Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
12. 4. 2016,
7.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03

1

Natisni članek

#PanamaPapers Boško Šrot

Torek, 12. 4. 2016, 7.30

6 let, 7 mesecev

V davčnih oazah poslovali tudi prijatelji Boška Šrota

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03

1

Med podjetji v davčnih oazah se je znašlo tudi podjetje Ulster Associates z Britanskih Deviških otokov, katerega lastnik je nekdanji poslovni partner in sosed Boška Šrota.

Podatki, ki so jih v Delu razkrili #PanamaPapers, kažejo, da je lastnik družbe Ulter Associates Janez Andrej Korun, poslovni partner Pivovarne Laško v času, ko jo je vodil Boško Šrot. Pred njim sta bila lastnika Borivoj Lalović, ki je Šrotu in Bogdanu Pušniku pomagal pri preprodaji delnic Premogovnika Velenje, ter častni konzul Slovenije v Luksemburgu Franc Dreu.

S tem razkritjem je znano, kdo se skriva za družbo Ulster Associates, do katere so se pred tem že dokopali kriminalisti NPU pri preiskavi Šrotovih in Pušnikovih preprodaj delnic Letrike ter nakupu delnic Premogovnika Velenje. NPU je v zvezi s to preiskavo lani vložil kazensko ovadbo proti šestim fizičnim osebam. Po poročanju medijev naj bi bile ovadbe vložene zoper Šrota, Pušnika, nekdanjo državno sekretarko Andrijano Starino Kosem, nekdanjega prvega nadzornika HSE in zdajšnjega predsednika stranke SLS Marka Zidanška ter odvetnico Aljo Markovič Čas.

Korunovo podjetje poslovalo tudi s celjsko občino

Korun je za Delo zanikal, da bi bil lastnik ali direktor tega podjetja oz. katerih drugih podjetij v tujini. Ko so mu razkrili, da razpolagajo z njegovimi osebnimi podatki iz panamskih dokumentov, odgovora niso dobili.

Kot še razkriva Delov novinar Nejc Gole, je Šrot z Lalovićem in Korunom večkrat poslovno sodeloval. Lalović je bil blizu Laščanom že v času pivovarske vojne, Šrotu pa je pomagal pri prevzemu Centra naložb oziroma takratnega holdinga Infond ena.

Korun, ki je Šrotov sosed v Jagočah pri Laškem in lastnik računalniškega podjetja I-rose, je med Šrotovim vodenjem pivovarne delal za skoraj vse družbe v Skupini Laško. Prav tako je Korunovo podjetje veliko poslovalo z občino Celje, ki jo vodi Šrotov brat Bojan Šrot.

Mossack Fonseco naj bi uporabljale tudi tajne službe več držav

Storitve panamske odvetniške družbe Mossack Fonseca so uporabljali tudi tajni agenti obveščevalnih služb več držav, tudi posredniki ameriške agencije Cia, da bi tako prikrivali svoje aktivnosti, danes razkriva nemški Süddeutsche Zeitung.

Med njimi so npr. "številni igralci" iz afere Iran-contra iz 80. let prejšnjega stoletja, ko so visoki ameriški predstavniki tajno prodajali orožje Iranu, da bi tako dosegli izpustitev talcev na ameriškem veleposlaništvu. Klienti Mossack Fonsece so tudi agenti, ki so bili vpleteni v financiranje upornikov v Nikaragvi.

Panamski dokumenti razkrivajo "sedanje in nekdanje visoke predstavnike tajnih služb vsaj treh držav", še navaja Süddeutsche Zeitung. Konkretneje navaja tajne službe Savdske Arabije, Kolumbije in Ruande.

Med razkritimi klienti Mossack Fonsece je tudi šejk Kamal Adham, nekdanji šef savdske obveščevalne službe, ki je sicer pokojni že od leta 1999. A v 70. letih je bil eden glavnih posrednikov Cie na Bližnjem vzhodu, še navaja Süddeutsche Zeitung.

Ne spreglejte