Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Torek,
7. 11. 2017,
4.01

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

1

Natisni članek

Daphne Caruana Galizia Dejan Zavec Ivan Simič #PanamaPapers

Torek, 7. 11. 2017, 4.01

6 let, 5 mesecev

Dobro leto in pol po razkritju dokumentov #PanamaPapers

Slovenija iz davčnih oaz dobila več milijonov evrov

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

1

Panama | Foto Reuters

Foto: Reuters

Vred objavo Rajskih dokumentov je bilo eno od največjih razkritij o poslovanju svetovnih podjetij v davčnih oazah #PanamaPapers pred letom in pol. Koliko primerov poslovanja v davčnih oazah so obravnavali slovenski organi pregona?

Dobro leto in pol objavi dokumentov #PanamaPapers, ki so razkrili poslovanje številnih podjetij v davčnih oazah, je mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev (ICIJ), v njem sodelujejo tudi novinarji Dela, objavil nove dokumente imenovane Rajski dokumente. V njih se je med drugim pojavilo tudi ime nekdanjega direktorja davčne uprave Ivana Simiča.

Furs v davčnih oazah "našel" dodanih sedem milijonov

V času pred objavo Panamskih dokumentov in po njem, med februarjem 2016 in marcem 2017, so na Fursu obravnavali 132 postopkov zoper fizične in pravne osebe, ki so se nanašali na poslovanje v davčnih oazah. V obravnavo niso bili vključeni le primeri, ki se navezujejo na Panamske dokumente, ampak tudi na druge davčne oaze.

Na Fursu so za zdaj končali 54 postopkov, v katerih so ugotovili približno sedem milijonov evrov dodatnih davčnih obveznosti, od tega šest milijonov pri fizičnih osebah.

V davčnih oazah ustanavljali tudi Slovenci

Slovenski stik z družbo Mossack Fonseca je predstavljalo podjetje Uroša Petroviča UPC Svetovalna skupina. | Foto: Slovenski stik z družbo Mossack Fonseca je predstavljalo podjetje Uroša Petroviča UPC Svetovalna skupina. V davčni aferi #PanamaPapers so se pojavila tudi imena slovenskih podjetnikov. V davčnih oazah so podjetja registrirali prek UPC Svetovalne skupine. Njen lastnik Uroš Petrovič je prve stike z družbo Mossack Fonseca opravil septembra 2011. Petrovič je prek panamskega podjetja odprl najmanj 17 družb.

V dokumentih so se znašli boksar Dejan Zavec, lastnik Koloseja Sergej Racman, nekdanji član uprave Krke Janez Poljanec, mariborski avtomehanik ter inšpektor javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke Janez Obreza.

Zavec zanikal, Obrezu ukradli identiteto

Med dokumenti o poslovanju v davčnih oazah sta je pojavili tudi imeni Dejana Zavca in Janeza Obreze. | Foto: Vid Ponikvar Med dokumenti o poslovanju v davčnih oazah sta je pojavili tudi imeni Dejana Zavca in Janeza Obreze. Foto: Vid Ponikvar Od znanih Slovencev, ki so se bili omenjeni v Panamskih dokumentih, je Zavec zanikal vpletenost v sumljive posle in zagotavlja, da s podjetjem v davčni oazi ni sodeloval, Obreza pa trdi, da je podjetje v njegovem imenu ustvaril nekdo, ki mu je ukradel identiteto.

Po mnenju Sebastijana Peterke iz Transparency International Slovenia bi morale ustrezne institucije ob takih objavah proučiti vse primere, ki so v razkritih dokumentih, in uporabiti vse zakonske možnosti za pregon morebnitnih nepravilnosti.

"Del rešitve je zagotovo v okrepitvi zakonodaje - davčne, kazenske in tiste, ki določa preprečevanje pranja denarja. Na drugi strani je treba skrbeti za primerno kadrovsko in finančno strukturo institucij, ki odkrivajo in preganjajo zlorabe. Najpomembneje pa bi bilo, da o davčnih oazah dosežemo konsenz na mednarodni ravni, kar bi omogočilo širše ukrepe zoper zlorabe globalnega finančnega sistema," o potrebnih spremembah, ki bi jih morala sprejeti država, meni Peterka.


Rajski dokumenti: Ivan Simič povezan z davčno oazo


Znana svetovna imena

Aprila lani je bilo v #PanamaPapers, ki so obsegali več kot 11 milijonov dokumentov, razkrito, kdo je s pomočjo panamske odvetniške družbe Mossack Fonseca ustanavljal podjetja v davčnih oazah.

Mossack Fonseca je bila do lanskega parila malo znana, vendar zelo vplivna panamska odvetniška družba, ki ima podružnice v vseh večjih svetovnih metropolah. Družba velja za eno od najuspešnejših svetovnih ustanoviteljic navideznih družb – oblik podjetniškega poslovanja, s katerim je mogoče prikriti lastništvo premoženja.

Javnost je tako spoznala, kako so sodelavci ruskega predsednika Vladimirja Putina na skrivaj prenesli kar dve milijardi dolarjev prek bank in skrivnih podjetij. V aferi so se med drugim znašli britanski premier David Cameroon, novopečeni predsednike svetovne nogometne zveze Fifa Gianni Infantino in svetovno znani režiser Pedro Almodovar. Zaradi vpletenosti v posle je odstopil član etične komisije pri krovni nogometni zvezi (Fifa) Juan Pedro Damiani.

Družba Mossack Fonseca velja za eno od najuspešnejših svetovnih ustanoviteljic navideznih družb. | Foto: Reuters Družba Mossack Fonseca velja za eno od najuspešnejših svetovnih ustanoviteljic navideznih družb. Foto: Reuters


Zbogom, Panama. Dobrodošli, nabiralniki! 


Več dokumentov kot pri Wikileaksu

Dokumenti so razkrili vpletenost 200 tisoč poslovnih subjektov iz 202 držav, med drugim se je v njih pojavilo tudi 140 politikov.

Pobeg informacij, ki je zakuhal afero #PanamaPapers, je največji v zgodovini. Volumen razkritih dokumentov je več kot tisočkrat obsežnejši kot pri aferi Wikileaks izpred šestih let, ki je v slabo luč postavila številne svetovne politike, je pred letom poročala ameriška revija Wired.

Ubili malteško novinarko, ki je razkrila poslovanje premierjeve žene

Malteška novinarka Daphne Caruana Galizia je umrla v eksploziji bombe pod svojim avtomobilom. | Foto: Reuters Malteška novinarka Daphne Caruana Galizia je umrla v eksploziji bombe pod svojim avtomobilom. Foto: Reuters V povezavi z dokumenti #PanamaPapers je letošnjega oktobra odmevala smrt malteške novinarke Daphne Caruana Galizia. Pod njenim avtom je razneslo bombo, 15 dni pred tem pa je na policijo podala prijavo zaradi prejetih groženj.

Caruana Galizia je na vrhuncu afere #PanamaPapers objavila članek, kjer je razkrila poslovanje podjetja v lasti žene malteškega premierja Josepha Muscata, ki je zaslužke skrivalo v davčnih oazah na Karibih. Medij Politico je Caruano Galizio uvrstil na seznam 28 oseb, ki so v letu 2017 oblikovale ali pretresle Evropo. Muscato je zavrnil namige o povezavi z njeno smrtjo.

Ne spreglejte