja, 30. 3. 2014, 19.17

5 let

V Kobilarni Lipica s predstavo klasične šole jahanja začetek nove turistične sezone (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
S predstavitvijo klasične šole jahanja se začenja nova turistična sezona v Kobilarni Lipica.

Novost premierne predstave in letošnje turistične sezone je točka "pas de deux" v damskem sedlu, v kateri jahata dve jahalki na način, kot so stoletja jahale kraljice, kneginje in aristokratinje, to je z obema nogama na levi strani sedla.

"Dresurno jahanje je samo po sebi umetnost, ki vedno znova očara z lepoto in eleganco. Jahanje v damskem sedlu je presežek te lepote in elegance, zato smo v Kobilarni Lipica zadovoljni, da lahko gostom in ljubiteljem Lipice predstavimo novost, ki je rezultat nekaj let sistematičnega in rednega treninga, to je točko "pas de deux" v damskem sedlu. V tej točki izvajata jahalki figure dresurnega jahanje s popolno usklajenostjo, kot bi bili zrcalna podoba druga druge," je v dneh pred premierno predstavo dejal v.d. direktorja Kobilarne Lipica Boštjan Bizjak.

Kobilarna Lipica je edina med veliki evropskimi klasičnimi šolami jahanja, ki goji jahanje v damskem sedlu. Zahvala za to gre vrhunskemu znanju trenerke Elke Potucek-Puscha in enega najbolj znanih mojstrov klasičnega dresurnega jahanja Arthurju Kottasa-Heldenberga, bivšega glavnega trenerja Španske jahalne šole na Dunaju, ki v zadnjih letih deli svoje znanje z jahalkami in jahači Lipiške klasične šole jahanja, je še pojasnil Bizjak. Z njuno pomočjo sta jahalki Neja Kogoj in Fabrizia Percacci pripravili za premierni nastop svoja lipicanska žrebca 119 Favory Gratiosa II in 202 Neapolitano Gratiosa III.

Pomemben trenutek premierne predstave je bil tudi prvi nastop najmlajšega člana Lipiške klasične šole jahanja Mira Dragiča z lipicanskim žrebcem 161 Neapolitano Strana II v točki "delo na dolgih vajetih". Točka dokazuje popolno usklajenost, zaupanje in harmonijo med jahačem in konjem, zato sodi med najbolj zahtevne vaje visoke šole jahanja.

Obiskovalci Kobilarne Lipica si bodo lahko ogledali nastope lipicancev na predstavah Lipiške klasične šole jahanja aprila in oktobra vsako nedeljo ob 15. uri, od maja do konca septembra pa ob torkih, petkih in nedeljah ob 15. uri. Vse predstave bodo obsegale pet točk iz pestrega in zanimivega izbora osmih točk, med katerimi bo stalnica le vožnja s kočijo, ostale pa se bodo izmenjevale.

Ne spreglejte