Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 11. 2017,
7.50

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

24

Natisni članek

davčna utaja poslovanje Rajski dokumenti Panamski dokumenti davki Ivan Simič

Ponedeljek, 6. 11. 2017, 7.50

6 let, 5 mesecev

Rajski dokumenti: Ivan Simič povezan z davčno oazo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

24

Ivan Simič, nekdanji direktor Dursa Fursa | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Rajski dokumenti kažejo, da nekdanji generalni direktor slovenske davčne uprave Ivan Simič pomaga slovenskim podjetnikom pri selitvi premoženja na Ciper.

Poldrugo leto po razkritju panamskih dokumentov, ki so razgalili lastnike denarja v davčnih oazah, je mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev (ICIJ), v njem sodelujejo tudi novinarji Dela, znova vznemiril svetovno javnost. Skoraj 400 novinarjev je preiskovalo več kot 13 milijonov t. i. Rajskih dokumentov, v katerih so razkrili skrivnosti najpremožnejših posameznikov in največjih svetovnih korporacij.

Video: Planet TV


Morda vas zanima še:

Nova razkritja: v davčnih oazah poslovala tudi Bono in kraljica Elizabeta
Kaj je zagrešil, da bo postal največji davčni dolžnik v državi
Največji davčni dolžnik pogorel v tožbah proti državi


Na seznamu uglednih svetovnih imen najdemo tudi nekdanjega direktorja slovenske davčne uprave Ivana Simiča, piše časnik Delo. Simič, ki je bil devetkrat razglašen za najboljšega davčnega strokovnjaka v Sloveniji, ima na Cipru registrirano podjetje M. E. Nominness, ki se ukvarja z upravljanjem podjetij v tej skrivnostni davčni oazi. Večina njegovih strank je povezanih s Slovenijo.

Za ustanovitev podjetja na Cipru je potrebno odšteti med 2.500 in 3.500 evri. V ceni so praviloma že vračunani stroški vodenja družbe prvo leto. | Foto: Thinkstock Za ustanovitev podjetja na Cipru je potrebno odšteti med 2.500 in 3.500 evri. V ceni so praviloma že vračunani stroški vodenja družbe prvo leto. Foto: Thinkstock Kot piše Delo, je ena od njih Zlatan Kudić, katerega podjetje je pred leti slovenskim davčnim organom dolgovalo 24 milijonov evrov. O tem, da je Kudić najemal storitve Simičevega podjetja, je že leta 2014 razkril takratni Dnevnikov novinar Tomaž Modic.

Simič je za Delo povedal, da je družba M. E. Nominnes v lasti njegovih kolegov, in pojasnil, da vse, ki želijo odpreti podjetje na Cipru, usmeri k svojim kolegom. Simič ima na Cipru še dve podjetji, ki sta lastnika dveh slovenskih podjetij. Ena od teh je davčno-svetovalna družba, ki jo je Simič v času vodenja slovenske davčne uprave prodal na Ciper. Kot so ugotovili novinarji Dela, jo je leta 2007 le "parkiral" pri kolegu, saj je po koncu mandata spet postal njen lastnik.

Video: Planet TV

"Nikoli ne bi imel podjetja ne na Deviških otokih in ne na Cipru, če ne bi sprejel, da postanem direktor davčne uprave. Sredi leta 2007 so nekateri novinarji časopisa Dnevnik po izmišljeni zgodbi začeli s pritiski name, da ne morem biti lastnik podjetja za davčno svetovanje, če sem direktor davčne uprave," je za Delo dejal Simič in dodal, da sta mu pred prevzemom funkcije protikorupcijska komisija in finančno ministrstvo odgovorila, da mu ni treba prodati deleža v davčnosvetovalnem podjetju.

Davčne ugodnosti na Malto privabile 76 slovenskih oseb

Po pisanju Dela se sicer "Slovenci med 19 skrivnostnimi jurisdikcijami ali oazami, katerih poslovni registri so bili razkriti, najraje odpravijo na Malto". Ta podjetjem v nekaterih okoliščinah omogoča povračilo davka na dobiček in pri lizingu plovil odbitek določenega odstotka DDV.

Te ugodnosti so na Malto privabile vsaj 76 slovenskih oseb, od tega 70 fizičnih in šest pravnih. Povezane so z najmanj 70 malteškimi družbami, o katerih pa ni mogoče izvedeti veliko, saj so pogosto zgolj lupine, namenjene omogočanju poslovnih operacij, navaja Delo.

Ne spreglejte