SiolNET. Novice Slovenija
2,41

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V karanteno tudi ob napotitvi zdravnika, potrdila dostopna tudi prek spleta

2,41

termometer

Infekcijska klinika Ljubljana, covid-19, koronavirus |  | Foto: Matej Povše/ UKC Ljubljana
Foto: Matej Povše/ UKC Ljubljana

Po potrditvi šestega protikoronskega zakona v državnem zboru bo lahko okužene v karanteno poleg NIJZ in policije napotil izbrani zdravnik. Z ministrstev za zdravje in javno upravo so danes sporočili, da lahko potrdila o karanteni posamezniki prejmejo tudi po izpolnitvi obrazca na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) ali na portalu eUprava.

Vlada v predlogu šestega svežnja ukrepov v zakonu o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije covid-19 predvideva, da bo poleg epidemiologov Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), na meji pa policije za ustno napotitev v karanteno na domu pristojen tudi izbrani zdravnik, poroča STA.

krsta Novice V sredo 1.925 novih okužb, umrlo še 41 bolnikov #video

Do potrdila o odrejeni karanteni tudi prek spleta

Karantena je odrejena za tiste posameznike, ki so imeli tvegan stik z okuženim, ali pa tiste, ki v Slovenijo vstopajo iz rdečih držav. NIJZ mora voditi evidenco izdanih karanten, pri čemer bo moral poleg osnovnih podatkov po šestem protikoronskem zakonu voditi še podatke o datumu začetka in konca karantene ter ustne napotitve.

Ker lahko ljudi po novem v karanteno napotijo tudi ustno, so imeli številni delavci težave pri dokazovanju tega svojim delodajalcem. Potrdilo o napotitvi v karanteno lahko posamezniku izda NIJZ ali policija, bodisi po elektronski bodisi po navadni pošti. Od danes je postopek izdaje tovrstnega potrdila poenostavljen, potrdilo je namreč mogoče pridobiti tudi z izpolnitvijo obrazca na spletni strani NIJZ ali portalu eUprava, in sicer z uporabo e-identitete ali brez nje.

V primeru oddaje obrazca brez uporabe e-identitete posameznik vnese svojo enotno matično številko občana (EMŠO) in davčno številko ter elektronski naslov, na katerega želi prejeti potrdilo o karanteni. V primeru oddaje obrazca z e-identiteto bo potrdilo prejel v predal Moja eUprava, poroča STA.

Hrvaška Novice Na Hrvaškem prvič več kot tri tisoč novih okužb

Obrazec lahko zaposleni izpolni sam ali s pomočjo delodajalca

Obrazec lahko izpolni zaposleni sam ali s pomočjo delodajalca, NIJZ pa mu na podlagi vnesenih podatkov potrdilo pošlje na elektronski naslov. Potrdilo je mogoče uporabiti kot dokazilo za uveljavljanje pravice do nadomestila plače ali drugih pravic iz naslova zdravstvenega in socialnega varstva. Ob tem posameznik prejme tudi navodila o karanteni na domu.

Ministrstvo za zdravje je pripravilo tudi protokol za obvladovanje širjenja okužbe z novim koronavirusom na delovnih mestih v času razglašene epidemije, ki je objavljen na spletni strani ministrstva za zdravje. Z njim želijo omogočiti, da bi delovni procesi kljub številnim omejitvam tekli čim bolj nemoteno.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin